מפלה להצעת החוק של ח"כ אורלי לוי–אבקסיס: 100% ש־90% משכנתא לא תאושר
בקואליציה מעדיפים לקדם יוזמה מתחרה של שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה והתעשיה אלי כהן, למתן ערבות מדינה של 75%‑90% מהמשכנתא לרוכשי דירה ראשונה במחיר של עד 1.3 מיליון שקל
ועדת השרים לענייני חקיקה דחתה בחודשיים את גיבוש עמדתה לגבי שתי הצעות חוק שהגישה לוי־אבקסיס, וחברי הקואליציה יתבקשו להצביע נגדן כשיועלו ביום רביעי הקרוב להצבעה בקריאה הטרומית. הכנסת צפויה להתפזר בחודש הקרוב לקראת הקדמת הבחירות, ולכן נראה שלוי לא תצליח לחוקק את הצעות החוק שלה.
בקואליציה מעדיפים לקדם יוזמה מתחרה של שר האוצר משה כחלון ושר הכלכלה והתעשיה אלי כהן, למתן ערבות מדינה של 75‑90% מהמשכנתא לרוכשי דירה ראשונה במחיר של עד 1.3 מיליון שקל .
לפי הערכות בענף הנדל"ן, עלות ערבות המדינה תנוע בין 70 ל־100 מיליון שקל, בהתאם לשיעור הרוכשים שלא יעמדו בהחזר המשכנתא.
לוי־אבקסיס הגישה כבר בקדנציה הקודמת את הצעת החוק הראשונה שלה בנושא, למתן ערבות מדינה לנוטלי משכנתאות עד 90% מערך הדירה. אז, לוי־אבקסיס הסבירה כי "הצעת החוק נועדה לאפשר לזוגות להגשים את חלום רכישת הדירה על ידי מתן ערבות המדינה ומאפשרת למחוסרי הדיור לרכוש דירה אף אם אין בידם את ההון התחלתי הדרוש לרכישת הדירה: 30% ממחיר הדירה, כי הבנקים למשכנתאות נותנים משכנתא עד כ־70% מערך הדירה".
אלא ששר האוצר דאז יאיר לפיד וצמרת משרד האוצר התנגדו להצעה של לוי־אבקסיס. לפיד ואנשי האוצר התנגדו להצעה בשל העלות לתקציב המדינה וכן בשל חשש כי תגדיל את הביקוש לדירות.
במאי 2015, בתחילת הקדנציה הנוכחית של הכנסת, לוי־אבקסיס הגישה את הצעת החוק מחדש. ביולי 2018 הועלתה ההצעה לוועדת השרים לענייני חקיקה ונקבע כי עמדתה תיקבע בתחילת כנס החורף של הכנסת.
הצעת חוק אחרת שהגישה לוי־אבקסיס קובעת כי המדינה תתן ערבות של עד 90% לזכאים הרוכשים דירה וכי היקף הערבות לא יעלה על 150 אלף שקלים, ולא יותר מ־20% מהיקף הדירה הנרכשת, בתנאי שמחיר הדירה לא יעלה על 1.3 מיליון שקל.