הסגל הזוטר באוניברסיטאות ת"א ובן גוריון: ממחר - שביתה ללא הגבלת זמן
הארגונים נאבקים על שיפור תנאי העסקתם, ובכך לסכל חלק גדול מההרצאות והשיעורים עם פתיחת שנת הלימודים מחר; גם בשמונה מכללות מאיימים אנשי הסגל הזוטר שלא לפתוח את הלימודים בשבוע הבא
פתיחה לא שקטה של שנת הלימודים: ארגוני הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטאות תל אביב ובן גוריון מתכוונים להשבית את הלימודים ממחר (א') סביב המאבק על תנאי עבודתם, ובכך לסכל חלק גדול מההרצאות והשיעורים.
- הטכניון יצא מחוץ לדירוג 100 האוניברסיטאות החדשניות
- הלמ"ס: ירידה של 6% במספר הסטודנטים החדשים בשנה שעברה
- תל אביב בין 10 האוניברסיטאות המובילות בעולם בהכשרת יזמים
ארגון הסגל הזוטר בתל אביב, שמייצג 5,000 מרצים ומתרגלים, טוען ש"במשך ארבעה חודשים האוניברסיטה מסרבת להיפגש איתנו; במקביל, הם מנסים ללחוץ עלינו לחתום על הסכם בעייתי ביותר שנחתם בבר אילן ובאוניברסיטה העברית שגובש מאחורי הגב שלנו". לטענתו. "ההסכם מרע את המצב הנוכחי, סעיפים שונים בו עלולים לעלות לחברי הארגון מאות שקלים בחודש. ההסכם עומד בניגוד לחוקי העבודה וכולל הימנעות מתשלום עבור ימי מחלה, אבל, תאונה, מצב ביטחוני ועוד".
האוניברסיטה טוענת לעומת כי "מדובר בשביתה מיותרת וחסרת הצדקה" שפורצת למרות התקדמות גדולה שהושגה במשא ומתן.
ארגון הסגל האקדמי הזוטר באוניברסיטת בן גוריון הכריז כי החל ממחר ועד להודעה חדשה, ישבתו 2,500 עובדיו, המהווים 75% מהסגל האקדמי. זאת, במחאה על תנאי העסקתם ועל סירובה המתמשך של ההנהלה להציע שיפורים של ממש.
במרכז המאבק עומדת הדרישה לעגן ביטחון תעסוקתי לעובדים, ולהביא בין השאר לכך שיזכו להתראה מוקדמת באשר להמשך העסקתם בשנת הלימודים הבאה. דרישות נוספות שהעלו: העלאת השכר של מתרגלים הלומדים לתואר שני, השוואת תנאי השכר של עוזרי הוראה מסטראנטים ודוקטורנטים באוניברסיטה למקביליהם באוניברסיטאות אחרות והתאמה בין היקפי המשרה לשעות העבודה בפועל.
יו״ר הסגל הזוטר באוניברסיטת בן גוריון, עמית שמרת, מסר כי "השביתה שאנו יוצאים אליה מחר היא לא על צ׳ופרים או מותרות, אלא על ביטחון תעסוקתי ושכר הוגן. איפה נשמע שעובד לא יזכה לימי מחלה ואבל, או יפוטר ללא הליך שימוע הוגן? זה לא רק שערורייתי אלא בלתי חוקי". לדבריו, "אנו ערים למשמעות השביתה עבור אלפי הסטודנטים, אך נשבות ככל שיידרש בדיוק כדי שנוכל להבטיח שייהנו מהוראה איכותית וממרצים שמתפרנסים בכבוד".
השבתה גם במכללות
הסגל הזוטר בשמונה מכללות ציבוריות מתוקצבות מתכוון להשבית את הלימודים החל מיום ראשון ה-21 באוקטובר למשך שבוע. המכללות שישבתו הן ספיר, כנרת, המרכז האקדמי רופין, סמינר הקיבוצים, המכון הטכנולוגי חולון, אחווה, אשקלון ותל חי. עבור המכללות רופין, חולון, כנרת, אחווה וספיר מדובר באי פתיחת שנת הלימודים בפועל.
הודעת השביתה יצאה לאחר ששיחת מו"מ בין נציגי הפורום המתאם של הסגל הזוטר במכללות הציבוריות, משרד האוצר, ו-ור"מ (ועד ראשי המכללות הציבוריות) הסתיימה ללא תוצאות. בין הור"מ לבין הפורום המתאם מתקיים מו"מ כבר שנה ללא התקדמות משמעותית.
הפורום המתאם דורש השוואת תנאים בין עמיתי ההוראה במכללות לבין עמיתי ההוראה באוניברסיטאות, כשפערי שכר העומדים על כ-40%. "במקום להתקדם במו"מ ולתקן עוולות של שנים, בוחרים באוצר להציג את סגלי ההוראה במכללות כמי שמעוניינים לקבל יותר תמורת פחות עבודה", אמר שגיא מעיין חבר הפורום ומרצה במכללת ספיר.
חברי הסגל הזוטר במכללות הציבוריות הם כוח ההוראה המרכזי בהן ומהווים 70% מהסגל האקדמי ב-22 מכללות הציבוריות בהן לומדים כ-70 אלף סטודנטים (המהווים 42% מהלומדים לתואר ראשון). למרות חשיבותם, מפוטרים חברי הסגל מדי סמסטר ולמעשה לא מקבלים שכר כמעט ארבע חודשים בשנה. בשכרם אין כל ביטוי לוותק או אופציות לקידום.