$
בארץ

שיעור האבטלה שב לרדת - ל-4% באוגוסט

זאת אחרי ארבעה חודשים של עלייה שבה שיעור הבלתי מועסקים עלה מ-3.7% ל-4.2%; הירידה באבטלה - בעיקר בקרב נשים

אדריאן פילוט 13:0108.10.18

אחרי ארבעה חודשים בהם שיעור הבלתי מועסקים במשק החל להרים ראש ועלה מרמה של 3.7% במארס לרמה של 4.1%-4.2% ביולי האחרון, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ''ס) מדווחת על היפוך המגמה הזמנית באוגוסט ושובה של האבטלה לשיעור של 4% -השיעורים שנרשמו בחודשים אפריל-מאי-יוני.

 

מדובר בצפירת הרגעה עבור שר האוצר משה כחלון, שראה איך האבטלה עולה ומתרחקת מרמות השפל ההיסטוריות שהשיג תחת כהונתו. עוד עולה מהסקירה כי הלמ''ס עדכנה את שיעור האבטלה בחודש יולי מ-4.2% ל-4.1%.

 

הנתונים הנוכחים היו חשובים במיוחד, שכן אם היתה נרשמה עלייה נוספת באבטלה, היה כבר ניתן לדבר על תפנית שלילית בשוק העבודה. חשוב מכך, הנתון מספק לנגידת בנק ישראל ויו''ר הועדה המוניטרית, קרנית פלוג, נתון נוסף כדי לבסס את החלטתה להעלות את הריבית במשק אחרי 7 שנים ו-4 חודשים (מאז יוני 2011). הריבית לא עולה ואחרי שלוש וחצי שנים שהיא עומדת על 0.1%.

 

 

שירות התעסוקה (ארכיון) שירות התעסוקה (ארכיון) צילום: ישראל יוסף

 

 

לפי הלמ''ס, שיעור הבלתי מועסקים בקרב בני 15 (מה שמכונה שיעור האבטלה), הגיע באוגוסט האחרון לרמה של 4% מכוח העבודה שהם 162 אלף בלתי מועסקים, ירידה של 7,000 מובטלים לעומת יולי 2018.

 

  

הקיטון באבטלה - בעיקר בקרב נשים

 

חשוב לא פחות הוא לבחון את סיבת הירידה באבטלה. לעיתים, ירידה באבטלה עשויה להיות סימן שלילי, שכן היא נובעת מירידה בשיעור ההשתתפות במשק, קרי, אזרחים בגיל עבודה שחיפשו עבודה ולא מצאו, ולפכיך נרשמו כמובטלים - מתייאשים ומחליטים לצאת משוק העבודה (ירידה באבטלה תוך ירידה בשיעור ההשתתפות).

 

עם זאת, מנתוני הלמ''ס עולה כי זה לא המקרה: לפי הלמ''ס, אחוז המשתתפים בכוח העבודה בקרב בני 15 ומעלה לא רק שלא ירד, אלא שדווקא עלה במקצת לרמה של 64% (לעומת 63.9% ביולי). יתרה מזו, אחוז ההשתתפות בקרב גברים בני 15 ומעלה אף עלה במקצת מ-67.9% ל-68.1% באוגוסט האחרון. גם אחוז ההשתתפות בקרב הנשים בנות 15 ומעלה עלה במקצת בעשירית האחוז. לא פחות חשוב הוא שיעור התעסוקה במשק, קרי, שיעור סך המועסקים בקרב האכולוסיה בגיל עבודה (שיעור ההשתתפות כולל את המועסקים ואת המובטלים בקרב אוכלוסיה בגיל העבודה).

 

הנתונים גם נותנים מענה לשאלה איפה התרכזה הירידה באבטלה: אוכלוסיית הנשים. לפי הנתונים, שיעור המובטלות ירד מ-4.2% לרמה של 3.8% באוגוסט - כלומר, הקיטון באבטלה חל בעיקר בקרב נשים (כאשר הגידול באבטלה בחודשים מארס-יוני חל גם בקרב אוכלוסיה זו).

בטל שלח
    לכל התגובות
    x