דעה
הכלכלה האמריקאית במצב מצוין. באמת?
הכלכלה בארה"ב באמת במצב טוב, אבל רחוק מלהיות יוצא מן הכלל. היא אומנם די עצמאית אבל גם היא תלויה במתרחש בעולם, במוקדם או במאוחר ההשפעות השליליות יגיעו גם אליה
הכלכלה האמריקאית במצב מצוין. זאת האמירה שתשמעו היום בכל מקום ותקראו בכל כותרת.הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ אפילו אומר שהמצב מעולם לא היה טוב יותר וכל הנס הזה הוא בזכותו. הכלכלה בארה"ב באמת במצב טוב, אבל רחוק מלהיות יוצא מן הכלל. יתרה מכך, יש הרבה סיבות לחשוד שהשיא כבר מאחורינו.
יוצאים מן הכלל באמת הם הסקרים. מדדי הסנטימנט בארה"ב מכים שיאים כל פעם מחדש. הבעיה היא שמדדי הסנטימנט פחות אמינים היום בגלל הפילוג הפוליטי החריף בארה"ב. הם משקפים לא רק את המצב הכלכלי אלא גם את הדעות הפוליטיות. לדוגמה, מדד הסנטימנט הצרכני של Bloomberg בקרב התומכים במפלגה הרפובליקנית נמצא בשיא. לעומת זאת, בקרב הדמוקרטים הוא קרוב לשפל. לפני הבחירות לנשיאות בשנת 2016 התמונה הייתה הפוכה, אך פחות קיצונית. גם את סקר האופטימיות של העסקים הקטנים שעלה לשיא של כל הזמנים צריך לקחת בערבון מוגבל. לפי הסקר שנערך בארה"ב 46% מבעלי העסקים הקטנים תומכים במפלגה הרפובליקנית לעומת 19% במפלגה הדמוקרטית.
האינדיקטור שבאמת בולט לטובה זה שיעור האבטלה שירד לרמה הנמוכה מאז שנות ה-60. זה אכן הישג משמעותי, רק שכדאי לציין בכל זאת שמאז בחירותו של טראמפ האבטלה ירדה בשיעור דומה לירידה בפרק זמן דומה שקדם לבחירתו.
בתקופת אובמה היו רבעונים של צמיחה גבוהה יותר
האינדיקטורים הכלכליים שמודדים את רמת הפעילות למעשה ולא לפי הסקרים כגון הצריכה הפרטית, הייצור התעשייתי או השקעות החברות הם טובים, אך רחוקים מלהיות חסרי תקדים או אפילו מצוינים.
הצמיחה הכלכלית בארה"ב ברבעון השני היתה באמת גבוהה, ברמה של 4.2%, אבל בתקופה של הנשיא ברק אובמה היו לפחות 4 רבעונים של צמיחה גבוהה יותר ואם נסתכל על הצמיחה ב-4 הרבעונים האחרונים שעמדה על 2.9% גם היא לא היתה יוצאת מן הכלל. במהלך שנת 2015 היתה צמיחה גבוהה יותר וזה עוד בלי להזכיר את השנים העליזות שהיו לפני המשבר בשנת 2008.
צריך גם לזכור שהשיפור בצמיחה השנה בא בין היתר בזכות הורדת המסים החדה והגדלת הוצאות ממשלה. לצעדים מסוג זה יש בדרך כלל השפעה זמנית אם הם לא יניעו גל של השקעות חדשות. יש להם גם תג מחיר בדמות הגירעון התקציבי שעולה בארה"ב מדי חודש.
הרפורמה במס צפויה לתמוך בצמיחה פחות ופח
תיאור המצב האובייקטיבי לא נועד לקנטר את הנשיא האמריקאי שידוע בסגנונו פחות צנוע, אלא כדי להביט קדימה בפיקחון. השפעת הרפורמה במס צפויה לתמוך בצמיחה פחות ופחות בהיעדר גידול משמעותי בהשקעות, אך יש כמה דברים שמפריעים להשקעות. אי הוודאות שיצרה מלחמת הסחר גורמת לחברות להיכנס לעמדת המתנה. חילוקי הדעות בין ארה"ב לקנדה ומקסיקו נפתרו אומנם, אך מול סין המתיחות רק מתגברת. גם ביחסים עם אירופה ויפן לא ידוע מה יהיו כללי המחשק החדשים.
בנוסף, עליית ריבית ע"י הבנק המרכזי האמריקאי מקטינה כדאיות של השקעות חדשות ומכבידה על הצריכה. אגב, אם מדברים על המקום שבו ממש לא רואים התעוררות של "רוח חייתית" שדוחפת את הצמיחה, זה בבנקים האמריקאים. בדרך כלל, במצב של צמיחה מהירה, האשראי הבנקאי לעסקים ולצרכנים צומח במהירות. לא ממש רואים את זה בתקופה הנוכחית. הבנקים נותנים אשראי בזהירות וגם הלקוחות לא מתנפלים על הלוואות.
הכלכלה האמריקאית גם תלויה במתרחש בעולם
כדאי גם להביט במתרחש מחוץ לארה"ב. העולם נמצא בהאטה בולטת בתחום הייצור התעשייתי. כל האינדיקאטורים מראים את זה. ארגון הסחר הבינלאומי הוריד תחזית לגידול בסחר החוץ, מדדי מנהלי הרכש בירידה ומחירי הסחורות לתעשייה יורדים. ההאטה בתעשייה נובעת כנראה מההאטה במשק הסיני ומאי הוודאות שיצרה מלחמת הסחר. מדינות מתפתחות רבות עברו לאחרונה זעזועים בשווקים פיננסיים, מה שצפוי לפגוע בצמיחה שלהן ולהקרין על שאר העולם.
הכלכלה האמריקאית אומנם די עצמאית אבל גם היא תלויה במתרחש בעולם. במוקדם או במאוחר ההשפעות השליליות יגיעו גם אליה. לדוגמה, במחצית השנייה של שנת 2015 וב-2016 הצמיחה בארה"ב ירדה משמעותית ובחלק מהענפים כגון הייצור התעשייתי וההשקעות נוצר מיתון של ממש בעקבות החולשה בסין ובמדינות מתפתחות אחרות והירידה במחירי הנפט.
היחלשות הצמיחה במשק האמריקאי בחודשים הקרובים הוא תסריט די סביר, אך נראה שזה לא התסריט שהשווקים הפיננסיים מצפים לו. האמירות על עוצמתה של הכלכלה האמריקאית מסתירות את התמונה המלאה. כדאי למשקיעים לא להתמכר לסופרלטיבים ולהביט במציאות כפי שהיא.
הכותב הוא כלכלן ראשי, מיטב דש השקעות