ניתוח כלכליסט
חושבים רק על הקלפי: הכנסת חוזרת כדי להתפזר
החקירות נגד ראש הממשלה, פתיחת המשפט של רעייתו והמחלוקות סביב חוקים רבים מחזקים את ההערכות בכנסת שבקרוב ייפול הפור על הקדמת הבחירות. חוק הגיוס ורפורמות כלכליות יוקפאו
במערכת הפוליטית הולכת ומתחזקת ההערכה שהבחירות לכנסת ה־21 יוקדמו לתחילת 2019. החקירות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו הולכות ומתהדקות. המשפט שיחל היום נגד רעיית רה"מ בפרשת החמגשיות, והמחלוקת סביב חוק הגיוס מגבירים את הרצון של נתניהו ללכת לבחירות.
- מי משפיע יותר על האושר - הממשלה או הרשות המקומית?
- נתניהו: היעד בבחירות הקרובות - 40 מנדטים
- הסיוט של נתניהו: בחירות על השבת
מניע נוסף להקדמת הבחירות - בממשלה ובקואליציה חוששים שלא יצליחו להדוף שורה של הצעות חוק פופוליסטיות בעלות של מיליארדי שקלים, בהן: העלאת קצבאות הזקנה בהתאם לעליית שכר המינימום, חינוך חינם עד גיל 3, מענק של 100 אלף שקל למי שקונה דירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, ועוד.
לפי הערכות בכנסת במהלך נובמבר, לאחר הבחירות לרשויות המקומיות בסוף אוקטובר, הכנסת תתפזר. המשמעות היא ששורה של מהלכים ורפורמות יידחו עד לאחר הבחירות.
הקדמת הבחירות צפויה לדחות את חקיקתו של חוק הגיוס. סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) המתנגד באופן חריף להצעת החוק, ושר הביטחון אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו) לא ירצו להתפשר אם ממילא מקדימים את הבחירות. הממשלה תודיע לבג"ץ שעקב הקדמת הבחירות לא ניתן לעמוד בהחלטתו לחוקק חוק גיוס חדש עד 2 בדצמבר 2018. תפוח האדמה הלוהט הזה יתגלגל לעברה של הקואליציה החדשה.
עד למועד שבו תחוקק הכנסת את החוק לפיזורה ינסו רה"מ והשרים להאיץ את המינויים הבכירים בשירות הציבורי. שכן, לפי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, מרגע שהחוק להקדמת הבחירות יחוקק - כאמור במהלך נובמבר - יאסר עליהם לבצע מינויים. היועץ הבהיר עם זאת כי "מינוי של קבע בפטור מלא מהליך תחרותי בתקופת בחירות יתאפשר במקרים חריגים, רק כשמדובר במינוי מקצועי מובהק ובתנאי שלמועמד אין זיקה אישית או עסקית לשר משרי הממשלה".
בעוד שבועיים יחל מצעד ראשי הבנקים אל ועדת הטייקונים: מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו והיו"ר עודד ערן יופיעו בפני הוועדה ב־21 באוקטובר, ובכל שבוע לאחר מכן יתייצבו: רקפת רוסק עמינוח־מנכלית בנק לאומי ואחריה כל ראשי הבנקים.
הדיונים הללו צפויים להיות סוערים, ומתוחים: יו"ר הועדה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) לא יעשה הנחות ומתכוון להציג שאלות נוקבות לראשי הפועלים ולאומי על מתן האשראי לטייקונים: אליעזר פישמן, נוחי דנקנר, מוטי זיסר ז"ל, לב לבייב ואחרים.
הקדמת הבחירות תקטע את עבודתה של הוועדה. גורמים בכנסת טוענים כי ברגע שיוקדמו הבחירות, יפגע מעמדה הציבורי של ועדת החקירה ואם היא תנסה להחיש את עבודתה הדבר יתפרש כניסיון לסמן מטרה בכל מחיר לפגיעה בבנקים.
שקד לוחצת על הגז
לא רק ועדת הטייקונים תאיץ את דיוניה, במקביל, יואץ קצב החקיקה של החוק למינוי יועצים משפטיים במשרדי הממשלה שלא באמצעות ועדות איתור. שרת המשפטים איילת שקד (הבית היהודי) הכריזה בחודש שעבר בוועידה הלאומית של "כלכליסט" שהחוק בעניין, יאושר עוד לפני הקדמת הבחירות. השאלה אם היא תספיק לעשות כן. לעומת זאת, לא ברור אם עקב הקדמת הבחירות, הכנסת תספיק לחוקק את הצעת החוק שהגיש ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) לפיה תוקם ועדה ציבורית לקביעת שכרם של נושאי המשרה: נשיא, רה"מ, שרים, סגניהם, חברי כנסת, שופטים ועוד. הצעת החוק מעוכבת לפי שעה על ידי יו"ר ועדת השרים לחקיקה שקד, לנוכח התנגדותם של השופטים.
לעומת זאת הקדמת הבחירות תסייע לשוטרים ולאנשי השב"כ והמוסד לקבל את תוספת השכר של 7% בגין היעדר יציבות תעסוקתית שניתנה למשרתי הקבע והגימלאים. זאת, במיוחד לנוכח ההוראה של בית הדין הארצי לעבודה שהורה לממשלה להעניקה אותה לאנשי השב"כ. בתקופת הבחירות אף פוליטיקאי לא ירצה לריב עם השוטרים ומשפחותיהם שמהווים כוח אלקטורלי גדול.
נתניהו המבקש להצטייר כמר ביטחון יקדם גם את ההחלטה להוסיף 37 מיליארד שקל לביטחון על פני 10 שנים, שתחייב קיצוץ בתקציב הביטחון וייתכן אף בתקציב המדינה בשנים הבאות. לעומת זאת, לא ברור אם תתקבל ההצעה להפחית את המסוי על הבורסה. אומנם יש כאן סוכריה לבוחרים, אבל באוצר מתנגדים למהלך.
בקואליציה ובמשרד האוצר חוששים מגל של הצעות חוק פרטיות פופוליסטיות של חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה שיעלו בזו אחר זו מדי יום רביעי בהצבעה בקריאה הטרומית במליאת הכנסת. בשל אווירת הבחירות, הסיכוי להדוף את אותן הצעות חוק הוא לא גבוה מהסיבה הפשוטה - לממשלה ולקואליציה אומנם אין כסף לממנן, אבל נתניהו וראשי מפלגות הקואליציה לא רוצים להצטייר בציבור כמי שמתנגדים להם.
גל של הצעות חוק
הצעות החוק החברתיות הפרטיות העיקריות שמהן חוששים בקואליציה ובאוצר הן העלאת קצבאות הזקנה בהתאם לעליית שכר המינימום; הנהגת חינוך חינם לפעוטות בגילאי אפס עד 3 בכל רחבי הארץ; פטור ממע"מ לתרופות מצילות חיים שאינן בסל התרופות; הנהגת חובת התקנת מצלמות בגני ילדים ומעונות יום; מענק לזכאים לרכוש דירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן, אשר קונים דירה מיד שנייה במחיר של 800 אלף שקל - בגובה של 100 אלף שקל.
זאת ועוד: חקיקת הצעת החוק להעלאת גיל הפרישה לנשים מ־62 ל־64 תידחה לקדנציה הבאה. ועדת הכספים לא מצליחה לקדם את החוק להקמת ועדה ליציבות פיננסית במצב שבו חשש למשבר פיננסי המצריך שימוש בכספי הציבור. הדיונים בהצעת החוק הגיעו למבוי סתום וכעת נשאלת השאלה מי ימצמץ ראשון לפני הבחירות.