בלעדי לכלכליסט
הממשלה תקים רשות לטיפול באספקת גז וייצור חשמל בשטחים
המינהלת החדשה תהיה כפופה למינהל האזרחי ותאפשר לחבר לרשת הגז מפעלים ישראליים ביהודה ושומרון. התוכנית תוצג לממשלה עד סוף השנה
הממשלה מקדמת הקמה של רשות גז מיוחדת, בשליטת ישראל, שתטפל בהולכת גז ובהקמת תחנות כוח מעבר לקו הירוק. במסמך שהופץ לפני החגים והגיע לידי "כלכליסט", ממליץ מתאם הפעולות בשטחים (מתפ"ש) האלוף כמיל אבו־רוקון להכפיף את הרשות החדשה למינהל האזרחי. במסמך מתבקשים הגורמים המוסמכים להגיש נייר עמדה שיובא לאישור הממשלה עד סוף 2018.
- תוכנית חירום חדשה של הממשלה תאלץ מפעלים להתחבר לצנרת גז טבעי
- דלק ישראל תפעיל מתקן גז דחוס שיספק אנרגיה למפעלים
ההמלצות של מתאם הפעולות בשטחים נוסחו בעקבות דיון מקיף שנערך על קידום משק הגז הטבעי ביהודה ושומרון, ובו השתתפו בין היתר נציג הפרקליט הצבאי הראשי (פצ"ר), נציג היועץ המשפטי לממשלה לאזור יהודה ושומרון, ונציגי ראש מדור התכנון האסטרטגי במתאם הפעולות בשטחים. המתפ"ש ממליץ עוד ששנה אחרי שתושק המינהלת החדשה, תיבחן האפשרות להרחיב את פעילותה.
האינטרס: גז לברקן ולירדן
מפרוטוקול הדיון עולה שמשרד הביטחון מנסה כבר כמה שנים להסדיר את הולכת וחלוקת הגז הטבעי בשטחי יהודה ושומרון. האינטרס בהקמת רשות גז מיוחדת לשטחים נעוץ בשלושה טעמים עיקריים. ראשית, הרשות החדשה תכשיר את הקרקע לחיבור התעשייה בגדה המערבית לגז טבעי. כיום לא יכולים מפעלים המצויים שם, בפרט באזורי תעשייה ישראליים כמו ברקן, להתחבר לרשת הגז, ונאלצים להסתמך על מזוט וסולר.
שנית, רשות שתסדיר את הולכת הגז בגדה תקל על הנחת תשתיות הולכה מישראל לירדן, וממנה אולי ללקוחות רחוקים יותר. הוזלת היצוא לירדן היא אינטרס של בעלי מאגרי הגז.
שלישית, הרשות החדשה תאפשר להקים בשטחי הרשות הפלסטינית תחנות כוח עצמאיות לטובת הפלסטינים תושבי הרשות, הנאלצים כיום לרכוש את כל החשמל מחברת החשמל הישראלית.
לדברי נציג הפצ"ר, אין מניעה לעניק לחברת החשמל הפלסטינית רישיון נקודתי לייצור חשמל במיקור חוץ. הצורך ברשות חדשה נובע בעיקר מהקושי לקדם את רשת הגז, המצריכה לדבריו ייעוץ משפטי ארוך שנים "בהליכי תכנון, בהפקעת קרקעות, במתן רישיונות ובהליכים משפטיים".
בדיון עלתה גם הצעה חלופית להסמיך את רשות הגז הישראלית לפעול בשטחים, במקום להקים רשות הכפופה למינהל האזרחי. אף על פי כן, המתפ"ש קבע ש"אין מנוס מהקמת מינהלת, ולמצער שלד מינהלת גז".
התחנה בג'נין נתקעה
עד כה נכשלו ניסיונות לאפשר לרשות הפלסטינית לייצר חשמל בעצמה. לפני כמה שנים קידמו ישראל והרשות הקמה של תחנת כוח באזור ג'נין, בהספק של כ־400 מגה־ואט, שתשחרר את האוכלוסיה המקומית מהתלות בחברת החשמל. שותפות לווייתן אף חתמה על חוזה בהיקף של כמיליארד שקל לאספקת גז לרשות הפלסטינית להפעלת התחנה. אלא שבראשית 2015 נסוג יו"ר הרשות הפלטינית אבו־מאזן מההסכם בטענה שהדיונים במתווה הגז הממשלתי מונעים את יישומו.
ממפקדת מתאם פעולות הממשלה בשטחים נמסר: "במסגרת הדיונים שהתקיימו בנושא אספקת גז טבעי ביהודה ושומרון, המליץ המנהל האזרחי על הרחבת תקני כוח האדם ביחידת קמ"ט אנרגיה והכשרת כוח אדם ייעודי לנושא. זאת על מנת לטפל בתכנון ומימוש הכנסת גז טבעי לאזור יהודה ושומרון ובפרט בתוכנית המתאר האזורית, תוך אימוץ החקיקה והתאמתה לשטחי יהודה ושומרון, כולל טיפול בבקשות השונות".