$
דעות

ועדת המינויים: בסוף נתניהו ילמד לקח

ראש הממשלה מנסה שוב ושוב להשתמש במנגנונים שאמורים להגן על האינטרס הציבורי, כדי למנות אנשים שיגנו על האינטרס שלו. אחרי ששני מקורביו, איריס שטרק ויעקב נגל, התפטרו מהוועדה שמאשרת את מינוי המפכ"ל, הוא כבר ייאלץ למנות אנשי מקצוע

אדריאן פילוט 08:1513.09.18

עם התפטרותם הבלתי נמנעת אתמול של רו"ח איריס שטרק ויעקב נגל מתפקידם כנציגי הציבור בוועדת גולדברג, המייעצת למינוי בכירים בשירות המדינה, נחתמת פארסה נוספת מבית מדרשו של בנימין נתניהו.

 

 

 

ראש הממשלה בחר באנשי שלומו כדי שייצגו את הציבור בוועדה המיועדת "להבטיח את טוהר המידות במינויים הבכירים בשירות המדינה”. זאת הוועדה שבוחנת אם דבק פגם או דופי במועמדים לתפקידים החשובים במדינה: הרמטכ"ל, מפכ"ל המשטרה, ראש המוסד, ראש השב"כ, נציב בתי הסוהר, נגיד בנק ישראל והמשנה לנגיד בנק ישראל.

 

נתניהו לא למד לקח מניסיונו המביך למנות את עפרה ברכה, מנהלת אגף במשרד הפנים, לנציבת שירות המדינה. גם שם ניסה לפרוץ חומות של שומר סף, הוועדה לבחינת נציב שירות המדינה, ולמנות את ברכה שאחותה ובתה עובדות בלשכתו. גם שם ניסה נתניהו למנות את הממנים ולהשגיח על המשגיחים. גם שם נאלצו שופטי בג"ץ להתערב. אך זה לא הספיק, והיה צורך בשידור חוזר יותר מביש וקולני.

 

שטרק ונגל

החוצפה נחשפה

 

ערב יום הכיפורים, כדאי לשחקנים המרכזיים בפרשה לערוך חשבון נפש. הראשונה בהם היא איריס שטרק, שרק בשבוע שעבר נבחרה לנשיאת לשכת רואי החשבון. יובל יועז ורפי נץ צנגוט מהתנועה לטוהר המידות מצאו 14 פגמים במינוי שטרק לוועדה, שנגדו עתרו לבג”ץ. חלק מהפגמים שמיוחסים לה אינם רק פרוצדורליים, אלא נוגעים להיבטים מוסריים ואתיים, לרבות אי־דיווח אמת והסתרת מידע בשאלונים שמילאה כשהיתה מועמדת לתפקידים ציבוריים.

 

 

יעקב נגל ואיריס שטרק יעקב נגל ואיריס שטרק

 

שטרק טענה בחודשים האחרונים שכל המהלכים נגדה בושלו על ידי יריביה במירוץ לנשיאות הלשכה, וגם אם היו מעידות, הכל נעשה בתום לב ומתוך חוסר הבנה. אלא ששופט בג”ץ מני מזוז חשב אחרת ובתגובה לעתירה נגד המינויים, הקפיא בשבוע שעבר את פעולת הוועדה והוציא נגדה צו ביניים וצו על תנאי. הוא פירק את כל התירוצים של שטרק: "דווקא משטרק שישבה בוועדת מינויים, ושראתה ומילאה עשרות שאלונים, קשה לקבל טענה ש'לא הבנתי'", פסק.

 

אתמול ניסתה שטרק למזער נזקים והסבירה שהיא מתפטרת מהוועדה כי היא רוצה להקדיש את כל זמנה ללשכה. אלא שאם זו המטרה, היתה מתפטרת מיד עם בחירתה בשבוע שעבר. מה עוד שהחברות בוועדה לא דורשת השקעת זמן רב מדי, משום שהיא מתכנסת אד־הוק כשיש מינוי על השולחן.

 

אגב, כאשר שטרק מונתה לוועדה, היא יצאה בחגיגת יחסי ציבור גדולה ולא התלוננה על מחסור אפשרי בזמן. אלא שאתמול כנראה שכבר הבינה שהמשך הפרשה המבישה הזו גורם לה נזק עד כדי סיכון תפקידה החדש בלשכה.

גם נציג הציבור השני שפרש, ראש המטה לביטחון לאומי לשעבר יעקב נגל, לא יצא נקי לגמרי. במכתב זועם שכתב אתמול גרס שהטיעונים נגד מינויו הם חסרי היגיון. אלא שיש טיעון קובע שאינו אבסורדי. נגל, עובד ציבור משכמו ומעלה, לא דיווח אמת כשהשיב בשאלון שהוא מנותק לגמרי מראש הממשלה, וזאת בזמן שנשלח על ידי נתניהו לקיים משא ומתן רגיש עם ממשלת פולין. ההסבר שסיפק בדיעבד, שהמשימה שאליה נשלח היתה סודית, אינו רלוונטי.

 

אביחי מנדלבליט

מכה משולשת

 

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הוא השלישי בתור לכפרות, משום שטעה כשהחליט להגן בבג”ץ על החרפה שבמינוי שטרק ונגל. מי שקרא את הטיעונים בתגובת הפרקליטות לבג"ץ ערב הדיון בשבוע שעבר, כבר צפה את הכישלון המהדהד.

 

מזוז קיבל את טענות העותרים ודחה באופן חריף את הפרקליטות: "השאלה כאן היא הצטברות הדברים. ההתמודדות שלכם (הפרקליטות) היא עם העצים ולא עם היער", הטיח מזוז כשהעיף את כל הקונסטרוקציה המשפטית שנועדה להגן על נתניהו. לבסוף קבע: "ועדה שתפקידה לבדוק טוהר מידות ואתיקה של מועמדים לתפקידים הכי רגישים של מדינת ישראל - זה לא תפקיד ריק מתוכן... האם ניתן לקרוא להם נציגי ציבור?"

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ראש הממשלה בנימין נתניהו צילום: רויטרס

 

והנסיבות הפעם אינן רגילות, כי כפי שמזוז עצמו ציין, ראש הממשלה נחקר בפלילים ואחד המינויים שעומד על הפרק הוא זה של המפכ"ל. "שתיקה רועמת", הטיח מזוז בנציגי הפרקליטות שלא התייחסו לנקודה זו. במקום זאת הם הציגו טיעונים מוזרים, למשל שמי שבחר את נגל ושטרק לא היה ראש הממשלה, אלא מזכיר הממשלה.

 

מנדלבליט ספג מכה משולשת: גם צו על תנאי, גם צו ביניים וגם התפטרות של שני חברי הוועדה. יש לקוות שאתמול כבר הרים טלפון לנתניהו או לאנשיו והבהיר שכדאי מאוד למצוא הפעם נציגי ציבור אמיתיים ולא חברים אישיים.

 

בנימין נתניהו

השיטה לא עובדת

 

ולבסוף, ראשון החוטאים, האיש שהכניס את כולם לפלונטר המיותר הזה: ראש הממשלה בעצמו. הוא ורק הוא אבי התבוסה והמבוכה. נתניהו חייב להפנים את המסר, בראש ובראשונה לטובתו שלו. מערכת המשפט, התקשורת והציבור הבינו היטב את האסטרטגיה שלו, לבחור "מכשירים", שיכשירו את המועמדים שהוא בחר. המנגנון הזה קרס.

 

אם הוא באמת מתכוון לקדם את מינויים של מפכ"ל, רמטכ"ל ונגיד בנק ישראל - שלושה פקידים בכירים שאמורים לסיים את כהונתם בחודשים הקרובים - כדאי לו לבחור לוועדה נציגים מקצועיים שמייצגים את הציבור ולא את עושי דברו, שלא יעזו לעמוד נגדו.

 

כדאי לו להתעשת, גם כי השיטה אינה עובדת: מנדלבליט עצמו, המפכ"ל רוני אלשיך, מבקר המדינה יוסף שפירא ונציב שירות המדינה הקודם משה דיין הוכיחו שגם כשראש הממשלה ממנה אנשים מתוך ציפייה שיבצעו את רצונותיו, ביום הדין, הנאמנות שלהם נתונה לציבור. השאלה שנותרה היא האם הוא מעוניין לזרז מינוי של פקידים בכירים אחרי שהפך אותם למטרד, אם לא אויבי העם, ברגע שהעזו להתנגד למהלכיו או לחקור אותו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x