מקורב לחקירה: "העד נגד שיכון ובינוי ימשיך לשתף פעולה"
עובד החברה לשעבר בקניה, שי סקף, משך תביעה שהגיש נגד החברה הבת SBI שבה חשף לכאורה את מנגנון השוחד בחו"ל. הצעד נעשה לאחר ששיכון ובינוי החליטה לסגת מהליך גישור עמו שהיה כבר על סף סיכום
התפתחות בפרשת השוחד בשיכון ובינוי: איש הכספים לשעבר בסניף קניה שי סקף, מי שמשמש כאחד העדים המרכזיים בחקירה הפלילית נגד בכירים בחברה ומסר לרשויות האכיפה הקלטות ומסמכים, הודיע לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב כי הוא מושך תביעה אזרחית שהגיש נגד החברה הבת SBI שוויץ בהיקף של 5.9 מיליון שקל. במסגרת התביעה חשף סקף לכאורה את מנגנון התשלומים האסורים לפקידי ציבור בחו"ל של החברה באפריקה ומרכז אמריקה, בתמורה להקלות וזכייה בפרויקטים בתחום התשתיות שהיא קיבלה מגורמי שלטון.
- חושף פרשת השוחד בשיכון ובינוי מושך התביעה נגד החברה: "החשיפה הובילה לטלטלה בחיי"
- צרות נוספות לשיכון ובינוי: הפעם בגואטמלה
- מאפריקה ועד מרכז אמריקה: 15% מהכנסות שיכון ובינוי חשודות כנגועות בשוחד
"החשיפה התקשורתית שהתלוותה לניהול התביעה עד כה הובילה לטלטלה בחייו האישיים והמקצועיים של התובע", נכתב בהודעתו לבית המשפט של סקף, שהגיש את תביעתו ביולי 2017. "בסבירות גבוהה המשך ניהול התביעה בעיתוי הנוכחי יביא להתמשכות מצב זה", כתבו בנוסף עורכי דינו ברק כלב ואריאל דניאלי. "כמו כן, ניהול התביעה כרוך בהשקעת משאבים רבים, הן כלכליים והן משאבי זמן, בפרט כשניהול הליך זה צפוי להיות ממושך. מסיבות אלה החליט התובע להחזיר את חייו למסלולם ולמשוך את תביעתו".
התלונן על איומים כלפיו
לפני כמה שבועות הגישור של סקף מול החברה, שהתנהל במשך כמעט כשנה בפני השופטת בדימוס הילה גרסטל, היה בשלב מתקדם מאוד לפני סיכום. המו"מ נגע גם בפיצוי כספי אפשרי לסקף. אלא שאז החברה החליטה שחתימה על הסכם כזה תהיה מבחינתה הפניית גב לעובדיה, שאותם מאשים סקף במעשי שחיתות חמורים. הגישור הסתיים ללא הצלחה, והחברה נדרשה להגיש כתב הגנה.
סקף עצמו, כמו שכתב לבית המשפט, שילם מחיר אישי שהוא לא צפה בעקבות הגשת התביעה. משפחתו עמדה בלחץ גדול לאור הפרסומים, וסקף התקשה למצוא עבודה אחרת למרות כישוריו המקצועיים והעובדה שהוא אדם עם שלושה תארים. בפברואר הוא גם התלונן במשטרה על הטרדות טלפוניות ואיומים, תיק שנסגר מכיוון שהמשטרה לא הצליחה לאתר מי עמד מאחוריהן. גם המצב המשפטי היה מורכב: שיכון ובינוי היתה יכולה להגיש נגדו תביעות בקניה ובשוויץ, והיכולת הכלכלית שלו לנהל מולה הליכים בחו"ל היא מוגבלת.
החלטת סקף אמנם תפסה בהפתעה גורמים במשטרה, ברשות ני"ע ובפרקליטות, אבל התיק המקיף שבונים ברשויות האכיפה לא בנוי רק עליו. ועדיין קשה להמעיט בחשיבותו כעד מרכזי בפרשה. סקף מסר לידי המשטרה ראיות קשיחות שהטיס במיוחד לישראל מקניה ואותן שמר בביתו. העדות שמסר לגבי הראיות, כך משוכנעים ברשויות האכיפה, לא תשתנה. "סקף הוא חושף שחיתויות ששיתף פעולה וימשיך לשתף פעולה בלי שום קשר לתביעה", אמר גורם המקורב לחקירה ל"כלכליסט".
"סקף לא הולך להיות עד התביעה הראשון שיעמוד בחקירות צולבות של הסניגורים על דוכן העדים", אומר גורם נוסף המקורב לחקירה. "עד המדינה שמואל דכנר המנוח למשל נחקר בפרשת הולילנד עשרות שעות על דוכן העדים לפני מותו על ידי חלק מהסניגורים, והוצגו לו ראיות לכאורה ששיקר. גם עד המדינה עדי שלג נחקר בקשיחות על ידי הסניגורים של נוחי דנקנר ואיתי שטרום, ונטען שהוא שקרן ואפילו הציגו איכונים שסתרו לכאורה את עדותו. אבל מה שמכריע בסוף הוא מכלול ועושר הראיות, והתרשמות השופטים מהתיק, ולא עדות כזאת או אחרת".
צריך לזכור גם שסקף לא היה זה שגרם לפתיחת החקירה. מי שלחץ וסיפק את הראיות הראשוניות לרשויות האכיפה בישראל היה הבנק העולמי, שמחלקת ה־INT שלו, המחלקה הבוחנת טענות לשחיתות, החלה לבצע כבר בשנים 2014-2015 ביקורת (audit) בנוגע לפעילות הקבלנית של זרועות החברה באפריקה ומרכז אמריקה. בידי המשטרה גם מידע שעלה בתביעה שהגיש בשנת 2015 קודמו בתפקיד של סקף בקניה, עמוס הדר. הדר טען שבכירים בחברה גזרו קופון מתוך כספי השוחד ששולמו לקידום ענייניה של החברה.
יומנים, קלסרים והקלטות
למרבה ההפתעה במשטרה למדו על התביעה של סקף רק ביום פתיחת החקירה הגלויה בחודש פברואר. סקף זומן מיד למתן עדות, ולאחריה הוא מסר בביתו לאחד החוקרים את החומרים ששמר – יומנים וקלסרים, ובהמשך לבקשת המשטרה גם הקלטות. המידע סייע לחוקרים לבסס חשדות לכאורה נגד בעלת השליטה לשעבר, שרי אריסון, ויד ימינה, אפרת פלד, וכך להמשיך ולטפס בחקירה למעלה בשרשרת הפיקוד. מסקף ומשיכון ובינוי לא נמסרה תגובה.