$
דעות

פרשנות

הסכם במעונות היום? עד השביתה הבאה

הממשלה וארגוני המעונות הסכימו להקים ועדה נטולת סמכויות שמסקנותיה ייקברו בתיקייה וירטואלית. מי שירצה לפתור את בעיית המעונות, יצטרך למצוא תקציב ולהעלות משמעותית את שכר המטפלות

שחר אילן 18:0103.09.18

סיום עצוב ואולי בלתי נמנע היה לשביתת מעונות היום. הוקמה ועדה. כידוע דו"חות של ועדות נועדו להיקבר במגירה אל אם כן יש גורם פוליטי שממש חשוב לו להוציא אותן משם. בעקבות המהפכה הטכנולוגית, גוברים הסיכויים שדו"חות של ועדות ייקברו בתיקיייה וירטואלית ולא במגירה ממשית. לכן, אם יש דבר אחד שאפשר ללמוד מההסכם מלא החורים שהושג אתמול בנושא המעונות, זה שגם בקיץ הבא יאיימו ארגוני מעונות בשביתה. יש רק לקוות שהפעם יושג הסכם בזמן ולא יחזרו על המחדל ויחכו לתחילת שנת הלימודים.

 

לוועדה לענייני מעונות היום נקבע דד ליין - סוף אפריל 2019 בדיוק במהלך חצי השנה שבו צפויה המדינה להיות מושבתת בגלל מערכת הבחירות. היא הוסמכה לבדוק כמה מהנושאים החשובים בתחום המעונות: התקן של מספר הפעוטות למטפלת והתעריף המשולם למעונות על ידי ההורים.

 

 

 

 

אבל בכל מקרה שהוועדה תרצה שהמדינה תגדיל את תקציבי המעונות היא תצטרך להצביע על מקור תקציבי. כיוון שמציאת מקורות תקציביים היא סמכותם של פוליטיקאים ולא של פקידים, הרי שהוועדה מתחילה לעבוד עם יד וחצי כבולות מאחור.

מעון יום בירושלים (ארכיון) מעון יום בירושלים (ארכיון)

 

הוועדה לא תדון באחת משאלות היסוד של מעונות היום, האם להעביר אותם לאחריות משרד החינוך ולשים קץ למצב שבו שני משרדים אחראים על מערכת החינוך. האמת היא שגם אין סיבה שהיא תדון. ההחלטה להשאיר את המעונות במשרד העבודה הרווחה נבעה מכוחו הפוליטי של שר העבודה והרווחה חיים כץ. לא נותר אלא לקוות שמאזן הכוחות הפוליטי בממשלה הבאה יהיה כזה שיגרום לאיחוד כל מערכת החינוך תחת קורת גג אחת.

 

האם יצא בכל זאת משהו חיובי מההסכם? כן. המטפלות יקבלו מענקים לראש השנה ולפסח של 1,500 שקל כל פעם. זה יקרה רק השנה, לא בכל שנה. כך שבסך הכול הן יקבלו סכום חד פעמי של 3,000 שקל ברוטו. אי אפשר לזלזל בחשיבות של 3000 שקל למקצוע שבו משתכרים בממוצע 6,800 שקל. אבל זה לא מה שיפתור את בעיית את בריחת המטפלות.

 

הבעיה לא תיפתר, משום שמטפלת הוא מקצוע מאוד קשה בשכר התחלתי שערורייתי של 5,700 שקל ומשום שהרבה יותר קל ונוח להיות סייעת בגן ילדים. זה גורם למחסור מתמיד במטפלות ולעזיבה המונית בשנת העבודה הראשונה. לכן מי שרוצה מעונות יום שעומדים בתקן ומספקים שירות סביר, צריך להכניס את היד לכיס ולממן משכורות גבוהות יותר. כמובן אפשר גם להעלות את התעריף שמשלמים ההורים, אלא שהוא גבוה ממילא. מי שרוצה לעודד השתתפות בשוק העבודה, חייב לאפשר מעונות במחיר שלא יבלע את כל שכר האישה.

 

במהלך המאבק להעברת חוק הפיקוח על המעונות נשמעו לא מעט התבטאויות על כך שאסור להפקיר את הילדים היקרים לנו מכל ללא פיקוח. קשה שלא לתהות האם הילדים היקרים לנו מכל אינם זכאים לטיפול על ידי מטפלות שמשתכרות שכר סביר ולכן גם אפשר לדרוש מהן הכשרה מתאימה.

 

מבחינה זו למעון פרטי שבו לפחות לבעלי המעון יש עניין לשמור על שמו הטוב ורווחיו יש יתרון מובהק. קיים חשש כבד שאחרי שיעבור חוק הפיקוח על המעונות, המעונות הציבוריים יאבדו את היתרון העיקרי שלהם - הפיקוח. אם בעיית בריחת המטפלות תימשך - הפער לטובת המעונות הפרטיים יהפוך לדרמטי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x