מקום 7
חדוה בר, המפקחת על הבנקים: מצעידה את הבנקים אל עתיד מהפכני
היא השכילה לקרוא את המפה בתחום ולזהות את שצופן העתיד: מעבר לצרכנות פיננסית דיגיטלית, שצפויה בעוד כמה עשורים לחסל את הפריסה הסניפית של הבנקים
בדומה לקודמיה, חדוה בר נתפסת כרגולטורית שקולה ואחראית ששומרת בראש ובראשונה על יציבות הבנקים, ולכן בוחנת בזהירות רפורמות מרחיקות לכת שיטלטלו את הענף ויתניעו בו, סוף סוף, תחרות. אבל אי אפשר להתעלם מכך שבר מובילה בשנים האחרונות, עקב בצד אגודל, מיני־מהפכה במערכת הבנקאית.
היא השכילה לקרוא את המפה בתחום ולזהות את שצופן העתיד: מעבר לצרכנות פיננסית דיגיטלית, שצפויה בעוד כמה עשורים לחסל את הפריסה הסניפית של הבנקים. לטובת העתיד, בר עודדה את המערכת הבנקאית להתייעל ולהיפרד מעובדים ומסניפים, למרות המחיר שלקוחות מבוגרים יותר משלמים בהווה. היא גם מיקדה את המערכת ולחצה על הבנקים להיפרד מתחומי פעילות מעבר לים, שם נקלעו חלקם להרפתקאות בעייתיות בתחום הלבנת ההון שפגעו בתדמיתם.
לדירוג המלא של 100 המשפיעים לשנת 2018 לחצו כאן
בד בבד, עם רוח גבית ואפילו לחץ של שר האוצר משה כחלון, בר הניחה תשתית להקמת בנקים דיגיטליים בישראל תוך הקלות מרחיקות לכת שלרוב לרגולטור קשה מאוד לתת. במקביל היא מקדמת מעבר למודל של בנקאות פתוחה שבמרכזו ההבנה שהלקוח הוא בעל המידע בחשבונו, ולפיכך שחקנים חיצוניים יוכלו לקבל גישה לנתונים הללו כדי לייצר מנועי השוואה של שירותים בנקאיים, במטרה להוזילם. היא גם עשתה צעדים משמעותיים כדי לאפשר לבתי ההשקעות להתחרות בבנקים על ניהול ההשקעות של הציבור; בשקט-בשקט היא מייצרת כאן משהו שאם יצליח, עלול בעתיד אף להרעיד את בסיס השליטה של הבנקים הגדולים בחיינו.
כרגע מדובר בזרעים בלבד: החוק להגברת התחרות בבנקים לא יספק את הסחורה כל כך מהר, ומכירת חברות כרטיסי האשראי על ידי הבנקים הגדולים לא בהכרח תייצר מתחרים חזקים לשני הבנקים הגדולים. השחקנים בשוק מהססים להיכנס לתחרות בבנקים הגדולים, ועל פניו נראה שמעמדם מובטח. אך בר מסתכלת הרבה קדימה: היא רואה לנגד עיניה ענקיות כמו עליבאבא, סמסונג, אפל ואמזון מגיעות לשוק הבנקאות הישראלי ומטלטלות אותו כמו שאף שחקן מקומי לא יוכל. במובן זה, היא ללא ספק פורצת דרך.