$
משפט

המשטרה: שרה נתניהו חשודה בקבלת שוחד בתיק 4000; דיווח: גם יאיר נתניהו חשוד

כך לדברי נציג היאל"כ בדיון בבקשת בני הזוג אלוביץ' לשחרר את רכושם שנתפס במסגרת החקירה; הפרקליטות: מעריכים שהחקירה תסתיים תוך חצי שנה; פרקליטו של אלוביץ': "מנסים להטיל עליו חורבן כלכלי"; עורכי דינה של נתניהו על החשדות נגדה: "אז המשטרה אמרה"

נעמי צורף 17:3530.08.18

שופט בית משפט השלום בתל-אביב עלאא מסארווה דן היום (ה') בבקשתם של בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ' ואשתו איריס, לשחרר את רכושם שנתפס על ידי המשטרה במסגרת חקירת פרשת בזק (תיק 4000) מדובר בנדל"ן, כלי רכב יוקרתיים, חשבונות בנק, תכשיטים, טבעות, עגילים ושעוני יד בשווי של עשרות מילוני שקלים.

 

המשטרה מסרה בדיון כי בני הזוג פעלו "לתת מתת" לראש הממשלה בנימין נתניהו בצורת סיקור תקשורתי אוהד לו ולבני משפחתו (בשעה שאלוביץ' היה בעל השליטה בבזק ובאתר וואלה), וזאת בתמורה להטבות רגולטוריות. עוד עלה כי רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, לא נחקרה בחשד להלבנת הון, כפי שנעשה במקרה של בני הזוג החשודים בין היתר בעבירה זו. עם זאת, היא חשודה בקבלת שוחד בפרשה. פרקליטיה של נתניהו מסרו בתגובה: "מה חדש ב'חשד' האבסורדי הזה? אז המשטרה אמרה. לא היו דברים מעולם".

 

 

 

 

בהמשך דווח בחברת החדשות כי גם יאיר נתניהו חשוד בקבלת שוחד במסגרת הפרשה. על כך נמסר מטעמה של משפחת נתניהו: "גם על הכלבה קאיה מצאנו כתבה חיובית בוואלה. מזלה של קאיה שהלכה מהעולם לפני שהספיקו לצרף גם אותה למעגל החשודים בשוחד. אין גבול לאבסורד, ובכל מקרה, הסיקור לראש הממשלה נתניהו בוואלה היה ונשאר שלילי באופן קבוע". 

שאול ואיריס אלוביץ' בבית המשפט שאול ואיריס אלוביץ' בבית המשפט צילום: דנה קופל

 

הערכה: החקירה תסתיים תוך חצי שנה 

בתחילת החודש דן בית המשפט העליון בערעור שהגישו בני הזוג והשופט יצחק עמית החליט לקבל את ערעורם של בני הזוג בנוגע לחוקיות תפיסתם של התכשיטים וחפצי האמנות בשווי 6.2 מיליון שקל מבית משפחת אלוביץ'. הוחלט כי התכשיטים יושבו לבני הזוג ואילו חפצי האמנות יישארו בשלב זה בידי המדינה והחזרתם תיבחן בהמשך.

 

בפתח הדיון ביקשה עו"ד ניצן וולקן מפרקליטות מיסוי וכלכלה להגיש לבית המשפט דו"ח סודי שמתייחס להתקדמות החקירה וראיות שנאספו עד כה. ואמרה כי "החקירה מתקדמת במהירות יעילות ובקצב משביע רצון ביחס לפרשות מורכבות בסדר גודל דומה. הערכה שהתיק יעבור לפרקליטות בתוך תקופת ההארכה המתבקשת - שישה חודשים".

 

וולקן התייחסה להחלטת בית המשפט העליון בנוגע להשבת התכשיטים וציינה כי זו נלמדה והועברה הנחיה בנוגע לניסוח צווי חיפוש ותפיסה. "החלטה הזו מתייחסת לחלק קטן מתוך התפיסה אותה אנו מבקשים להאריך - רק אל חפצי האמנות והתכשיטים", אמרה עו"ד וולקן. "התפיסות בתיק הזה הן רחבות יותר וכוללות חשבונות בנק, נדל"ן, רכבים וההחלטה של העליון לא רלוונטית אליהם". עוד אמרה עו"ד וולקן כי נעשתה פנייה מטעם הפרקליטות לעורכי דינם של בני הזוג אלוביץ', ז'ק חן ומיכל רוזן עוזר, במסגרתה הוצעה חלופת תפיסה לפיה יצירות האמנות יוחזרו אל בני הזוג, פוליסת הביטוח תוסב לטובת משטרת ישראל ובני הזוג אלוביץ' יתחייבו שלא למכור את היצירות עד תום ההליך ותהיה ערבות צד ג'. "הצענו חלופת תפיסה ביחס לחפצי האמנות, אך הם סירבו לחלופה הזו".

 

 

השופט מסארווה השופט מסארווה צילום: מוטי קמחי

 

החשד: מתן שוחד

עו"ד מיכל רוזן עוזר, פרקליטתה של איריס אלוביץ', החלה חקרה את החוקר אורי קנר, חבר בצוות החקירה של היאל"כ.

 

שאלה: מה נכון להיום החשד המיוחס לאיריס אלוביץ'?

תשובה: מתן שוחד.

 

ש: מה הם המעשים?

ת: במישור העובדתי שאול ואיריס פעלו ביחד לתת מתת לראש הממשלה בתמורה להטבות רגולטוריות.

 

ש: מה טובת ההנאה הנטענת?

ת: המתת הוא סיקור אוהד לראש הממשלה ובני משפחתו.

 

ש: מי נתן את התמורה?

ת: ראש הממשלה.

 

ש: איריס אלוביץ' לפי התזה שלכם הייתה מעורבת בקשר עם ראש הממשלה?

ת: מנוע מלענות על השאלה

 

ש: אם יש ראיה לקשר ישיר של איריס אלוביץ' אני מבקשת שהיא תוצג לבית המשפט

ת: אני אומר שלא חייב להיות קשר ישיר ואני לא יכול להציג את הדברים, אני יכול להגיד רק שיש ראיות שקושרות את איריס אלוביץ' גם לעניין התמורה

 

ש: מבקשת להפנות את בית המשפט לראיות ככל שיש לכם לפעולות פיזיות - העברת כסף וכו', שאיריס אלוביץ' ביצעה ברכוש אסור.

ת: היא לא חייבת לעשות עבירות פיזיות ברכוש בשביל להיות חשודה בעבירת הלבנת הון. בית המשפט קבע שיש ראיות לביצוע בצוותא באיזור אפריל ומאז היא לא נחקרה.

 

לאחר התערבות השופט הוסיף קנר, "אני לא מכיר ראיה שאומרת שאלוביץ' לקחה צ'ק והעבירה אותו ממקום למקום או הייתה אחראית לאיזושהי העברה בנקאית שנעשתה ממקום למקום".

 

ש: האם (רעיית ראש הממשלה) גברת נתניהו הוחשדה בעבירות של הלבנת הון?

ת: (בודק בדו"ח הסודי) לא, היא לא נחקרה בחשד להלבנת הון.

 

מטרת השאלה היתה ככל הנראה לברר מדוע לא הופעל חילוט גם נגד רעיית ראש הממשלה, שאף היא נחקרה בפרשה - וזאת בדומה לבני הזוג אלוביץ' החשודים בעבירה של הלבנת הון.

 

 

שרה ובנימין נתניהו שרה ובנימין נתניהו צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

 

עו"ד רוזן עוזר ניסתה להשוות בין הסטטוס החקירתי של איריס אלוביץ' לזה של שרה נתניהו וטענה שעצם העובדה שנתניהו אפילו לא נחקרה בחשד להלבנת הון יש בה להצביע על אפלייתה של אלוביץ' לרעה. "יש פה שני זוגות. אחד לפי הטענה נותן את השוחד והזוג השני מבצע בצוותא את לקיחת השוחד. והנה, בעוד שאני יכולה להבין התלבטות לגבי תפיסת נכסים של ראש ממשלה, הרי אף אחד מנכסיה של הגברת נתניהו לא נתפס. היא אפילו לא הוחשדה בעבירה של הלבנת הון. שיהיה ברור, אני לא חושבת שצריך היה לתפוס ואני בוודאי לא חושבת שצריך היה להחשיד, אבל האופן המפלה שבו התנהלה המדינה בתיק הזה מראה כמה מאולצת ומלאכותית תפיסת כל רכושה של גברת אלוביץ'".

 

רוזן עוזר אמרה גם כי "עכשיו הם רוצים להאריך את התפיסה בעוד 180 יום? עוד חצי שנה שגברת אלוביץ' צריכה לחיות מטובות של חברים? אז מה נשאר בעולם המידתיות. המדינה מפעילה לחץ על הצד במשוואה שהיא רוצה לשבור".

 

בתגובה אמרה עו"ד וולקן: "גברת נתניהו וגברת אלוביץ' לא נמצאות באותה קבוצת שיוויון - שרה נתניהו לא נחקרה בעבירת הלבנת הון ולא מיוחסת לה פעולה ברכוש. המתת הוא סיקור, אי אפשר לבצע בו הלבנת הון. לשרה אין קשר לפעולות בכספים. לעמדתנו איריס אלוביץ' קשורה בפעולות גם אם לא ביצעה את הפעולה הפיזית. מבחינתנו הם (בני הזוג אלוביץ') מבצעים בצוותא את עבירת הלבנת ההון".

 

"מבקשים לשחרר הכל" 

בהמשך לכך אמר פרקליטו של אלוביץ', עו"ד ז'ק חן, כי "בתחילת הדרך ממש בעיצומה של החקירה, הפרסומים, ההדלפות, הלחצים, בתקופת התפיסה הראשונה היה מוקדם מדי לצפות לקיים דיון מהותי וממצה בשאלת התפיסה. בית המשפט בעצמו שאל 'האם זה לא מוקדם מדי' ולכן צמצמנו את עצמנו רק לבקשת דמי הקיום. היום, בחלוף 180 יום זה זמן שונה והגיע הזמן לדון בשאלות מהותיות. היום אנחנו מבקשים לשחרר את הרכוש, לא דמי קיום. נקודת האיזון השתנתה ועכשיו מגיע הזמן.

 

 

 

"כאשר ביקשנו דמי קיום (עבור בני הזוג אלוביץ') בית המשפט קיבל את בקשתנו וקבע תשלום אחד חד פעמי של תשלום אחד חד פעמי, ערערנו על החלטה זו לבית המשפט המחוזי וערעורנו התקבל ונקבע כי אנחנו זכאים לקבל תשלום דמי קיום חודשי לאחר שנגיש בקשה מפורטת בליווי תצהירים שיקבע את גובהם. את זאת לא עשינו עד היום כיוון שהגשת סעד כזה המלווה בתצהירים היה כרוך בהשפלה רבתי כאשר אלוביץ' נדרש לפרט בפני כל עם ישראל מה המחיר של כל קוטג' או דברים אחרים שנוגעים לצרכים שלו. החלטת בית המשפט העליון גם היא קבעה שבסעד זה יש אלמנט של השפלה. כעת אנחנו מבקשים לשחרר הכל, לא רק דמי קיום".

 

חן ציין כי "הטלת החילוטים בהיקפים האלה הוא בגלל שמדובר בחקירת ראש ממשלה ורוצים לשבור אותו, זה התיק. זה גם התיק שבו באה פרקליטות המדינה בצורה חריגה וטוענת כאן במקום לשלוח שוטר שיטען כמו שעושים בדרך כלל. הם מנסים להטיל על אלוביץ' חורבן כלכלי כשהוא עדיין בחקירת משטרה. תפיסה זמנית של רכוש פוגעת בזכות הקניין בצורה מאוד קשה בשעה שחזקת חפות עומת לאדם. כשמדובר בתפיסה גורפת של כל רכושו וזו בפגיעה קשה בזכויותיו. התפיסה היא תפיסה גורפת אוחזת כל מקצה לקצה על הכל".

 

בית המשפט ימסור את החלטתו בעניין חילוט הרכוש בהמשך.

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x