$
דעות

איך נעביר את הביטקוין לילדים?

אם המוריש לא יותיר במקום כלשהו את פרטי המפתח האישי שלו, זכר מטבעות הביטקוין ילך לאיבוד. לכן ישנה חשיבות לעריכת צוואה יצירתית במקרים אלה

יהודית מייזלס 07:3617.08.18

ככל שהעולם הטכנולוגי-וירטואלי מתפתח, משתנים סוגי הנכסים הפיננסיים שכולם מחזיקים בהם. השימוש ההולך וגובר במטבעות דיגיטליים וקריפטוגרפיים, ובראשם כמובן הביטקוין, מעורר את השאלה האם כספים אלה ייעברו לדור הבא, או ייעלמו כלא היו. הסכנה לאבדן הנכסים גדולה במיוחד, שכן רוב האוחזים בנכסים דיגיטליים, הם אנשים צעירים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם שמרגישים שיחיו חיי נצח, ואינם נוטים לערוך צוואות.

 

 

 

החל משנת 2009 החל שימוש עולמי במטבע הביטקוין, ותפס מקום פופולרי בתיק הנכסים של אלפי ישראלים. הביטקוין מבוסס על מנגנוני קריפטוגרפיה ורשת תקשורת, כאשר הכסף מוחזק באמצעות תוכנה הקרויה ארנק, ולכל אדם ניתן 'מפתח' אישי וסודי לארנק זה. אין שום מערכת של שחזור המפתח האישי הזה ליורש עתידי, מאחר שאין שום רשות מרכזית שמרכזת או עוקבת אחר מספרי המפתחות.

 

בישראל, בניגוד למדינות אחדות, אין חוק האוסר במפורש על שימוש בביטקוין, והשימוש בו מתפשט במהירות. מכשירי כספומט המבוססים על סחר בביטקוין כבר הוצבו במקומות שונים בארץ, כמו בדיזנגוף סנטר בתל אביב, ובתי עסק לא מעטים מכבדים מטבע זה.

  

 צילום: שאטרסטוק

 

ונחזור לדיני הירושה. מטבע הדברים, אנשים שומרים על דיסקרטיות גם בדבר עצם החזקתו של הביטקוין, ובוודאי ביחס לפרטי קוד המפתח, כדי למנוע גניבה של נכסי זה. אלא שמטבעות ביטקוין מאתגרים את עולם דיני הירושה, היות שהן רכוש וירטואלי שקיים רק בתצורה מוצפנת. סוג הרכוש הזה, אשר יכול להיות בשווי של הון גדול, כולל מערכת מתוחכמת של הצפנה שנועדה לשמר את בטחון הרכוש ופרטיות הרוכש. נשאלת אפוא השאלה, מה אם קורה הגרוע מכל? כיצד יכולים בעלי הנכס להבטיח שיגיע לאהוביהם?

 

האם היורשים יודעים על הביטקוין?

 

נושא זה מעורר שני קשיים מרכזיים: ראשית, שאלת הידיעה על עצם קיומם של הכספים. מאחר שלא מדובר בכספים אשר מוחזקים בבנקים רשומים, עלול להיווצר מצב שבו היורשים כלל לא ידעו כי המנוח החזיק בידיו כספים מסוג זה, והם למעשה ייעלמו וירדו לטמיון.

 

וגם אם עברנו את המשוכה הראשונה, והיורשים יודעים כי המוריש החזיק מטבעות דיגיטליים, עדיין קיים הקושי השני: להגיע אל הכספים.

 

כאמור, בשונה מבנקים או אפילו מחברת פייסבוק או גוגל, אין יעד מוסדר שאליו ניתן לפנות עם צו ירושה ולבקש להעביר את הכספים על שם היורשים. אכן, אם המוריש לא יותיר במקום כלשהו את פרטי המפתח האישי שלו, על פיסת נייר או יאחסן את הקוד על דיסק-און-קי, זכר מטבעות הביטקוין ילך לאיבוד, ממש כמו אם אדם ישאיר ליורשיו מפתח לכספת מבלי לגלות להם את מקום המצאה.

 

לכן ישנה חשיבות לעריכת צוואה יצירתית במקרים אלה. פתרון זה יאפשר להתגבר על הקושי הראשון, על מנת שהיורשים יוכלו לדעת על הכספים המצויים בעיזבון.

 

ואולם, בכך לא מסתיימת הדרך: ברור שמחזיקי ארנקים דיגיטליים לא ירצו לפרט בצוואה את הגישה המוצפנת לכספים, ובכך לחשוף אותה לכל מי שקורא את הצוואה, שכולל לא רק עורך הדין שעורך אותה אלא גם הרשם לענייני ירושה, כל פקיד שקורא הצוואה, ויתר היורשים בצוואה, שלהם לא רצית להעניק כספים אלה.

 

לשם התגברות על קושי מורכב זה, ולצורך הבטחה שאכן הכספים יגיעו ליורשים הרצויים, עולה צורך למצוא פתרונות מקצועיים, ובהם, למשל, להקים מבנה של נאמנות תוך היוועצות עם מומחה משפטי בתחום, על מנת שיבחן את זהות הכספים. אפשרות נוספת היא לערוך צוואה אשר תפרט גם את המקום שבו הוטמנו הסיסמאות. פתרונות יצירתיים אחרים יכולים להיבנות על פי נסיבותיו של כל מקרה ומקרה.

 

עולם הפיננסים הדיגיטלי הופך למנת חלקו של הציבור הרחב. מטבעות קריפטוגרפים, על סוגיהם הרבים, כבר נמצאים בידיהם של אלפי ישראלים. אין להקל ראש בניהול נכסים אלה. שווים רב ויש להתייחס אליהם ברצינות ובכל מובן, לרבות בהיבט של דיני המשפחה, גם אם בנסיבות מצערות. גם אם אתם צעירות וצעירים, הבינו כי מדובר בנכס לכל דבר, והבטיחו כי הרכוש היקר והיצירתי הזה ימשיך להתקיים ויעבור לידיהם של היקרים לכם.

 

עו"ד יהודית מייזלס, בעלת משרד העוסק בדיני משפחה וירושה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x