כספים קואליציוניים: יותר מ-21 מיליארד שקל אושרו בוועדת הכספים בתוך 45 דקות
בין השאר אושרה העברת 20 מיליון שקל לפיתוח אתר מגורים זמני למפוני עמונה - מיליון שקל לכל משפחה ו-15 מיליון שקל עבור מפוני שכונת "נתיב אבות" בגוש עציון. 3 מיליון שקל הועברו לתוכנית החומש במגזר הערבי
ועדת הכספים אישרה היום (ד') שורה של העברות כספים קואליציוניות ליישובים בשטחים, לפי דרישתם של חברי הכנסת, וסיכומים עם המפלגות.
הדיון בהעברות התקציביות ארך כ-45 דקות במהלכו אישרה הוועדה העברת 21.43 מיליארד שקל מסעיף לסעיף. כמעט ברוב הדיון נכחו רק 2 ח"כים מהקואליציה ועוד 5-4 מהאופוזיציה מבין 17 החברים הקבועים בוועדה, מאחר שמדובר בפגרה וחלק מחברי הכנסת בחו"ל או שכלל לא טרחו להגיע לישיבה.
כך, הוועדה אישרה העברת 20 מיליון שקל לפיתוח אתר מגורים זמני למפוני ההתנחלות עמונה. התקציב הזה מיועד עבור 20 משפחות - כלומר מדובר במיליון שקל לכל משפחה.
כמו כן, אישרה הוועדה העברת 15 מיליון שקל עבור פיתוח אתר זמני למפוני שכונת "נתיב אבות" בגוש עציון. סכום זה, הוא יישום החלטת הממשלה מפברואר 2018 להקצות לפיתוח אתר הזמני למפונים 21 מיליון שקל בהרשאה להתחייב.
עוד אישרה הוועדה העברת 2 מיליון שקל לוועד המקומי בחברון. על העברת הסכום סוכם ערב אישור תקציב המדינה לשנת 2019 בין ח"כ בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי) למשרד האוצר. יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) תהה מדוע העברת הכספים לוועד היהודי בחברון נדרשה במסגרת "העברת כספים קואליציוניים" לאחר שהוסדר מעמדו של היישוב היהודי בחברון, אבל נענה כי מדובר בסיכום קואליציוני עם סמוטריץ'.
הפנייה התקציבית שאושרה כוללת גם תקצוב תוכנית פיתוח מוסדות ציבור בפריפריה בסך של 10 מיליון שקל, שעליה סוכם אשתקד בין האוצר לבין מרכז הקואליציה בוועדה ח"כ מיקי זוהר (ליכוד). עוד כללה הפנייה העברת 3 מיליון שקל לתוכנית החומש במגזר הערבי שעליה סיכם האוצר בשנה שעברה עם ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת).
"העברת הכספים למפוני עמונה - עידוד עבריינות"
האופוזיציה ביקשה לקיים הצבעה חוזרת על העברת הסכום, וזו צפויה להיערך ביום ראשון הקרוב. ח"כ מוסי רז (מרצ) טען כי העברת הכספים למפוני עמונה מהווה "עידוד עבריינות".
קודם להצבעה לא היה לקואליציה רוב בוועדה, מאחר שחברי כנסת לא הגיעו לדיון, ובהם נציגים מהליכוד, הבית היהודי, וכולנו, למעט יו"ר הוועדה גפני ומיקי זוהר.
גפני דחק בנציגי הקואליציה לגייס רוב על מנת לאשר את העברת הכספים. הוא זעם על נציגי הבית היהודי שלא הגיעו לדיון ואמר: "יש הרבה אינטרסים של הבית היהודי והם לא פה. אם ככה רוצים לנהל את הקואליציה זה בסדר. הם כל הזמן לא פה. דיברתי איתם, עם ש"ס ועם כולנו".
מאחר שהכנסת נמצאת בפגרה, ואי אישור העברת הכספים היום היה גורם לדחייה בהעברת הכסף, ברגע האחרון שלפני נעילת הישיבה, הובהלו לאולם הדיונים הח"כים מוטי יוגב (הבית היהודי), ענת ברקו, אמיר אוחנה ואורן חזן (ליכוד). בהגיעם לוועדה הצליחה הקואליציה לגייס רוב.
הכספים לשטחים נכללו במסגרת פנייה להעברת 1.081 מיליארד שקל ממשרדי הממשלה אל תקציב משרד הפנים, משרד הכלכלה הרשות לחדשות ומשרד רה"מ. לצורך מימון הסכום קוצצו 8% מתקציבי המשרדים לפי החלטה שקיבלה הממשלה במרץ 2018. הוועדה אישרה את העברת הסכום, במסגרת פנייה של הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור.
הפנייה כוללת בעיקר העברת 924 מיליון שקל בהוצאה ו-25.8 מיליון שקל בהרשאה להתחייב למשרד הפנים לצורך תגבור מענקי איזון בלרשויות המקומיות, תיגבור תקציב הקרן לצמצום פערים, תקציב פיתוח לעיריית ירושלים, מענקים לרשויות עוטף עזה, והסכם הבראה לעיריית בת ים.
האופוזיציה הצליחה להפיל סעיף אחד
נציגי האופוזיציה הודיעו על התנגדותם לפנייה, ובעת שהסתמן שאין לקואליציה רוב להעבירה התפתח ויכוח בין ח"כים מהקואליציה לאופוזיציה. מרכז הקואליציה בועדה ח"כ זוהר אמר: "אני מבין את הכעס של האופוזיציה, אבל אנו נמצאים ערב הבחירות המוניציפליות. הרבה מאוד חברים שלכם בשמאל מובילים רשויות מקומית ואתם רוצים לתת להם מכה. ערב הבחירות הם לא יוכלו להסביר למה אין להם כסף לתת שירותים בסיסיים. אני מבין את הרצון 'לתקוע' לסמוטריץ' ולהבית היהודי, אבל בסוף זה פוגע בכל אזרחי ישראל".
מרכז האופוזיציה בוועדה ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) תבע לפצל את הפנייה התקציבית, ולהפריד בין העברת הכספים לרשויות לבין 37 מיליון השקלים ליישובי השטחים. נציג האוצר סירב.
לאחר שאושרו הכספים למשרד הפנים ולשטחים עזבו רוב חברי הקואליציה את אולם הישיבות. כך, הצליחה האופוזיציה להפיל פנייה להעברת 7.9 מיליון שקל למתאם פעולות הממשלה בשטחים. 4 ח"כים מהאופוזיציה הצביעו נגד: רוזנטל, מיקי לוי (יש עתיד), רז, ואיתן ברושי (המחנה הציוני) מול 2 לקואליציה: גפני וזוהר. גפני ביקש לקיים הצבעה חוזרת.
לעומת זאת, אושרו העברת כספים למימון ההסכם בין המדינה לאגד. מדובר בהעברת 1.35 מיליארד שקל מהרזרבה לסעיף פיתוח תחבורה. וכן, תקצוב 16 מיליארד שקל בהרשאה להתחייב ועוד חצי מיליארד שקל בהוצאה עבור חתימה על הסכם ל-14 שנה שכולל בין היתר שיפור תנאי שכר של נהגי האוטובוס בכלל הענף, ושיפוי התחבורה הציבורית בגין עליית מחירי הדלק. כמו כן, הוחלט על תקצוב של 3 מיליארד שקל בהרשאה להתחייב וסך של 850 מיליון שקל בהוצאה עבור פיתוח מערכות הסעה המונים בגוש דן ובירושלים, לפיתוח רשת מסילות רכבת כבדה ולרכש ציוד נייד (קרונות).