בלעדי לכלכליסט
עיריית ת"א עוקפת את כחלון ומייקרת את הצהרונים; משרד החינוך: "לא התרנו תוספת גבייה"
הורי ילדים בגנים בת"א התבשרו השבוע כי הצהרונים, כולל הקייטנות בחגים, יתייקרו ב-74 שקל בחודש. בעקבות פניית "כלכליסט" פרסמה העירייה הבהרה להורים: "התשלום כולל שכר גבוה יותר לצוות איכותי יותר ותוספת רכזות פדגוגיות". בתוך כך - השבוע חתמו שרי האוצר והחינוך על צו המגביל את מחיר הצהרונים ל-935 שקל בחודש, או 985 שקל לצהרונים שבהם עד 12 ילדים
הורים בתל אביב לילדים שבצהרונים, קיבלו השבוע הודעה ממפעיליהם לגבי הרישום לשנת הלימודים הבאה והתברר, כי לתשלום החודשי של 935 שקל (לא כולל חודשי הקיץ), יתווספו כ-740 שקל בשנה (74 שקל נוספים בחודש במשך 10 חודשים) עבור קייטנות פסח וחנוכה. בשנה שעברה, העלות של 935 כללה גם את הקייטנות.
- שנה לנטו משפחה של כחלון - מה קרה מאז לצהרונים של הילדים?
- האוצר הגיש את תקציב ההתאמות לוועדת הכספים: 3.2 מיליארד שקל לנכים, לקשישים ולצהרונים
- בנט במכתב בהול לכחלון: "התקציב לסבסוד הצהרונים אזל; הרפורמה עלולה להיעצר באמצע השנה"
"כלכליסט" פנה בנושא למחלקת החינוך של עיירת ת"א כדי להבין את פשר ההתייקרות ועבור מה תשמש. בתחילה הגיבה העירייה כך: "המחירים מעודכנים לשנת תשע"ט בהתאם לשינויים שמשרד החינוך הנחה".
בוועד ההורים המרכזי של ת"א הפנו את "כלכליסט" לקול קורא שפרסם לאחרונה משרד החינוך תחת הכותרת "קריטריונים לתקצוב רשויות בשנת הלימודים תשע"ט", המאפשר לכאורה גביית תוספת תשלום עבור קייטנות פסח וחנוכה בכפוף להסכמת המועצה הרלוונטית ונציגי ההורים. בוועד ההורים הסבירו כי תוספת התשלום נועדה לאפשר את שיפור איכות הצהרונים, ובכלל זה מתן תוכניות העשרה איכותיות יותר ותשלום גבוה יותר כדי לממן אנשי צוות טובים יותר.
אלא שבעקבות פניית "כלכליסט" למשרד החינוך הוסבר כי התשלום הנפרד עבור הקייטנות בחגים נועד בכלל להורים שלא נרשמו לצהרון אך רוצים שילדיהם ישתתפו רק בקייטנות בחג. במשרד החינוך מסרו: "לרשות המקומית אסור לגבות סכומים מעבר לאלו שנקבעו. המשרד לא התיר גבייה נוספת בסכום 740 שקל. במקרים בהם נגבו סכומי יתר, המשרד טיפל בזה באופן מיידי". כלומר, משרד החינוך תוספת התשלום שדורשים מפעילי הצהרונים בת"א אינה חוקית.
היוזמה של כחלון
רפורמת הצהרונים של שר האוצר משה כחלון יצאה לדרך לפני שנה והפחיתה את העלות החודשית על תשלום לצהרונים בגני ילדים בין 350-100 שקל בחודש בתלות באשכול שבו נמצאת עיר המגורים כך שבערי הפריפריה ההטבה גדולה יותר ובערי המרכז החזקות נמוכה יותר.
אלא שהרפורמה שהוצגה תחילה כבשורה גדולה של כחלון למשקי הבית בישראל, לא עברה חלק. מפעילי הצהרונים זעקו כי לא יוכלו לשרוד בתקציב המופחת וכי איכות השירות לילדים תיפגע. ואמנם, בצהרונים שעבדו עד השעה 17:00, קוצרו ל-16:30, בקייטנות החגים שקודם לכן ניתנה ארוחת בוקר, היא בוטלה והאפשרות לתשלום חלקי על שלושה ימים בשבוע והנחות לאחים באותו צהרון בוטלו.
אבל זו הייתה רק הפגיעה הקלה. הורים התלוננו על איחוד קבוצות ילדים כדי לחסוך למפעיל בעלויות כך שנוצר עומס של ילדים על מיעוט אנשי צוות וכן פגיעה בתכני ההעשרה והפחתת חוגים. בחלק מהערים בתחילת השנה כלל לא נפתח צהרון כי לא נמצא מפעיל שיסכים להרים את הכפפה ובחלק מהמקומות התלוננו ההורים על פגיעה ברמה ובאיכות.
בעיריית ת"א מצידם ניסו לתת מענה לטענות ההורים על איכות הצהרונים ולטענות המפעילים על חוסר יכולת לשמור על רמת התנאים בתמחור החדש ובתיאום עם ועד ההורים התוכנית היתה להשתמש בסכום הנוסף כדי לשפר את התשלום לאנשי הצוות כדי לאפשר גיוס צוות איכותי וכן להוסיף שיעורי העשרה לילדים.
בעקבות פניית "כלכליסט" הוציאה העירייה פוסט בפייסבוק ובו עדכנה את ההורים: "התעריף המסובסד לשנה הבאה נקבע על סכום של 1,009 שקל שמורכב מ-935 שקל ועוד 74 שקל לחודש עבור הימים הארוכים של חנוכה ופסח, כפול עשרה חודשים בהתאם לתעריפים המעודכנים של משרד החינוך".
ההסבר לכך ניתן במשפט הבא: "לאור תלונות שקיבלנו בחלק מהמקרים על איכות הצוות, תחלופה של צוות, איכות החוקים והתקשורת עם המפעילים רצינו להדגיש שהמחיר כולל השלמה ל-14 ימי חופשה במקום עשרה, תוספת רכזות פדגוגיות של המפעילים להכשרה וליווי הצוותים, שכר גבוה יותר לצוותים ומכאן איכות גבוהה יותר".
אלא שמעבר לטענת משרד החינוך כי הגבייה הנוספת הזו אינה חוקית, עולה השאלה כיצד ניתן להבטיח כי תוספת התשלום תשמש אמנם לשיפור התנאים בצהרונים ולא תיכנס לכיס של המפעילים. בוועד ההורים הסבירו ל"כלכליסט" כי דרשו מהעירייה ל"צבוע" את הכספים הנוספים וכי אלו ישמשו לטובת שיפור התנאים ולא לשיפור רווחי המפעילים.
ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו), בין מובילי הרפורמה, אמרה ל"כלכליסט", כי לא תאפשר כל גבייה נוספת מההורים מעבר לתקרות שנקבעו ברפורמה. באשר לטענות על איכות הצהרונים אמרה שאשא ביטון: "הסכומים שנקבעו מספיקים כדי לתת שירות מצויין ועובדה שיש עיריות שבהן הצהרונים סופר איכותיים. יש עיריות שבהן המפעילים רוצים לשמור לעצמם רווח גבוה וגם העיריות לא רצו לוותר על הרווחים שלהן מהמפעילים ולא הוזילו להם את התקורות (שכירות מתקנים וכן הלאה –ר"ב) ולכן הילדים וההורים משלמים את המחיר ובמקום שהעירייה תוריד תקורות השירותים לילדים נפגעים".
תגובת עיריית תל אביב-יפו: "בהתאם לקול הקורא של משרד החינוך ובמטרה להעלות את רמת ואיכות הפעילות בצהרונים ולהעניק הפעלה איכותית ועשירה, סוכם בתיאום ועל דעת וועד ההורים המרכזי והנהגות ההורים על גבייה של 935 שקל וגבייה נוספת של 740 שקל ל- 10 ימי חופשה בפסח וחנוכה, זאת כאמור בהתאם לאישור משרד החינוך וכפי שמפורט בקול הקורא של תכנית ניצנים לשנת תשע"ט. כל זאת לאור חוסר שביעות רצון בהפעלת הצהרונים בשנה שעברה. העלייה בתעריף נעשית לטובת השתלמויות חובה לצוות, הנחה של עד 5% להורים, הזנה לילדים אלרגניים, מימון עלויות שכר מעבר לסטנדרט הבסיסי, רכזת פדגוגית של המפעיל וכן 4 ימים ארוכים שאינם כלולים בקייטנת החגים. נזכיר כי עיריית תל אביב-יפו תקצבה כ-7 מיליון שקל בנוסף לתשלומי ההורים וזאת לטובת שיפור איכות הצהרונים, לפעילויות קיץ, סבסוד דמי שימוש במבנה וסבסוד סייעת שנייה בכתות שלא זכאיות ע"פ משרד החינוך".
צהרונים לא יוכלו לגבות יותר מ-935 שקל בחודש
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי גם הצהרונים בהרצליה עולים יותר מ-935 שקל בחודש וליתר דיוק 1040 שקל. אלא שמהעירייה נמסר כי בהרצליה בחרו שלא להשתתף בתוכנית ניצנים שבמסגרת חוק הצהרונים ולכן לא כפופים למגבלה.
עם זאת חוק הצהרונים כולל גם צו שעד כה לא נכנס לתוקף ומחייב את כל הצהרונים של הרשויות המקומיות לתשלום מקסימלי של 935 שקל בחודש או 985 שקל במקרה שמדובר בצהרון של עד 12 ילדים. צו זה יכלול את כל העיריות, בין אם הצטרפו לתוכנית רו לא כולל הרצליה.
"כלכליסט" פנה למשרד החינוך ולמשרד האוצר בעניין וקיבל לידיו את הצו שנחתם ממש השבוע על ידי שר האוצר משה כחלון ושר החינוך נפתלי בנט לאחר עיכוב של שנה.
המשמעות: כל העיריות יצטרכו ליישר קו ולא לגבות מעל 935 שקל בחודש. החשש הגדול כמובן הוא שכעת גם בהרצליה ובערים אחרות שטרם הצטרפו לתוכנית, איכות הצהרונים תיפגע.