$
בארץ

הזיגזג של נתניהו: תמך בגישה לפונדקאות לחד-מיניים - ואז הצביע נגד

הכנסת אישרה בצהרים את חוק הפונדקאות, אבל דחתה את ההסתייגויות המחילות אותו על זוגות הומוסקסואליים. ח"כ איציק שמולי: "שלמות הקואליציה חשובה יותר לנתניהו מעשיית צדק היסטורי"

צבי זרחיה 14:5418.07.18

מליאת הכנסת אישרה בצהריים את חוק הפונדקאות, אבל דחתה את ההסתייגויות המחילות את החוק על זוגות הומוסקסואלים.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו שהודיע בתחילת השבוע שיתמוך בהסתייגותו בעניין של ח"כ אמיר אוחנה (ליכוד) שחי בן זוג, הצביע לבסוף נגד ההסתייגות הזו. בכנסת מעריכים כי נתניהו לא רצה להרגיז את החרדים, שאת תמיכתם הוא מבקש בהצבעות שייערכו במהלך הלילה בנוגע ל"חוק הלאום".

 

מלשכת נתניהו הוסבר כי "ראש הממשלה נתניהו הצביע היום בעד הצעת חוק הפונדקאות לאמהות יחידניות שכן מדובר בהצעת חוק שקיבלה את תמיכת הקואליציה ושעושה צעד חשוב קדימה לתמיכה באמהות יחידניות. בהמשך, כפי שראש הממשלה אמר בישיבת סיעת הליכוד השבוע, הוא יתמוך בהצעת החוק שיגיש ח״כ אמיר אוחנה, שתאשר פונדקאות גם לאבות יחידנים".

 

מפגינים בתל אביב נגד ההחלטה שלא לאפשר לזוגות להט"בים גישה לחוק הפונדקאות מפגינים בתל אביב נגד ההחלטה שלא לאפשר לזוגות להט"בים גישה לחוק הפונדקאות צילום: טל שחר

 

 

יצוין שהכנסת יוצאת הלילה לפגרת הקיץ ותשוב לאחר החגים. לפי הערכות, הבחירות לכנסת יוקדמו כבר בתחילת נובמבר 2018, לפיכך, לא ברור אם אוחנה יספיק לחוקק את ההסתייגות שהגיש, ובעצם, החקיקה בעניין תידחה לקדנציה הבאה של הכנסת.

 

הח"כים אוחנה מירב בן ארי (כולנו) מסרו בתגובה כי ״לאור אישורה הצפוי של הצעת חוק הפונדקאות מטעם משרד הבריאות הלילה, ובעקבות דבריו החיוביים של ראש הממשלה בנושא, ניסחנו והגשנו הצעת חוק שתערוך מספר שינויים בחוק הפונדקאות.

 

בין היתר, תתאפשר פנייה להליך פונדקאות גם לגברים. הצעת החוק תקודם בתמיכה ובסיוע של תנועת הליכוד ומפלגת כולנו, מהלך התואם את ערכיהן של שתי הסיעות. יש בהצעת החוק שלנו בשורה גדולה לכל מי שמבקשים להביא חיים לעולם ולהקים משפחות ולבסס את חייהם כאן בישראל. הצעת החוק תעלה לוועדת השרים מיד לאחר פתיחת המושב הקרוב. אנו נחתים על החוק שורה ארוכה של חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה - ונפעל במלוא המרץ כדי לקדם אותו״.

 

בעד חוק הפונדאות הצביעו 59 ח"כים מול 52 מתנגדים. המליאה דחתה את כל ההסתייגויות לחוק ועוררה בכך סערה באולם.

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) שהוא הומו אמר כי : "אני לא יכול לתאר לכם את הכמיהה הזאת לרצון לשמוע את המילה אבא מופנית אלי. שלמות הקואליציה חשובה לראש הממשלה הרבה יותר מאשר העשייה של הצדק ההיסטורי. הקהילה הגאה היא אולי טובה לקמפיינים של משרד התיירות, אבל עד שזה מגיע לצורך לבחור בינה לבין הסיעות החרדיות כאן בכנסת. אז הבחירה היא מאוד מאוד ברורה.

 

"חוק הפונדקאות, חוקק לפני 22 שנה בכנסת, ואפשר מאז לאלפי זוגות סטרייטים להגשים את חלומם להיות הורים. בזמן הזה הרבה אחרים, אלפים, נידונו למאסר עולם של עלבון, של ערירות ושל אפליה", המשיך שמולי. "אני אומר לכם, אפילו בנימה אישית, שהחיים יכולים להיות גדושים ומלאים ומספקים ומלאי משמעות, אבל תמיד יש את המרכיב החסר. לכם, זה שיש לכם ילד או ילדה שקוראים לכם מהחדר השני "אבא", או ילדה שיום לפני היום הולדת מתרגשת ממה שהולך להיות מחר בבוקר, זו מחשבה שהיא כמעט טריוויאלית וטבעית. עבורנו הדבר הזה הוא בלתי מושג. ואני לא יכול לתאר לכם את הכמיהה הזאת לרצות לשמוע או לרצות להיות בתוך הרגע הזה."

 

ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) אמרה כי: "החרדים שהם 5-6%, שישה חברי כנסת, מי אתם שתחליטו בשביל כולנו? מי אתם שתחליטו מי יכול להיות אבא? אומרים שלושה שופטי עליון לחוקק חוק שוויוני ואנחנו אוטמים את אוזנינו."

 

ח"כ יואל חסון: "אנחנו בהגדרה לא נגד החוק, אנחנו רוצים שהוא יהיה שוויוני ומכיל. ראש הממשלה עצמו טרח לעשות וידאו ולדבר על התיקון הנדרש. כולם מבינים את זה. גם בליכוד ובסיעות אחרות בקואליציה הבינו שהחוק לא נכון בצורה הזו. החוק במתכונת הנוכחית מונע מהזכות של אנשים להיות הורים ואת זה אי אפשר לקבל".

 

ח"כ אילן גילאון: "החוק הזה הוא כלום מלבד כסת"ח לא מוצלח של הקואליציה. ניסיון עלוב להתעלם מהאפליה והאי שוויון שהוא מייצג. החוק הזה אכזרי ומונע מאנשים ובני אדם לממש את זכותם הבסיסית להורות. האפליה היא מובנית כל כך בחוק: אישה יחידנית זכאית לפונדקאות, אך ברגע שהיא תתחתן עם אישה אחרת, המדינה מכירה בנישואיה הלסביים רק כדי לפגוע בה והיא תאבד מיידית את זכותה להורות. זאת אפלייה ברורה".

 

ח"כ תמר זנדברג: "זה עוד אחד מרגעי האבסורד, שאנחנו שואלים את עצמינו איך יכול להיות אחרי כל מה שנאמר, ושיש חברי כנסת מהקהילה בכל הקשת הפוליטית, ואחרי שראש הממשלה מתבטא, והליכוד תומך, ושרים צועדים במצעד הגאווה, עדיין אפשר לבוא לכאן ולהצביע בתורה כל כך בוטה נגד הקהילה".

 

ח"כ מיכל רוזין: "מה שמרתיח זה שמצליחים פה בקואליציה לעשות הרבה כיפופי ידיים ומצביעים על חוקים שכל אחד מתפשר ומצביע על משהו שלא נוח לו, אבל פה לא. אתם לא מבינים את המשמעות לקהילה , שאתם משדרים לציבור שהם אזרחים סוג ב'. "

 

יו"ר ועדת העבודה והרווחה שהכינה את החוק, ח"כ אלי אלאלוף סיכם את הדיון: "מי שחושב שחוק הזה הוא לחיצה על כפתור ואז לשכוח ממנו ולחשוב שהושלמה המשימה אז זה לא ככה.

 

אני רוצה להתנצל בפני החברים שלי ובהם איציק שמולי, לצערי היום לא אוכל לספר לך ולאמיר (אוחנה), שבטאו בוועדה את הרגשות שלהם על היחס של המדינה לקהילה הלהט"בית. באופן אישי, כאבא של ילד מאומץ, מאז שהבנתי שאני לא אוכל להביא ילד לעולם, החלום שלי היה להביא ילד. אמרתי לרב שאיתו התייעצתי, שהחלום שלי זה שיהיה מי שיגיד קדיש על הקבר שלי. מה יותר יהודי מיזה? כשאיציק שמולי אומר שהוא משתוקק למילה אבא שתופנה אליו, אני מבין את הרגש הזה.

 

אני יודע שאצא מפה מושמץ ומותקף ואני לא כועס על זה. במצפון שלי עשיתי כל מה שאני יכול כדי לתת לחברים ולמשפחה שלי את מה שחסר להם. זה תסכול נוראי לנהל מאבק שאתה חושב שכל הכלים אצלך ובסוף אתה לא שולט בהכל. משמעת קואליציונית זה גם חלק מהאחריות שעל כל אחד מאיתנו. הנושא לא ירד מסדר היום כי חברה שרוצה להיות צודקת חייבת להתמודד עם המורכבות.

 

הצעת החוק מבקשת לערוך מספר שינויים בחוק הסכמים לנשיאת עוברים, אשר מסדיר את הליך הפונדקאות בארץ. החוק כיום מאפשר הליך פונדקאות רק לבני זוג- איש ואישה במצב בו לאישה יש קושי רפואי לשאת היריון, השינוי העיקרי בהצעת החוק עוסק בהרחבת מעגל הזכאים להליך פונדקאות גם לנשים ללא בן זוג הסובלות מבעיה רפואית. בנוסף מוצעים תיקונים נוספים בהסדר ובהם: קביעה כי האם הנושאת לא תהיה נשואה- אולם ועדת האישורים תוכל לאשר לאישה נשואה להיות אם נושאת במקרים מיוחדים המפורטים בהצעה, קביעה כי האם הנושאת תוכל להיות פונדקאית בתנאי שהיא ילדה בעבר לכל היותר 4 לידות, גיל האם הנושאת יהיה 22 שנים עד 39 שנים, האם הנושאת לא הייתה אם נושאת יותר מפעמיים ולא ילדה כאם נושאת ביותר מלידה אחת וכן קביעה לפיה ההורים המיועדים יהיו בני 18 עד 54 שנים ויש להם 2 ילדים משותפים לכל היותר ולגבי אם יחידנית יש לה 2 ילדים גנטיים לכל היותר.

 

בדברי ההסבר נכתב: "לאחר בחינת המלצות ועדת מור יוסף הוחלט כי יש להרחיב את מעגל הנשים הזכאיות לבצע פונדקאות בישראל גם לנשים בלא בן זוג, הסובלות מבעיה רפואית שבשלה הן נדרשות לבצע את ההליך, ובכך לאפשר לכל אישה הסובלת מבעיה רפואית לעבור את ההליך בישראל בלא קשר לשאלת מעמדה האישי. הצעת חוק זו באה ליישם את ההחלטה האמורה."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x