$
משפט

"אבי לוזון חילק 38.5 מיליון שקל מכספי ההתאחדות לא כדין"

במהלך המונדיאל החל בבית המשפט קרב יצרי בין עו"ד מורן מאירי לבין אבי לוזון. מאירי טען בתביעה נגזרת שלוזון, בעת ששימש כיו"ר ההתאחדות לכדורגל, חילק כספים שלא כדין, בין היתר לקבוצתו — מכבי פתח תקווה. לוזון התפרץ לעברו בדיון

משה גורלי 07:0815.07.18
כשאבי לוזון יושב בטריבונה, הוא לא מפלה בין שופט כדורגל לשופט בית משפט. ביום שלישי שעבר, ממקומו על ספסלי בית המשפט המחוזי בתל אביב, מול עיניה ואוזניה הנדהמות של השופטת רות רונן, פצח לוזון בשאגות: "שקרן, אי אפשר לשתוק כשהוא משקר כל הזמן". לוזון כיוון את הצעקות לשנוא נפשו עו"ד מורן מאירי שהעיד בתביעה הנגזרת שהגיש נגדו. בדיוק ביום של משחק חצי הגמר המונדיאל בין צרפת לבלגיה, התקיים כאן דרבי טעון ויצרי בין שניים מענקי הכדורגל הישראלי.

 

מאירי ועו"ד רו"ח ליאור שחטר הם חברי הנהלת ההתאחדות לכדורגל, והם גם נציגי מכבי תל אביב ובית"ר תלאביב/רמלה – פרט שמשמעותו תתברר בהמשך. השניים הגישו באמצעות עו"ד מיכאל נאור בקשה לאישור תביעה נגזרת נגד מי שהיה יו"ר ההתאחדות הכל יכול אבי לוזון ושני אנשי הכספים שלה, החשב מאיר ליבר ורואה החשבון המבקר שמעון גרינברג. הטענה היא שההתאחדות העבירה בשנים 2012-2006 סכום של 38.5 מיליון שקל לקבוצות הכדורגל בישראל שלא כדין, ללא רישום מסודר, לפי שיקול דעתו הבלעדי והעדפותיו של לוזון. "חלק מהכספים הועברו למכבי פ"ת הקשורה ללוזון באופן אישי", נטען בבקשה.

 

אבי לוזון אבי לוזון צילום: עמית שעל

 

"הסכמות בעל פה"

 

מאירי נחקר בידי עו"ד כפיר ידגר ממשרד גורניצקי שמייצג את ההתאחדות ביחד עם עוה"ד עופר פליישר וליאור שרעבי. במוקד ניצב דו"ח שחיבר עו"ד אהוד סול מהרצוג, פוקס, נאמן. לדו"ח קדם דו"ח של רואה החשבון עופר אלקלעי שהוזמן בידי משרד התרבות והספורט. אלקלעי הצביע על 38.5 מיליון השקלים המפוקפקים שחולקו לקבוצות, וסול התבקש בידי יו"ר ההתאחדות הנוכחי עופר עיני לבחון איך מחזירים את הכספים. מאירי פקפק במסקנות סול: "תחושתי היא שעופר עיני תיאם עם סול את תוצאות הדו"ח. אף שחשבתי שסול עצמאי, היו עליו לחצים, אמרתי זאת לעיני בארבע עיניים והוא הכחיש. סול לא הסכים להיפגש איתי להראות לי חומרים, אף שביקשתי. אני שואל אותו, ‘איך הגעת לסכומים האלה’, הוא ענה לי, 'הסכמות בעל פה'".

 

סול, לפי מאירי, גויס כדי לרכך את ממצאי אלקלעי — הן לגבי גובה הסכומים והן לגבי רמת האחריות המשפטית. סול התמקד בהחזר הכספים ובשיפור הממשל התאגידי, ורק לאחר מכן נגע בפוטנציאל התביעתי שיש למצות, לגביו הצביע על לוזון, ליבר וגרינברג, בדיוק שלושת הנתבעים של מאירי ושחטר. "במדרג האחריות, לגביהם זה מובהק", הסביר.

 

מאירי סירב להצעת עיני לעמוד בראש ועדה שתיישם את דו"ח סול. ידגר והשופטת רות רונן תמהו למה החמיץ את ההזדמנות הזו להביא לתיקון מבלי לתבוע. מאירי הסביר: "אמרתי לעופר עיני שאם אני בוועדה, אז נלך עד הסוף, והבנתי שלא ילכו איתי. לא קיבלנו מנדט לכך. אמרתי לעיני שצריך לתבוע את הכספים ולא היתה הסכמה. שום הליך רציני לא יכול היה להתקיים בעניין הזה".

 

ולכן ננעל מאירי על לוזון. ברינוני מסדרונות נטען שהחשבון ביניהם הוא בכלל אישי, ומאירי מבקש לנקום בלוזון על שסילק בזמנו את אביו, מאמן הכדורגל משה מאירי, ממכבי פ"ת. מאירי מתמקד במיליונים שחסרים בקופת ההתאחדות ובכניעה ללא תנאי לאימת שלטון היחיד שהטיל לוזון. "בישיבות לא ניתן היה לדבר בגלל הצעקות והאיומים", אמר.

 

מאז הוחלף לוזון בעופר עיני השתנו הדברים, ולטובה, והוגברו המאמצים להשבת הכספים שמאירי מנסה להחזיר באמצעות הנגזרת. כמובן שהצדדים חלוקים על המספרים. מאירי סבור שקרוב ל־30 מיליון שקל מתוך ה־38.5 מיליון לא יוחזרו, ואילו בהתאחדות סבורים שבסוף לא יוחזרו 8-5 מיליון שקל. אין טעם להלאות את הקורא בלהטוטי החישוב היצירתיים שמציגים הניצים. בכל מקרה, אין מחלוקת שכמה מיליונים לא יוחזרו.

 

מימין עו"ד מורן מאירי אבי לוזון יועץ פיננסי ועו"ד כפיר ידגר מימין עו"ד מורן מאירי אבי לוזון יועץ פיננסי ועו"ד כפיר ידגר צילומים: אורן אהרוני,עמית שעל

 

והנה תפנית בעלילה. מתוך 14 קבוצות ליגת־העל, התנדבו 10 להחזיר. ומי ה"הסרבניות"? מכבי ת"א, הפועל ת"א, הפועל חיפה ובני יהודה. סירוב זה, טוענים, בהתאחדות, נועד לבסס את התביעה הנגזרת — בגלל שיש קבוצות שמסרבות להחזיר, מוצדק לתבוע את לוזון. מאירי, שהוא גם יועצה המשפטי של מכבי ת"א וגם נציגה בהתאחדות לכדורגל, הודה בחקירתו שלא המליץ לקבוצתו להחזיר את הכספים. המבקש השני, ליאור שחטר, הוא יו"ר בית"ר ת"א/רמלה מהליגה הלאומית, קבוצה שנשענת על סיוע מקצועי ממכבי ת"א, וכך גם הסרבנית בני יהודה, שמכבי ת"א מספקת לה שחקנים צעירים. תצהירו של ברק אברמוב, הבעלים של בני יהודה, מלמד על הקשר הזה. אברמוב מתאר את הלחץ שהפעילה עליו ההתאחדות להחזיר סכום של 557,200 שקל. כשביקש מנכ"ל בני יהודה מההתאחדות מגרש אימונים, השיב לו מנכ"ל ההתאחדות רותם קמר: "שמכבי ת"א תדאג לך למגרש". וכותב אברמוב בתצהירו: "ההפניה למכבי ת"א היתה רמז ברור לנציג מכבי ת"א בהתאחדות עו"ד מורן מאירי, שכידוע הוא אחד המבקשים בבקשה לאישור תביעה נגזרת בעניין הכספים שהוצאו מקופת ההתאחדות".

 

וזה המקום לדון בשתי תיאוריות הקונספירציה שמתייצבות זו נגד זו בסיפור הזה. לוזון וההתאחדות מצביעים כיצד תפר מאירי, בכובעו כמכבי ת"א, את התביעה באמצעות גיוס קבוצות שתלויות בה או חייבות לה, בני יהודה, הפועל חיפה, בית"ר ת"א. מצד שני, מצביע מאירי על קונספירציה נגדית משלו — כיצד התגייסו עופר עיני ואהוד סול כדי להגן על ההקצאות הפסולות של לוזון. עו"ד ברוך כצמן שמייצג את החשב מאיר ליבר שנתבע לצד לוזון הטיח במאירי: "לשיטתך, כולם רמאים, נגועים, חשודים, אבל אין לך ראיות".

 

"להשקיע בנבחרת"

 

האם גם משרד התרבות והספורט התגייס להגן על לוזון? בספטמבר 2017 העביר משרד הספורט להתאחדות כספים. במכתב למנכ"ל ההתאחדות קמר, כותב ראש מינהל הספורט במשרד עופר בוסתן: "ברצוני להבהיר כי הכספים שהועברו להתאחדות לכדורגל במסגרת תוכנית ההבראה נועדו לכסות את הגירעון שנוצר בהתאחדות כתוצאה מתשלומי יתר לקבוצות בעונות המשחקים 2008 עד 2013, כפי שנכתב בדו"ח אלקלעי שהוגש על פי הזמנת עבודה של המשרד". השופטת רונן ייחסה חשיבות לעובדה שהמדינה הסכימה לכסות את הגירעון. מאירי לעומתה לא התרשם: "לא יעלה על הדעת שמוסד ציבורי שהתגלתה בו רשלנות או מעילה – המדינה תכסה את הגירעון שנוצר. צריך להחזיר כסף שהוצא שלא כדין. ההתאחדות לא יכולה לוותר על הסכומים האלה".

 

הסכומים האלה לא הלכו לכיסם הפרטי של לוזון וחבריו, אלא לקבוצות הכדורגל בישראל — קבוצות ליגת־העל (15 מיליון שקל), הליגה הלאומית (16 מיליון שקל) וליגה א' (7.5 מיליון שקל). מה ייעשה בכספים שיוחזרו, נשאל מאירי, הרי תכלית קיומה של ההתאחדות היא לתמוך בקבוצות. "נשקיע בנבחרות", הצביע מאירי על עוד אפשרות, "ואז אולי נגיע למונדיאל שמתקיים בימים אלה ולא נראה אותו רק בטלוויזיה".

 

מאירי הוא עורך דין מתון ומאופק, בדיוק ההפך מלוזון הצבעוני, שיעלה לדוכן העדים בתחילת אוגוסט. משעמם לא יהיה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x