תעשיית המתכת בסכנה: ישראל לא תוחרג מתכנית הטלת המכסים של טראמפ
הממשלה לא הצליחה להחריג את ישראל מהמכסים החדשים שהטיל נשיא ארה"ב על פלדה ואלומיניום. נציג הסחר מטעמו של טראמפ: "המטרה שלנו היא סגירת הגירעון המסחרי מולכם". במשרד הכלכלה מבקשים להרגיע: "אין החלטה סופית"
הממשלה לא הצליחה להחריג את ישראל מהמכסים החדשים שהטיל לאחרונה נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, זאת על אף היחסים הקרובים במיוחד והחסר תקדים שבין ארה''ב לישראל. לפי תעשיינים בכירים ההשלכה המיידית של אי ההחרגה היא חיסול תעשיית המתכת הישראלית וזאת כיוון שמחירי מוצרי המתכת הישראלים לא יהיו תחרותיים במשק האמריקני.
- מלחמת הסחר: בתרחיש הרע והמציאותי היא תתנפח לטריליון דולר
- מלחמת הסחר עולה שלב: ארה"ב הטילה מכסים על סין - בייג'ינג הגיבה
- מלחמת הסחר: למקסיקו יש קלף ששווה לארה"ב 4 מיליארד דולר
נזכיר כי בין ישראל לארה''ב הסכם סחר חופשי האוסר על הטלת מכסי מגן. "כלכליסט" פנה למשרד הכלכלה כדי לקבל תשובה מאוהד כהן, ממונה על הסחר במשרד הכלכלה, אך במשרד סירבו וביקשו לומר כי אין עדיין תשובה סופית לגבי החרגתה של ישראל. כהן נועד השבוע עם דניאל מולייני, האחראי מטעם נציגות הסחר של הבית הלבן על יחסי הסחר של ארה"ב עם מדינות אירופה והמזרח התיכון. ככל הנראה, גם פגישה זו לא נשאה פירות. נזכיר כי טרמפ החליט להחריג את אוסטרליה מהמכסים החדשים.
בעקבות הביקור, נועדו גם בכירי התאחדות התעשיינים עם מלייני ואנשיו שנענו לדון בהשלכות הצפויות מהגזירות החדשות של טרמפ. מי שלא נשאר חייב היה מנהל אגף סחר חוץ וקשרים בינלאומיים בהתאחדות התעשיינים, דני קטריבס, שכיהן בעבר כממונה על הסחר הבינלאומי במשרד האוצר והביע בפני מולייני את אי שביעות הרצון של התעשיינים מהטלת מכסים באופן חד צדדי על מדינות העולם, בהן ישראל. קטריבס אמר למולייני כי "אנו מאוכזבים כי למרות מעמדה המיוחד של ישראל כידידת אמת של ארה"ב והסכם הסחר החופשי, ישראל לא הוחרגה מהטלת המכסים, כמו מדינת אוסטרליה".
כמו כן קטריבס הדגיש בפניו את הנזק לתעשיות הישראליות ובפרט תעשיות המתכת והאלומיניום בפריפריה, אשר עבורם הטלת המכסים הינה, "מכת מוות". קטריבס גם ציין את אי הוודאות שנוצרה כתוצאה מהמהלכים החד צדדיים של ארה"ב, והחשש כי מהלכים אלו ישפיעו גם על תחומי תעשייה נוספים כגון ענף הרכב, אשר נבדק בימים אלו מצד נציגות הסחר של הבית הלבן.
לפי ההתאחדות מולייני אמר בתגובה כי המדיניות של ארה"ב היא לנסות לסגור את הפערים במאזן המסחרי שלה. כמו כן מולייני הציג את המדיניות של הממשל החדש בארה"ב בנושאי סחר והטיפול שהתקיים עד כה בהסכמים, כגון היציאה מהסכם הסחר בין ארצות הברית וארצות דרום אסיה והפסיפיק, פתיחת משא ומתן לשיפור מעמדה של ארה"ב בהסכם NAFTA (הסכם סחר חופשי של צפון אמריקה – קנדה, מקסיקו וארה"ב), הפעילות מול סין וגם הפעלת סעיף פגיעה בביטחון לאומי.
"אני אנסה לצמצם את הגירעון המסחרי שיש בינינו , אם זה בסדר מבחינתם", אמר נשיא ארה''ב טראמפ לנשיא ראובן ריבלין בביקורו בארץ ב-2017. הנשיא ריבלין צחק ולא התייחס להערה. באותם ימים העריכו גורמים בכירים במשלת ישראל הקשורים בנושא כי לא נראה שטרמפ יגע בהסכם סחר חופשי הקיים בין ישראל לאמריקנים.
לפי נתונים של הלמ''ס, היקף היצוא של ישראל לארה''ב הוא כמעט כפול מהיקף היבוא של ישראל מארה''ב כאשר הגירעון המסחרי הממוצע של ארה''ב מול ישראל עומד על כ-10 מיליארד דולר לשנה (בארבע השנים האחרונות). החשיבות של היצוא הישראלי לארה''ב הינה אסטרטגית: ארה''ב היא שוק היעד המרכזי של היצוא הישראלי כאשר היצוא האמריקאני מהווה כ-29% מסך הייצוא הישראלי.