$
משפט

קרטל המסעות לפולין: כתב אישום חמור נגד 4 חברות ו-8 מנהלים

בין הנאשמים: פיני גינזבורג, דירקטור ובעל מניות באל על ואחישי גל, מנכ"ל איסתא ליינס; האישומים המרכזיים נוגעים לחלוקת שוק משלחות הנוער שיצאו לפולין בין השנים 2010 עד 2016 במכרזים של משרד החינוך

תומר גנון 11:1004.07.18

קרטל המשלחות לפולין: הפרקליטות ורשות ההגבלים העסקיים הגישו היום (ד') לבית המשפט המחוזי בירושלים כתב אישום חמור נגד ארבע חברות העוסקות בארגון המסעות ו-8 מנהלים בהן על עבירות של הסדרים כובלים (קרטל), מרמה ושוחד.

 

הנאשמים הם פיני גינזבורג, דירקטור ובעל מניות (7.9%) באל על, המשמש כמנכ"ל חברת הלל; נחמן קידר מנכ"ל חברת טיולי הגשר לעולם; שמעון רגב מנכ"ל חברת אקדמי, אחישי גל, מנכ"ל איסתא ליינס, בעלת השליטה באקדמי ומשה הרטמן, מנהל מחלקת פולין בדיזנהאוז; כמו כן, הוגשו אישומים נגד שלושה עובדים נוספים בחברות: צבי סער, איילת יונגסטר ואהרון טורוביץ'.

 

האישומים המרכזיים בפרשה נוגעים לחלוקת שוק של משלחות הנוער שיצאו לפולין בין השנים 2010 עד 2016, בהתאם למכרזים של משרד החינוך. על פי כתב האישום, המעורבים סיכמו ביניהם מראש כי לא יתחרו האחת על הוצאת משלחות בתי הספר של רעותה. החברות פעלו על פי הסיכום על מנת לוודא שהזוכה בכל אחד מבתי הספר תהיה החברה שהוציאה את המשלחת לפולין של בית הספר בעבר.

במסגרת חלוקת בתי הספר ומשלחות הנוער ביניהם, הציגו החשודים מצגים כוזבים בפני הגורמים הקשורים בהוצאת המשלחות, כאילו מתקיימת תחרות ביניהם על הוצאתן, כאשר בפועל החשודים סיכמו ביניהם מראש שלא להתחרות זה על לקוחותיו של זה.

 

בנוסף, החקירה העלתה חשדות לכך שתואמו הצעות מחיר להוצאת משלחות לפולין גם עבור גופים נוספים - יד ושם, שירות בתי הסוהר וקופת חולים מכבי. ההיקף הכספי המצטבר של עלות הוצאת המשלחות במכרזים שחולקו בין החשודים מגיע למאות מיליוני שקלים.

 

הפרשה שנחקרה על ידי רשות ההגבלים והיחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) במשטרה, העלתה גם ראיות לכאורה לתשלומי שוחד. על פי כתב האישום, חלק מהמעורבים נתנו הנחות בטיסות, או לא גבו תשלום מעובדים במערכת החינוך שהיו אמונים על ארגון המסעות. זאת כדי שיעדיפו את הצעתם על פני הצעות אחרות.

 

משלחת לפולין במחנה ההשמדה אושוויץ (ארכיון) משלחת לפולין במחנה ההשמדה אושוויץ (ארכיון) צילום: משה מילנר

 

כתבי החשדות כללו חשודים נוספים, שלאחר הליך שימוע שהתקיים בעניינם, הוחלט לסגור את תיקם. כך למשל הוחלט לקבל את טענותיה של מנכ"לית איסתא אתי גווילי, ולא להגיש כנגדה כתב אישום. עורכי הדין ניב זקלר וערן זך שייצגו את גווילי בשימוע מסרו כי הם מברכים ומודים לפרקליטות ולרשות ההגבלים העסקיים, על הליך שימוע הגון ומקצועי, ועל ההחלטה.

 

עורכי הדין גיל דחוח גלית רוטנברג ועדי קידר, באי כוחה של חברת ״טיולי הגשר לעולם בע״מ״, מסרו בתגובה: "הצטערנו לשמוע על ההחלטה להעמיד לדין את מרשתנו. מרשתנו פועלת מזה שנים בהוצאת משלחות לפולין ורואה זאת לא רק כפעילות עסקית כי אם כשליחות. למרשתנו ולמנהליה טענות הגנה טובות אשר תתבררנה בבית המשפט".

 

מעורכי הדין גיורא אדרת ואורן אדרת, המייצגים את גינזבורג וחברת י.הלל, נמסר: "לצערנו, טענותינו בשימוע לא התקבלו והוגש כתב אישום. החברה וגינזבורג פועלים במשך עשרות שנים בהוצאת משלחות של בני נוער ומבוגרים לפולין, בתנאים הטובים ביותר ובמחירים זולים ותחרותיים. החברה ומנהלה מעולם לא ניצלו את הוצאת המשלחות להפקת רווחים קלים ומופרזים, נתנו תמיד תמורה מלאה והוגנת והסתפקו ברווחיות מינימלית. אנחנו בטוחים שהתמונה האמתית והנכונה תתבהר במהלך במשפט".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x