$
משפט

היועמ"ש על חקירות נתניהו: "חושבים שאם יש המלצות, יש כתב אישום - ממש ממש לא"

מנדלבליט התייחס לחקירות רה"מ ואמר: "עיקרון העל הוא גילוי האמת". הוא דיבר על החשיבות בגיוס עדי מדינה חרף העיכוב בהליך, ועקץ את מבקריו: "הצייצנים לא מזיזים לי את קצה הציפורן". על הפרסומים שלפיהם נשקל ויתור על כתב אישום לשרה נתניהו בתמורה לתשלום: "לא מכיר מו"מ כזה"

ynet 11:0827.06.18
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מתייחס הבוקר (יום ד') לחקירות פרשיות ראש הממשלה בנימין נתניהו, והבהיר כי המלצות המשטרה אינן מבשילות תמיד לכתב אישום. "2017 היתה שנה אינטנסיבית מאוד של חקירות בתיקים הללו, והחקירות הללו נמשכו לחודשים הראשונים של 2018. לפני ארבעה חודשים העבירה המשטרה אלינו את המלצותיה בתיקים 1000, 2000 וחומרי החקירה הועברו לפרקליטות המלווה שהתחילה לעבוד עליהם. בהקשר הזה יש חוסר הבנה לגבי איך הדברים עובדים. יש המלצות - צריך להגיש כתב אישום? ממש ממש לא".

 

 

מנדלבליט, שהגיע לדיון בוועדת חוקה, חוק ומשפט בכנסת, הוסיף כי "עיקרון העל שמנחה את התביעה הכללית הוא רק אחד - גילוי האמת. שיקול זה עומד מעל לכל שיקול אחר". לדבריו, עדי מדינה הם "כלי חשוב", אך גורמים לעיכוב בהליכי החקירה. מנדלבליט מתארח בוועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת. אני דוחה בכל תוקף את הטענות כאילו יש גורם כלשהו או מערכת אכיפת החוק התגייסה לרדוף אחרי איש כלשהו. כשיש חשד סביר לעבירות, צריך לפתוח בחקירה. כל ניסיון לעשות דה-לגיטימציה למוסד עד המדינה - זה דבר שהוא משול לניסון למנוע את בירור האמת.

 

"בתיק 1000 יש לנו עדויות על מתן טובין לראש הממשלה, ובתיק 2000 יש קלטות שבהן נשמע שיח בין ראש הממשלה לבין הבעלים של העיתון 'ידיעות אחרונות'. אולם טועה מי שסבור כי ראיות אלה הן התיק כולו, חזות הכול, והיתר הוא 'בגדר עוללות'. כל מי שיודע משפטים מבין כי ראיות אלה הן אכן ראיות חשובות מאוד, אך הן אינן ראיות שמסיימות חקירה. ההפך. אלה הן למעשה היו ראיות שרק התחילו את החקירה".

  

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט צילום: צביקה טישלר

 

מנדלבליט הוסיף: "על בסיס ראיות מוכרות אלה פנו חוקרי המשטרה לברר את מכלול התמונה העובדתית: מה בדיוק אירע? מה הרקע לאירוע? מה קדם לו ומה נעשה לאחריו? מהם האינטרסים שעומדים בבסיס התנהלות החשודים? אלה הן שאלות לא פשוטות לבירור שניצבו במרכז החקירות. אלה הן שאלות שדרושה להן תשובה מפורטת ומדויקת מאוד. בירורן היה הכרחי, ואנו עדיין עושים כל שניתן כדי להשלים את בירורן.

 

"בנוסף, תיקים אלה ממחישים לנו את העידן הטכנולוגי שאנו חיים בו. בתיקי 1000, 2000 ובעיקר 4000 יש מדיה דיגיטלית רבה. הטיפול החקירתי במדיה הדיגיטלית דורש מיומנות וטיפול מיוחדים. היא מכילה חומר רב שיש לשמוע, לסווג ולתמלל. זו מלאכה שלוקחת הרבה מאוד זמן, אך היא חשובה מאוד ומעשירה את המסד הראייתי, כשהתכלית היא להגיע לחקר האמת. כמובן שגם על חומר ראיות זה לא ניתן לוותר.

 

"יש עדי מדינה ב-4000 שמעידים גם על דברים בתיקים האחרים והמצב הזה מטבע הדברים חייב לבצע השלמות גם בתיקים האחרים. למשל - בתיק 4000 הגיעו אלינו הקלטות של עד מדינה שהיו קשורותם לתיקים האחרים,ולכן יש צורך בגביית עדויות נוספות שקורות בימים אלה. התיקים נמצאים בשלב מתקדם מאוד אבל יש עדיין עבודה. אני מבקש לתת למשטרה לעשות עבודתה. אני אומר לאלה שאומרים להגיש כתב אישום - חכו. גם לחשודים יש זכויות. אני לא מתכוון להתפרק מחובתי להגיע לחקר האמת בגלל צייצנים. הם לא מזיזים לי את קצה הציפורן".

 

  

ראש הממשלה בנימין נתניהו. מנדלבליט: "אני אומר לאלה שאומרים להגיש כתב אישום - חכו. גם לחשודים יש זכויות" ראש הממשלה בנימין נתניהו. מנדלבליט: "אני אומר לאלה שאומרים להגיש כתב אישום - חכו. גם לחשודים יש זכויות" צילום: רויטרס

 

לדברי מנדלבליט, חקירה פלילית - בוודאי מהסוג הזה של חשד לעבירות על טוהר המידות - היא דבר מאוד מורכב ומאוד מסועף: "עד מוביל לעד, חקירת מחשב מובילה לגילוי של הרבה מאות, אולי אפילו אלפים של מסמכים, הקלטות, התמלולים של המסמכים וההקלטות מובילים לעוד עדים, עדים לעוד עדים וכן הלאה.

  

"בנוסף, אתם שמעתם לאחרונה בכמה הזדמנויות, גם מהמפכ"ל, גם פרקליט המדינה התייחסו לכך שהיקף החקירות של תיקים 1000 ו-2000 הוא גדול מאוד, גם מבחינת היקף פעולות החקירה, גם מבחינת חומרי החקירה התיקים הם מורכבים, ממש לא פשוטים גם בהיבט העובדתי וגם בהיבט המשפטי.

  

"זאת עבודה רצינית, זה לא עולם של ציוצים ברשתות חברתיות, והעיקרון של בירור האמת והמקצועית - זה עומד מעל הכל. מהירות היא חשובה אבל טובת החקירה חשובה בהרבה. הייתי אומר שהחשיבות שלה עולה באופן דרמטי על המחיר שנובע מהשלמות בחקירה.

 

"אפשר לחקור את הרכילויות 20 ו-30 שנה. אסור לעשות את זה. אני רוצה להסביר מה המשמעות של ליווי חקירה על ידי צוות פרקליטים בפיקוח של בכירי המערכת: החוקרים מבררים חשדות, גובים עדויות, תופסים מסמכים. בחודשים האחרונים נגבו בתיקי 1000 ו-2000 עשרות רבות של עדויות, חלקן מעבר לים. ניסו לא לוותר על שום דבר שהוא רלוונטי".

  

מנדלבליט התייחס באריכות לנושא עדי המדינה בהקשר של תיקי נתניהו: "הסכם של עד מדינה משמעו טובות מתן הנאה לחשוד בביצוע עבירות. זו אינה החלטה פשוטה ועדיף היה למצות את הדין עם כל מי שחשוד בביצוע עבירה ויש ראיות לגביו, אבל שוב, לשם בירור האמת ובשם האינטרס הציבורי בתיקים משמעותיים כאלה, שבהם נבדק חשד כלפי ראש הממשלה, אנחנו מוכנים לשלם את המחיר. עד מדינה הוא כלי חשוב, כלי אסטרטגי במאבק בשחיתות וההיסטוריה בעניין הזה מדברת בעד עצמה.

  

"אני ער לניסיון לעשות דה-לגיטימציה למוסד של עד המדינה, ולצערי הדברים האלה נעשים לעתים מתוך מטרות לא ענייניות, אולי אפילו פוליטיות לפעמים. זהו גם חלק מקמפיין רחב יותר שמכוון אל רשויות אכיפת החוק והתביעה הכללית על רקע התביעות המתנהלות. אני דוחה בכל תוקף את הטענות המועלות במסגרת הקמפיין הזה, כאילו יש גורם כלשהו או אפילו מערכת אכיפת החוק אולי התגייסה כדי לרדוף איש כלשהו".

  

היועמ"ש התייחס גם להחלטה להגיש כתב אישום נגד רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, בפרשת הזמנת הארוחות, ולפרסומים בשבועות האחרונים שלפיהם התקיים מו"מ לוויתור על האישום בתמורה לקנס כספי שתשלם. על כך אמר מנדלבליט: "אני לא מכיר מגעים או משא ומתן להסדר כזה או אחר אחרי שהוגש כתב אישום". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x