הג'וב הבא: הח"כים רוצים להשפיע מבחוץ
מאז תחילת הקדנציה, 15 ח"כים התפטרו או מחפשים תפקידים מחוץ למשכן. משרת ח"כ היא נחשקת, אבל יכולת ההשפעה כראש עיר או כיו"ר הסוכנות גבוהה הרבה יותר
בחירתו היום של יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק הרצוג (המחנה הציוני) למשרת יו"ר הסוכנות היהודית, והודעתה של יו"ר ועדת הרפורמות בכנסת ח"כ רחל עזריה (כולנו) על התמודדותה לראשות העיר ירושלים מהווים עדות נוספת לכך שחברי הכנסת רוצים להשפיע בזירה הציבורית, אבל מחוץ לכנסת.
משרת חבר כנסת היא אמנם משרה נחשקת עם שכר הוגן של כ-42 אלף שקל בחודש + רכב צמוד+ 3 יועצים פרלמנטריים, אבל, יכולת ההשפעה בכנסת לחבר כנסת מהשורה, ובמיוחד באופוזיציה היא מוגבלת לעומת משרה של יו"ר הסוכנות היהודית או ראש העיר ירושלים.
בעבר, ראשי ערים, שאפו להגיע לכנסת לאחר קדנציות בשלטון המקומי ואילו היום מתרחשת תופעה הפוכה. הח"כים מזנקים על העגלה המוניציפלית או לתפקיד במוסדות הציוניים. הדבר קשור ככל הנראה לגבי חלק מהתמודדים לא רק בתחום הביצוע, אלא, ביכולת להבטיח ג'וב - כשעתידם בכנסת לא ברור, לנוכח שיטת הפריימריס או השיבוץ לכנסת על ידי ראש הרשימה.
מאז תחילת הקדנציה הנוכחית לפני 3 שנים - 15 ח"כים פרשו - או מבקשים לפרוש כנפיים:
השר להגנת הסביבה והשר לענייני ירושלים ומורשת זאב אלקין (ליכוד) הודיע באחרונה על התמודדותו על ראשות העיר ירושלים, ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) שהיה מעוניין לקבל את משרת יו"ר הסוכנות, מתלבט כעת אם להתמודד על ראשות העיר ירושלים, לנוכח קפיצתה לזירה המוניציפלית של עזריה. שר האנרגיה יובל שטיניץ רצה ולא רצה להתמודד על משרת יו"ר הסוכנות. הוא הופיע בסוף השבוע בפני ועדת המינויים של חבר הנאמנים של הסוכנות - ולא זכה להמלצתה.
סגן שר השיכון ח"כ ז'קי לוי (ליכוד) יודיע בימים הקרובים באופן רישמי שהוא מתמודד על ראשות העיר בית שאן, משרה שבה כיהן בעבר בטרם בחירתו לכנסת. ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) בדק באחרונה אפשרות להתמודד על ראשות העיר ראשון לציון.
לרשימה זו אפשר לצרף שר המדע לשעבר דני דנון שהתפטר בתחילת הקדנציה לטובת משרת השגריר של ישראל באו"ם, והח"כ לשעבר דני עטר שנטש את המשכן כשהתמנה כיו"ר קק"ל.
ח"כ אורן חזן (ליכוד) ה"ילד הרע" של הליכוד הודיע באחרונה שהוא שוקל להתמודד על ראשות העיר תל אביב, ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) בדקה אף היא את האפשרות הזו. בתחילת הקדנציה התפטר מהכנסת שר החינוך לשעבר שי פירון (יש עתיד) שלא ממש רצה לכהן כחבר כנסת מהשורה באופוזיציה.
ברשימה זו לא נפקדים גם: שר הביטחון לשעבר משה יעלון שהתפטר מהכנסת לאחר שהתפטר ממשרד הביטחון ויו"ר מרצ לשעבר זהבה גלאון שהתפטרה בסוף 2017. הח"כ לשעבר שרון גל (ישראל ביתנו) התפטר מהכנסת לאחר שהתאכזב מכך שלא קודמה הצעת החוק שלו להטלת עונש מוות למחבלים.
בסה"כ מדובר ב-3 ח"כים (כולל הרצוג) שפרשו מהכנסת מאז תחילת הקדנציה (הרצוג שצפוי לפרוש עד ה-1 באוגוסט 2018, דנון, עטר), לטובת גו'בים ציבוריים מפנקים, -5 מועמדים שלוטשים החוצה (אלקין, עזריה, שי, לוי, חסון) 4 שפרשו מהכנסת בלא לקבל תפקיד (יעלון שהקים מפלגה, זהבה גלאון שפרשה מהפוליטיקה, מנואל טרכטנברג שפרש מהפוליטיקה ושרון גל ), ו-3 שבדקו אופוציות: שטייניץ, חזן, שפיר.
3 המועמדים שהודיע עד כה על התמודדותם בזירה המוניציפלית: אלקין, עזריה, ולוי ימשיכו לקבל משכורת מהממשלה או מהכנסת עד לבחירות ב-30 באוקטובר 2018 (או מעבר לכך אם לא יתפטרו מהכנסת). אלקין יקבל משכורת של שר, לוי של סגן שר, ועזריה של יו"ר ועדה. בכנסת הסבירו שאין אפשרות לעשות הפרדה בשכר של ח"כ בין פעילותו הפרלמנטרית לבין פעילותו בקמפיין הבחירות שלו.
מהכנסת נמסר בתגובה כי "לא ניתן להשתמש בתקציב הקשר עם הציבור במסגרת הבחירות לרשויות המקומיות. לעומת זאת, הרכב של חברי הכנסת, הצוות הפרלמנטרי שלהם ולשכתם, ממשיכים לעמוד לרשותם גם בתקופה זו, שבה הם ממשיכים לשמש כחברי כנסת לכל דבר ועניין, זאת בדומה למצב בתקופת ההתמודדות בפריימריז ובבחירות לכנסת".
מלשכת לוי נמסר כי כל הצוות של לוי במשרד השיכון עוסק בעבודתו בפרוייקט הדגל של לוי שיקום שכונות, דיור ציבורי ומתן מענה לפניות הציבור. אין קשר בין עובדי לשכת סגן השר לבין עובדי מטה הבחירות, הדגישו.
בלשכת אלקין הסבירו כי הקמפיין מנוהל על ידי משרד גל-אורן-לרנר בבעלות אורן אלימלך ואבי לרנר. יועצת התקשורת הותיקה של אלקין נוגה כץ התפטרה מהמשרד לאיכות הסביבה ועברה לעבוד עימו בקמפיין באמצעות משרד גל-אורן-לרנר.
גורמים ב"כולנו": לא ברור אם עזריה משובצת מטעם המפלגה לכנסת הבאה
גורמים ב"כולנו" טענו היום כי באחרונה היתה קיימת אי בהירות לגבי שיבוצה של עזריה ברשימת כולנו לכנסת ה-21. עזריה שובצה לרשימה לאחר שכיהנה כסגנית ראש העיר ירושלים ולפי גורמים בסיעתה, סיכוייה להשתבץ לרשימה הבאה לא היו גבוהים.
עזריה שהקימה את סיעת "ירושלמים" למועצת העיר ומטעמה כיהנה בעבר במועצה, הודיעה על כוונתה להתמודד על ראשות העיר ירושלים. היא תצטרך להתפטר מהכנסת אם תיבחר לראשות העיר, אלא שגם סיכוייה להיבחר לא ברורים לנוכח שורת המועמדים העיקריים: משה ליאון, זאב אלקין, עופר ברקוביץ. טרם ברור אם יתמודד המועמד החרדי יוסי דייטש.
גורמים בעיר טוענים כי יתכן שגם אם לא תיבחר לראשות העיר לא מן הנמנע שיוצע לה תפקיד בעירייה כמו למשל סגנית ראש העיר.
ב"כולנו" נמסר בתגובה כי "איננו עוסקים בהרכבת הרשימה לכנסת הבאה".
עזריה אמרה ל"כלכליסט" כי ערכה סקר עומק ממנו התברר שיש לה סיכוי לנצח וכי היא מתגעגעת לפעילות בירושלים. היא תעמוד בראש סיעת ירושלמים שאותה הקימה בעבר. לדבריה יש לה צוות עובדים בקמפיין ותשקול מה לעשות עם היועצים הפרלמנטריים.