האם הבלוקצ'יין זכאי לדין מיוחד?
נוצר מצב אבסורדי בו על מיזמים שאינם בתחום הבלוקצ'יין, המשיכו לחול דיני ני"ע המסורתיים. לצידם נולדו מאות מיזמי בלוקצ'יין שגייסו מיליארדי דולרים ללא תשקיף וללא פיקוח
אחרי כשנתיים של אי ודאות, מסתמנת כעת התפכחות מתפיסת השווא לפיה מיזמי בלוקצ'יין שמנפיקים טוקן דיגיטלי בשיטת ICO, פועלים באזור דמדומים בלתי מוסדר. יו"ר רשות ניירות ערך האמריקאית ,ה-SEC, ג'יי קלייטון, הבהיר בתחילת החודש בראיון ל- CNBC כי אינו רואה צורך בשינוי ההגדרה של "נייר ערך" לצורך טוקנים דיגיטליים והנפקות ICO. "אם אני נותן לכם כסף לפיתוח המיזם שלכם, ואתם מנפיקים לי טוקן ואומרים שיהיה לי רווח, או שאוכל להרוויח ממכירת הטוקן בשוק המשני, זהו נייר ערך" אמר. חד וחלק.
הנפקות ICO באו לעולם על רקע ההייפ סביב טכנולוגיית הבלוקצ'יין, שיכולה לשנות את חיינו מקצה לקצה, כך לטענת היזמים. לפי שיטת ה-ICO, מגייסים היזמים כסף ממשקיעים, ומנפיקים להם בתמורה טוקן דיגיטלי, ללא תשקיף, ללא גילוי נאות וללא פיקוח. הגיעה השעה להודות שמטרתה העיקרית של שיטה זו היא לעקוף את הרגולציה המכבידה שחלה על הנפקת ניירות ערך לציבור.
- בורא פרי הקריפטו: הוקמה דת מבוססת בלוקצ'יין
- איך מגייסים 4 מיליארד דולר בלי מוצר, בלי הכנסות ובלי בעיות
- הצהרה ראשונה של רשות ני"ע בארה"ב ביחס לביטקוין ולאת'ר: "לא ניירות ערך"
Utility Token אינו נייר ערך?
בשיטת ה-ICO, גיוס ההון, ברוב המקרים, נעשה בשלב מאד מוקדם, כאשר ליזמים אין הרבה יותר מרעיון לפיתוח שירות בלוקצ'יין חדש. למשקיעים לא מוקנות בדרך כלל זכויות בעלות או שליטה במיזם, וכל שהם מקבלים בתמורה לכספם זו זכות לטוקן דיגיטלי בו יוכלו להשתמש בעתיד, אם וכאשר יסתיים הפיתוח של שירות הבלוקצ'יין החדש. לחיה הזו קוראים Utility Token, והיזמים ויועציהם שכנעו את עצמם שלא מדובר בהנפקה של ניירות ערך.
טרפת ה-ICO קיבלה תאוצה בשנת 2017 ונמשכת גם השנה. בתקופה זו נוצר מצב אבסורדי, כאשר על מיזמים שאינם בתחום הבלוקצ'יין, המשיכו לחול דיני ניירות ערך המסורתיים, ולצידם, כפטריות לאחר הגשם, נולדו מאות מיזמי בלוקצ'יין שגייסו מיליארדי דולרים במסלול ירוק, ללא תשקיף וללא פיקוח.
המסר הברור שמעביר השנה ה-SEC לפעילים בענף הוא שלא קיים דין מיוחד למיזמי הבלוקצ'יין, והם אינם פועלים באזור דמדומים בלתי מוסדר, כפי שחשבו. ברוב המקרים, הטוקן הדיגיטלי אינו אלא נייר ערך בתחפושת. בנאום מחודש ינואר השנה, קלייטון אף התייחס לאחריותם של עורכי הדין המכובדים המייעצים ליזמי ה- ICO, והזהירם מפני הפרת חובותיהם המקצועיות.
שאלה אחרת היא האם מטבעות קריפטוגרפיים מבוזרים לחלוטין (כמו הביטקוין) צריכים אף הם להיחשב לנייר ערך. וויליאם הינמן, דירקטור בכיר ב-SEC התייחס החודש לאת'ר, המטבע הקריפטוגרפי השני בגודלו, ואמר: "אם נשים בצד את גיוס ההון שבוצע בעת יצירת האת'ר, לפי הבנתי כיום את האת'ר ואת המבנה המבוזר של רשת האת'ריום, האת'ר אינו נייר ערך". ניתן לחלוק על מידת הביזוריות (decentralized) שניתן לייחס לאת'ריום, לאור המעמד והשליטה שיש ברשת לממציא ויטליק בוטרין, אך מדבריו של הינמן עולה שה- SEC עוד עשוי לנקוט צעדי אכיפה אפילו כנגד המעורבים בהנפקה הראשונית של האת'ר, שנחשבת ל-ICO הראשון.
ההצלחה הרבה של הנפקות ה-ICO מצביעה על כך שהרגולציה הנוכחית אינה נותנת מענה הולם למיזמים שמבקשים לגייס מהציבור הון סיכון ב"מסלול ירוק", ללא רגולציה מכבידה, ולמשקיעים שמוכנים ליטול את הסיכון הזה בעיניים פקוחות. הגיעה השעה לשקול שינוי רגולטורי משמעותי בכיוון זה, ובלבד שלא יהיה מוגבל למיזמי בלוקצ'יין. לכך אין כל הצדקה.
הכותב הוא שותף במחלקת ניירות ערך במשרד אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות'