דו"ח נציב תלונות הציבור: קריית שמונה ושדרות יפצו חושפי שחיתויות בכ-700 אלף שקל
הנציב פסק פיצויים של 700 אלף שקל למהנדס עיריית קריית שמונה לשעבר ו-650 אלף שקל לגזבר עיריית שדרות ופיצויים של 450 אלף שקל למנהל אגף בביטוח הלאומי שנאלץ לעבור תפקיד
נציב תלונות הציבור ומבקר המדינה יוסף שפירא הטיל בשלושה מיקרים לפחות על מוסדות ציבוריים לשלם פיצויים של עד 700 אלף שקל לחושפי שחיתויות שנרדפו במקום עבודתם. זאת, בנוסף לפיצויים הרגילים המגיעים להם בשל פיטוריהם. כך עולה מדו"ח נציב תלונות הציבור לשנת 2018 המתפרסם היום. הנציב פסק פיצויים של 700 אלף שקל למהנדס עיריית קריית שמונה לשעבר ו-650 אלף שקל לגזבר עיריית שדרות (שעתר לבג"ץ נגד פיטוריו) ופיצויים של 450 אלף שקל למנהל אגף בביטוח הלאומי שנאלץ לעבור תפקיד.
- המחיר של חוק טוהר המידות: הטבות מפליגות לראשי הערים
- פרשת השחיתות בבית שמש: הוארך מעצרו של ראש אגף הנדסה
- חושף פרשת השוחד בשיכון ובינוי: "מאיימים על חיי"
שפירא אגב סבור שהפיצויים שפסק בלתי מספקים. לדבריו, "הקושי העיקרי הניצב לפני עובד כזה הוא מציאת מקום עבודה חלופי, והסעד הכספי שמעניק הנציב לחושף השחיתות אינו ממלא את הצורך של העובד לעבוד ולהתפרנס. הנציב רואה בעניין זה משימה לאומית".
שפירא כותב ש"עובדים המחליטים, למרות הכול, להיות 'מתריעים בשער' הם נדבך רב חשיבות בחומת ההגנה על טוהר המידות בשירות הציבורי. על כן, רואה הנציב בהגנה עליהם אינטרס לאומי". הוא מסביר ש"עובדים כאלה נחשפים לא אחת למעשי נקמה של המעביד, בין בדרך של הדחה או פגיעה אחרת בתנאי עבודתם, ובין ביצירת אווירת עבודה בלתי נסבלת, העלולה להביא את העובד, בסופו של יום, לפרישה מהעבודה ביוזמתו".
שפירא הוציא ב-2017 בסך הכול 17 צווי הגנה המונעים מרשויות שונות להתנכל לעובדים חושפי שחיתויות, מהם 11 צווים זמניים ו-6 צווים קבועים. זו ירידה משמעותית במספר צווי ההגנה שהוציא הנציב, לעומת 25 ב-2016 (מתוכם 6 קבועים) ו-20 ב-2015. בשנת 2017 הוגשו 48 תלונות של עובדים שטענו כי הממונים עליהם פגעו בזכויותיהם בעקבות כך שחשפו מעשי שחיתות. ארבע מהן הוגשו על ידי מבקרים פנימיים.
הנציב מפרט בדו"ח 4 מיקרים בהם העניק צווי הגנה ודחה את טענות הרשות שהפגיעות בעובד נובעות מתפקודו. אחד מהם היה לסגנית מהנדסת העיר רמת גן סיגל חורש, שסייעה למשטרה בחשיפת מעשי שחיתות של בכירים בעירייה וקבלנים. חורש זומנה לשימוע לפני פיטורים והעירייה טענה שהדבר נובע מהמלצה של יועץ ארגוני לבטל את משרתה ומליקויים בעבודתה. הנציב בדק וגילה שהיועץ לא המליץ וכי לפני חשיפת השחיתויות קיבלה חורש מכתב המלצה חיובי. שפירא קבע שתישאר בתפקידה.