פרשנות
הדירקטורים של כלל נרדמו על המשמר ומשאירים חברה משותקת
שלושה חודשים עברו מאז הודיע איזי כהן על התפטרותו מתפקיד מנכ"ל החברה וטרם אותר מחליף קבוע. ככה זה כששיקולי אגו, יוקרה והססנות מכתיבים את ההליך. הממונה על שוק ההון דורית סלינגר חייבת לעשות סדר בכלל ולהכתיב כללי ממשל תאגידי ברורים וסדורים
דני נוה, חברת הכנסת לשעבר רחל אדטו, מלי מרגליות, השופטת בדימוס ורדה אלשיך - מה עשיתם בשלושת החודשים האחרונים כחברי ועדת האיתור לתפקיד מנכ"ל כלל מאז שאיזי כהן הודיע על התפטרותו?
- בדרך לפשרה בכלל ביטוח: ענת לוין תמונה למ"מ המנכ"ל
- אייל בן סימון מהפניקס מצטרף למירוץ על תפקיד מנכ"ל כלל ביטוח
- אחרי העזיבה המהירה: איזי כהן במגעים להארכת כהונתו בחצי שנה
יוסף יגיל, יעקב דיאור - הדח"צים של כלל - מה איתכם? היעלה על הדעת ששלושה חודשים אינם פרק זמן סביר לאתר מנכ"ל ראוי לחברת ביטוח? ולא חסרים היו מועמדים משכמם ומעלה.
מוטי רוזן, שניהל בעבר בהצלחה את מנורה ואת הראל; אייל בן סימון, משנה למנכ"ל החברה המצליחה בענף - הפניקס; שי פלדמן שמנהל את AIg ויובל גביש מדיסקונט. גם המועמדים הפנימיים ראויים, החל מענת לוין שכעת זוכה מן ההפקר לתפקיד ממלאת מקום, יורם נוה ודניאל כהן המכהנים כמשנים למנכ"ל.
היעלה על הדעת שדירקטוריון עצמאי בחברה ללא בעל שליטה יתקשה כך בקבלת החלטה? האם זה סביר שנאמן מניות השליטה משה טרי יתעמת כך עם היו"ר נוה וכל אחד ידבק במועמד שלו ללא הסכמה? האם אגו וכוח מכתיבים את ההליך? ואיפה חברי הדירקטוריון האחרים להגיד 'הירגעו חברים יש פה מיליארדים של כספי ציבור על הכף, אלפי עובדים, החברה צריכה מבוגר אחראי'.
הממונה על שוק ההון דורית סלינגר רוצה שחברות הביטוח יתנהלו ללא בעל שליטה ממש כמו בבנק לאומי למשל. אבל בינתיים, כך נראה, זה מודל שלא ממש עובד כי לואקום שבו שאין דמות שיודעת איך היא רוצה שהעסק שלה ייראה נכנסים שיקולי יוקרה וכוח והשפעה אך גם פחד מטעות והיסוס ואולי גם נקמנות?
סלינגר חייבת לעשות סדר בכלל ולהכתיב כללי ממשל תאגידי ברורים וסדורים אם היא רואה לנגד עיניה את מניות השליטה של אי.די.בי בכלל נמכרות בבורסה ומוחזקות על ידי הציבור. חברה ללא בעל בית צריכה דירקטוריון חזק, עצמאי, בעל אמירה והשפעה, כזה ששם בצד חילוקי דיעות פרסונלים ואת טובת החברה ולקוחותיה בראש מעייניו.
הבחירה בלוין היא צעד ראשון בכיוון הנכון, אך הגדרתה כממלאת מקום מדאיגה. האם זהו רק שלב טכני בדרך למינוי של קבע או שעוד כמה חודשים הדירקטוריון יבקש ממנה אחר כבוד לפנות את מקומה לאחר? מה עם צוות ההנהלה הבכיר שמן הסתם מודאג מעתידו? מה עם העובדים בדרגים הנמוכים יותר? האם לוין יכולה להתחיל לעבוד על תוכנית אסטרטגית חדשה? האם היא ערוכה לתחרות מול מתחריה או שמצופה ממנה רק להחזיק את הראש מעל המים עד שמועצת החכמים תגיד את דברה? כלל נמצאת בעמדת חולשה שהמתחרות שלה יכולות רק לנצל כדי להחלישה עוד יותר ולכן היא זקוקה למנהיג קבוע שיסתכל קדימה ולא רק מעבר לפינה.
מילה אחת להגנתם של הדירקטורים המתקשים להחליט: בעידן של חוק שכר הבכירים המגביל את עלות המנכ"ל ל-2.5 מיליון שקל בשנ,ה אין הרבה מועמדים מצטיינים שעומדים בתור. המבוגרים יותר, אלה שכבר מבינים שיהיה קשה להם למצוא משרה מחוץ לפיננסים, וצעירים שרוצים לעבור מדרג הביניים להובלה - אלה מנסים את מזלם. אבל מי שיכול שלא, למי שיש אלטרנטיבה, מדוע שיכניס עצמו למיטה החולה הזו של כלל ביטוח? בלי בעל בית עם מניות שליטה ויו"ר דירקטוריון חלוקים ביניהם ועם הנהלה לא מגובשת וועד עובדים חזק שמקשה על התייעלות וקדמה טכנולוגית מתבקשת. בהחלט לא מדובר בהחלטה קלה.