בלעדי לכלכליסט
עובדי חברת החשמל התבקשו להודיע עד יולי מי מהם רוצה לעזוב
הפרישה הגדולה, שעליה סוכם במסגרת הרפורמה בחברת החשמל, יוצאת לדרך. הצעת הפרישה הנדיבה לעובדים בני 64-55 כוללת תוספת שכר של 1,250 שקל לחישוב הפנסיה ופיצוי של 120%
הרפורמה בחברת החשמל שאושרה בשבוע שעבר בממשלה מתחילה לנוע. היום הפיצה הנהלת החברה קול קורא לעובדים שבו הם מתבקשים להודיע עד 1 ביולי מי מהם שוקל לעזוב את מקום עבודתו ולצאת לגמלאות, כך נודע ל"כלכליסט".
- עופר בלוך: "לא פוסל חיבור של חברת חשמל עם ענף הקמעונאות"
- תחנות הכוח החדשות של חברת החשמל יוקמו בהליך בזק
- הממשלה אישרה פה אחד את הרפורמה בחברת החשמל
לפי החלטת הממשלה עם סיום הרפורמה חברת החשמל אמורה להחזיק לא יותר מ־9,000 עובדים קבועים וזמניים לעומת 12 אלף עובדים שהיא מחזיקה כיום.
האישור הממשלתי של הרפורמה מניעה בחברה תהליכים פנימיים רחבי היקף. "במסגרת הרפורמה ועל פי ההסכמות שהושגו בין ההנהלה לחברה, הוועד הארצי וההסתדרות, נערכת החברה ליישום מבצע פרישה מוקדמת מיוחדת בתנאים מועדפים", כותבת ההנהלה לעובדים, ומממקדת את הפנייה לבעלי פנסיה תקציבית ולשכבת הגיל שבין 55 ל־64, כלומר שכבת העובדים הוותיקה ביותר שמונה על פי דו"חות חברת החשמל כ־6,200 איש.
בשנתיים האחרונות ניהלה החברה מבצעי פרישה שהוציאו לגמלאות כאלף איש. עלות הפרישה של כל עובד טרם הרפורמה הסתכמה בכ־1.3 עד 1.5 מיליון שקל לעובד. עתה שואפת החברה לסיים את ההליך מוקדם ככל האפשר. גם אם המדינה הקציבה 8 שנים להשלמת הרפורמה, בחברת החשמל חישבו שפרישת עובד ותיק מחזירה את עצמה, כלומר חוסכת הוצאות שכר, תוך 4 שנים מיום הפרישה.
לפי החוזר שהופץ יזכו עובדים אלה לקצבת הפרישה כקבוע בהסכמים הקודמים, ובנוסף הממונה על השכר הסכים לתת לעובדי החברה תוספת שכר לחישוב הפנסיה של כ־1,250 שקל לכל עובד, והובטח להם פיצוי של 120% על כל שנת עבודה וזאת בתנאי שגילו של העובד עד 62 שנה. במידה וגילו של העובד מעל לרף זה הוא עדיין יזכה לחישוב לפי 120% לשנה אולם כדי לתמרץ אותו לפרוש החברה תקזז לו 1.8% על כל חודש עבודה מעל גיל 62.
על פי ההסכמות עם המדינה מספר הפורשים יהיה כ־1,800 עובדים - כ־20% מכוח האדם הקבוע בחברה - במדרגות של כמה מאות עד לאמצע העשור הבא.
יצוין, כי בשנתיים האחרונות ניהלה החברה מבצעי פרישה שהוציאו לגמלאות כאלף איש. על פי דיווחי החברה לבורסה עלות הפרישה של כל עובד עוד טרם הרפורמה הסכמה בכ-1.3 עד 1.5 מיליון שקל . עתה שואפת החברה לסיים את ההליך מוקדם ככל האפשר, וגם אם המדינה הקציבה 8 שנים להשלמת הרפורמה בחברת החשמל חישבו וגילו שפרישת עובד וותיק "מחזירה את עצמה" (כלומר חוסכת הוצאות שכר) תוך 4 שנים מיום הפרישה.
בחברה מחדדים לעובדים שמי שרוצה להיכנס למתווה הפרישה המוקדמת חייב להודיע על כוונתו עד 1 ביולי הקרוב. החברה תקיים במהלך יוני כנסי עובדים שיסבירו על הליך הפרישה כאשר מכסת וזהות הפורשים יקבעו עד נובמבר הקרוב. בחוזר שהופץ לא מציינים זאת, אבל עלות הפרישה נופלת על כתפי הציבור באמצעות קיבוע מלאכותי של תעריף החשמל עד לשנת 2026. התעריף לא יירד גם אם תהיה אפשרות לכך, זאת כדי לממן את עלות הפרישה, כאשר ירידות יירשמו רק כאשר חוזה הגז של חברת החשמל ייפתח להוזלות מחיר. יו"ר החברה יפתח רון טל מעריך שפתיחת החוזה והוזלת מחיר הגז תירשם כבר במהלך 2019.