פיצול האישיות של דוראד
יצרני החשמל הפרטיים יצרו קמפיין קולני נגד הרפורמה בחברת החשמל, אז למה יו"ר תחנת הכוח דוראד מאיים לפרוש מהפורום ולמוטט את ההתנגדות?; מי שתל את הבלוף על התמודדות יו"ר חברת החשמל בבחירות לעירייה מטעם הליכוד?
בשבוע האחרון התקיימה במשרד האנרגיה אחת מעשרות ישיבות בנוגע לרפורמה בחברת החשמל. הרפורמה אמורה לעלות לאישור ביום ראשון הקרוב בישיבת הממשלה, לאחר חזרתו של שר האוצר כחלון מהשבעה על אמו, ובמשרד האנרגיה עסקו בשיפצורים אחרונים של הצעת המחליטים.
- דירקטוריון דוראד מקדם החלטת פרישה מפורום יצרני החשמל הפרטיים
- הרפורמה בחברת החשמל: ריבים בפרונט, ביזנס מאחורי הקלעים
- יצרני החשמל הפרטיים בניסיון אחרון לביטול הרפורמה בחשמל
במהלך הדיון זרק שר האנרגיה יובל שטייניץ אמירה שהדהימה את הנוכחים, שלפיה הלחץ שהוא מרגיש בשבועות האחרונים לדחות את הרפורמה מזכיר לו את ימי ועדת ששינסקי משנת 2010. שטייניץ סיפר כי עמד אז בפני מערכת לחצים, לרבות איומים לחיסול הקריירה הפוליטית שלו, ובלבד שלא יעלה את שיעור המס על שותפויות הגז מ־%37 ל־62%. בסופו של דבר, הכנסת אישרה ב־2011 את חוק ששינסקי עם מס מוגדל ברוב של 78 ח"כים וכמעט ללא התנגדות.
האם הלחץ הנוכחי שלא לקדם את הרפורמה בחברת החשמל מאיים לחסל את הקריירה הפוליטית של שטייניץ? ממש לא בטוח. אבל מנעד הלחצים שמופעלים על הממשלה עבר בשבועיים האחרונים את מה שמכנים שם "גבול הטעם הטוב".
לוביסטים, חברי כנסת מהימין, בכירים שלעבר במשק האנרגיה וחברי ליכוד נשלחו לקלחת הרפורמה כדי "להוריד את יובל מהעץ".
הלחצים והרמיזות לא נעצרו בכנסת והגיעו גם לחברת החשמל. יד נעלמה השתילה בשבוע שעבר בערך הוויקיפדיה של יו"ר דירקטוריון חברת החשמל יפתח רון טל הצהרה כאילו הוא מתכוון להתמודד בבחירות הקרובות בבחירות לראשות עיריית רמת גן כמועמד הליכוד. גולשים תמימים יכלו להבין שאם רון טל נכנס לפוליטיקה מטעם הליכוד, שטייניץ אולי קנה את תמיכתו ברפורמה כדי לתמוך במועמדותו העירונית. הבעיה היא שרון טל לא מתמודד בכלל, ומייד לאחר פניית "כלכליסט" התוספת שלו לרזומה נעלמה מוויקיפדיה.
רעידת אדמה מתוכננת
בראש מתנגדי הרפורמה עומד פורום יצרני החשמל הפרטיים, אשר אחד השחקנים הראשיים בו הוא יו"ר דירקטוריון דוראד ארז חלפון. אולם גם בכובעו כשחקן ראשי חלפון הציב על סדר היום של דירקטוריון דוראד הצעה לפרוש מהפורום. הצעד החריג הזה שקול לרעידת אדמה שעשויה למוטט כל התנגדות לרפורמה. דוראד היא תחנת הכוח הפרטית השנייה בגודלה בישראל - כ־850 מגה־ואט, כ־6% מכוח הייצור של חברת החשמל. דוראד והשותפים בה, לרבות אדלטק המחזיקה כ־19% והיא יצרנית חשמל פרטית עצמאית בפני עצמה, מחזיקים כחמישית מייצור החשמל הפרטי בישראל. לפיכך פרישת דוראד שמגיעה לאחר פרישה של חברה אחרת (ריינדיר־סימנס) שבוע לפני כן, עלולה לחסל כל התנגדות לרפורמה.
הצעד של חלפון נתפס אתמול כניצול כוחו והוא עמוס בניגודי עניינים. חלפון היה ראש המטה של שר האוצר משה כחלון, והוא מונה לתפקידו בדוראד מכוח מינויו האישי של כחלון לתפקיד יו"ר קצא"א (קו צינור אילת אשקלון) שהיא בעלת המניות העיקרית בדוראד (כ-38%).
המהלך של פרישה מהפורום וכיבוי להבת ההתנגדות על ידי דוראד נתפס על ידי רבים כ"חוצפה" או כ"ניגוד עניינים מובנה", לרבות תיוגו של חלפון כ"חייל של כחלון". השר שלו שולט בקצא"א, הוא מקבל נדוניה כיו"ר דוראד, ושר האוצר (או פקידיו) יכולים למוטט התנגדות לרפורמה על ידי ניצול כוחה של קצא"א.
מנגד, בסביבת דוראד דוחים את הביקורת וטוענים שחלפון מנסה כבר שנה וחצי לקדם מכירת חשמל מוזל מתחנת הכוח שלו לתושבי עוטף עזה ואשקלון, אבל עד היום
זכה ממשרדי הממשלה בעיקר לגרירת רגליים.
קצא"א היא חברה שמפוקחת על ידי האוצר לרבות תקציבים. והנה במסגרת הקמפיין נגד הרפורמה הפורום נהנה ממימון של קצא"א (דרך האחזקה שלה בדוראד) כדי לנגח את השר שממונה עליה. חלם זה כאן.
רוב הפוליטיקאים, לרבות האופוזיציה שנלחמה בשיניים במתווה הגז של נתניהו, שותקת כמו דג מול הרפורמה בחברת החשמל. חברי הכנסת המובילים באופוזיציה — אבי גבאי, שלי יחימוביץ' ותמר זנדברג — לא משמיעים אמירות בעד או נגד הרפורמה שכאילו עוברת להם מתחת לאף.
בינתיים במשרדי האוצר והאנרגיה מחכים שהרפורמה תיחתם. או אז יהיה מי שיבוא חשבון עם יצרני החשמל הפרטיים. אחרי שישקע האבק מי שיכול למצוא עצמו בצרות הם גם החברות־הבנות של עידן עופר שפועלות בתחום יצרנות החשמל - OPC, כיל ובזן.