חקירת שורט טרייד: שלומי נוימן ישוחרר למעצר בית של 14 יום, המשטרה ערערה
סניגורו של מנכ"ל החברה שקרסה וחייבת יותר מ-10 מיליון דולר לאלפי ישראלים טען בדיון הארכת מעצרו כי "איציק שרם והמשקיעים" עקצו את מרשו; המשטרה, שביקשה להאריך את מעצרו של נוימן בתשעה ימים: "עולה חשש ממשי לשיבוש הליכי משפט"
חקירת החשד למרמה בחברת שורט טרייד שקרסה: המשטרה הגישה הערב ערעור על ההחלטה לשחרר את המנכ"ל ובעל השליטה בחברה שלומי נוימן למעצר בית, זאת לאחר שהשופטת חוי טוקר נענתה לבקשת פרקליטו והחליטה לשחרר אותו למעצר בית בן 14 יום. על פי הערעור ביקשה המשטרה להותיר את נוימן במעצר ל-9 ימים על מנת לסיים את פעולות החקירה שנותרו לה. "ממסכים שבידי המשטרה עולה חשש ממשי לשיבוש הליכי משפט והימלטות מאימת הדין", נכתב בבקשה.
נוימן עצור מאז יום ראשון שעבר. הוא חשוד בביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, רישום כוזב במסמכי תאגיד, הלבנת הון ועבירות על חוק ני"ע – ניהול תיקי השקעות ללא רישיון, ופרקליטו תולה את האשם בהתנהלות מרשו באיומים מצד פעיל שוק ההון איציק שרם. לבקשת המשטרה, השופטת עיכבה את החלטתה עד מחר, על מנת לאפשר למשטרה לערער.
- חקירת שורט טרייד מתרחבת: שני פעילי שוק הון מוכרים נחקרו בחשד לסחיטה באיומים
- בעלי שורט טרייד טען במשטרה: "המשקיעים של איציק שרם איימו עלי"
- המשטרה פתחה בחקירה פלילית של קריסת שורט טרייד; אחד החשודים: איציק שרם
"ממסמכים ועדויות בתיק החקירה", טוענת המשטרה בבקשה להארכת מעצר, "עולה כי החשוד הציג ללקוחותיו מצגי שווא באשר לניהול כספי ההשקעה שהפקידו אצלו, ומעל בכספי הלקוחות בסכומים של עשרות מיליוני שקלים".
"נוימן מודה במעילה של הכספים", אמרה בפתח הדיון נציגת המשטרה, רס"ר גל צבי, "אבל הוא נותן סיבות למה - החקירה של יתר המעורבים (שרם ושני פעילי שוק ההון שנעצרו בסוף השבוע, ת.ג וז.ש.ל). נוימן טוען שהוא היה נתון ללחץ ולאיומים ובשל כך הוא ביצע את המעילה".
רס"ר צבי ציינה שהמשטרה ערכה עימותים בין נוימן לשרם ופעילי שוק ההון הנוספים לגבי טענתו שנסחט באיומים, ושהם אף איימו עליו שיפגעו בבתו. נציגת המשטרה הוסיפה שעד כה הצטברו עוד 70 תלונות – כך שמספר המתלוננים נגד נוימן הגיע לכ-150. היא הוסיפה שרשות ני"ע נכנסה בשבוע האחרון באופן פעיל יותר לחקירה.
"נוימן לקח את המניות הפרטיות שלו והעביר לקבוצת שרם"
"טענו ביום הראשון שללקוח שלי יש חברה שמספקת פלטפורמה לאנשים שרוצים לסחור בעצמם, הם לא משקיעים", אמר בדיון עו"ד עמית בר טוב שהציג את גרסתו של נוימן. "ללא כל קשר לזה, היתה עוד פעילות אחת של קבוצת שרם. שרם פנה ללקוח שלי לנסות ולגייס משקיעים בחו"ל לחברת קנאביס בשם OWCP. הלקוח שלי הלך למדינה בחו"ל והציג את זה.
"לימים אותה קבוצת שרם רצתה למכור את המניות שלה. מכיוון שהלקוח שלי עזר להם הוא קיבל סטוק של מניות שישב אצלו. הקבוצה פתאום אמרה ללקוח שלי שהם יעבירו את המניות שלהם אליו והוא ימכור להם. המניות לא מצליחות לעבור. הם אמרו לו שימכור את המניות שלו והם יתקזזו.
"נוימן מכר את כל המניות שלו. הוא העביר להם את הכסף. הוא טוען בחקירות שהם ידעו טוב מאוד שהמניות לא עברו. קודם כל הוא לקח את המניות הפרטיות שלו והעביר לקבוצת שרם. בשלב הזה קבוצת שרם מתחילים לאיים עליו כי מאחוריה יש משקיעים והם הבטיחו למשקיעים שאפשר לסחור בזה.
"נוימן התחיל לקבל איומים, ואמרו לו שיתחיל למכור ועוד מעט המניות יעברו. כתוצאה מהאיומים שהם יפגעו בבת שלו הוא לוקח את הכסף הזה מהקבוצה של אותם לקוחות שסחרו בפלטפורמת המסחר. אנחנו טוענים שיש פה עוקץ של קבוצת שרם וביקשתי מהמשטרה שהיחידה שמבינה בזה תחקור – רשות ני"ע. אם הלקוח שלי צודק, יש פה עוקץ ויש פה איומים".
עורכת דינו של יצחק שרם, מיכל רוזן עוזר, ממשרד חן, יערי, רוזן-עוזר מסרה בתגובה: "המשטרה חוקרת, אנחנו סומכים על עבודת המשטרה ומשוכנעים שחקירתה תוכיח את ההיפך הגמור".
השופטת: הליכי הפירוק מקזזים את החשש לשיבוש
"בבקשה נטען כי שחרור החשוד יביא לשיבוש הליכי חקירה ויסכן בטחונו של אדם או את בטחון הציבור", כתבה השופטת בהחלטתה. "חומר החקירה מקים חשד סביר למיוחס לו. מסוכנותו נלמדת מן המיוחס לו: הן מהיקף ההונאה והן מהתחכום. המשיב היה מנכ"ל החברה ולמעשה חלש בפועל על כל פעילותה".
"אינני מקבלת את הטענה כי פעולות החקירה אינן ניתנות לשיבוש מאחר ומטבע הדברים נדרשות גם גביית עדויות רבות", היא הוסיפה אך סייגה כי "כן מקובלת עליי הטענה כי החשש לשיבוש מתאיין מאוד לנוכח העובדה כי החברה מצויה בהליכי פירוק וכי מונו לה בעלי תפקידים. מטבע הדברים מעוכבים כלל נכסי החברה ובעלי החברה נדרשים לתת דו"חות לבית משפט של פירוק המפקח על הליך הפירוק. לכך יש להוסיף גם את הטענה המקובלת עליי אף היא כי החקירה בעיקרה נוגעת לממצאים שמקורם במסמכים וכי כובד המשקל אינו בגביית העדויות דווקא. לכך אוסיף כי מקובלת עלי הטענה כי יש להשוות בין עניינו של המשיב לבין עניינם של מעורבים אחרים אשר שוחררו למעצר בית".
חובות לאלפי סוחרים
שורט טרייד שקרסה בשבוע שעבר חייבת למעלה מ-10 מיליון דולר לאלפי סוחרים. עד לפתיחת החקירה הוגשו למשטרה 80 תלונות כנגד נוימן, המיוצג על ידי עו"ד עמית בר טוב, על הונאה ומרמה.
שורט טרייד תיווכה בין ישראלים שרצו לנהל השקעות פרטיות ולסחור בבורסה בארה"ב לשני ברוקרים אמריקאיים (Lek Securities ו-Interactive Brokers). על פי החשד של מפלג הונאה בימ"ר ירושלים, שורט טרייד קרסה לאחר שנוימן עשה שימוש בכספי חלק מהסוחרים כדי לשלם חוב לסוחרים אחרים, בראשותו של פעיל שוק ההון שרם.
נוימן טען בחקירתו, כי חברות הקשורות לשרם החזיקו במניות של חברת הקנאביס שהונפקה בארה"ב ב-2016. במהלך 2017 שרם פנה לנוימן, שניהל כאמור פלטפורמה למסחר בארה"ב, וביקש שישמש כברוקר שלו. שרם טען בחקירתו כי עשה זאת משום ששורט טרייד הציעה עמלות נמוכות יחסית על פעולות מכירה וקנייה של הניירות.
לטענת נוימן בחקירתו בשלב מסוים שערי המניות החלו לעלות, ושרם ביקש ממנו לבצע מכירות. עם זאת לטענתו התברר שהמניות היו חסומות למסחר. טענה ששרם הכחיש בתוקף בחקירתו. לטענת נוימן משום שלא ביצע את הפעולות, נוצר מצב לפיו הרווחים שנוצרו לקבוצת שרם ומשקיעיו היו על רק הנייר.
למרות זאת, כך טען נוימן בחקירה, שרם והמשקיעים שלו לחצו עליו בפגישה בבית קפה להעביר להם כספים בגין הרווחים שנוצרו לו. לטענת נוימן בחקירתו המשקיעים איימו עליו ש"ישרפו אותו בשוק ההון" אם לא ישלם. ביום חמישי נעצרו שני פעילי שוק הון מוכרים ונחקרו בחשד לסחיטה באיומים ומרמה. צו איסור פרסום הוצא על שמם.
נוימן, כך עולה עתה מהחקירה, בחר להשתמש בכספי סוחרים אחרים בשורט טרייד כדי לשלם לשרם. מדובר על פי החשד בסכום של כ-5 מיליון דולר. נוימן הוסיף כי עשה שימוש בכספי הסוחרים האחרים מתוך אמונה שהכנסות החברה בעתיד יכסו על כך. דבר שלא קרה כאמור והוביל ליצירת בור של הפסדים בהיקף של כ-11 מיליון דולר, לסגירת פוזיציות על ידי הברוקרים בחו"ל ובהמשך לקריסת החברה.