$
בארץ

ראיון כלכליסט

אמיר ברנע: "אגוד בנק נכה. בלי מיזוג הבעלים יפרקו אותו בתוך שנתיים"

פרופ' ברנע, המשמש כנאמן מטעם הפיקוח על הבנקים למניות שלמה אליהו בבנק אגוד, אמר על האפשרות שמזרחי טפחות יערער: "לא בטוח שמזרחי יחכה שנה נוספת עד סיום הערעור, לאור נטישת הלקוחות שקיימת בבנק"

גולן חזני 08:0922.05.18
"אין שום הגיון בפסילת המיזוג. אני אומר את זה במלוא האחריות המקצועית", את הדברים הללו אומר פרופ' אמיר ברנע, מי שמשמש כנאמן מטעם הפיקוח על הבנקים למניות שלמה אליהו בבנק אגוד, המהוות 27% ממניות הבנק. זאת בהתייחסו לאיחוד האפשרי עם מזרחי טפחות. ברנע מלווה את המערכת הבנקאית כבר יותר מעשרים שנה, בין השאר בעבודות ייעוץ וכדירקטור לשעבר בבנק הפועלים.

לאחר שאליהו רכש את השליטה בחברת הביטוח מגדל, הוא חויב למכור את מניותיו בבנק אגוד ולהפקיד אותן בידי נאמן עד שיעשה כך. בעבר היה הנאמן השופט בועז אוקון ומאוחר יותר ברנע. חובה זו הוטלה על אליהו בגלל חוק הריכוזיות, האוסר על אחזקה במקביל בבנק ובחברת ביטוח.

 

 

באוקטובר האחרון האריך הפיקוח על הבנקים את המועד האחרון למכירת מניותיו של אליהו באגוד, עד לסיום המגעים מול מזרחי טפחות, שכן הבנק ביקש שמניות אליהו ייכללו בעסקת המיזוג.

 

"לא רק שהמיזוג לא מחליש את התחרות, הוא אף מחזק אותה, משום שהוא הופך את מזרחי טפחות למתחרה רציני מול לאומי ופועלים", אומר ברנע. "מזרחי מתחזק הן ברמה ההונית והן ברמת הפריסה של משקי הבית. בנק אגוד הוא בנק שנחלש ומתכווץ כל הזמן. חלקו באשראי, היקף הפקדונות והנכסים נמצאים כולם בירידה. מתוך תיק אשראי של 4 מיליארד שקל, 2.2 מיליארד שקל הם תיק שרכש לאחרונה ממימון ישיר. בנקים אחרים מוכרים תיקי אשראי כדי לפנות מקום לאשראי חדש ללקוחות, אבל המצב באגוד עד כדי כך רע שהוא נאלץ לרכוש תיקים. התשואה על ההון של הבנק היא חצי מהתשואה הממוצעת של יתר הבנקים.

 

"אגוד הוא בנק חלש עם הסכמי עבודה שצמודים להסכמי הוועד של לאומי", הוסיף ברנע. "יש לו הוצאה צפויה של 1.5 מיליארד שקל על מחשוב אחרי סיום ההסכם עם לאומי. אף אחד מבעלי השליטה לא יזרים כסף כדי לממן את המחשוב. אגוד הוא בנק נכה. בעלי השליטה שלו לא רוצים אותו ולא מוכנים להשקיע בו. בכלל הבנקים, 30‑90 אלף חשבונות מתחלפים מדי שנה. באגוד מדובר על 4,000 חשבונות בלבד. אין לבנק הזה שום נוכחות בשטח. לעומת זאת, מזרחי הוא בנק יעיל מאד. 400 מתוך 900 העובדים של אגוד ירדו בתום המיזוג, והם יפרשו בתנאים מצוינים".

 

אמיר ברנע. "הרבה זמן ניסיתי למכור את המניות" אמיר ברנע. "הרבה זמן ניסיתי למכור את המניות" צילום: אוראל כהן

 

למה לא מכרת את המניות של אליהו עד היום?

"הרבה זמן ניסיתי, עם ובלי מניות בעלי השליטה האחרים. פנו אלינו כמה גורמים אבל אף אחד לא בא עם כסף. פנו אלינו מתווכים עם הצעות ל־40%‑50% מההון, אבל ההצעות לא היו רציניות. כל שלושת בעלי המניות מפסידים מהעסקה הזו".

 

הטענה היא שאין הרבה בנקים בארץ וכבר המון שנים שלא ניתן רשיון לבנק חדש.

"אז שיקימו בנק חדש, בלי ההסכמים של ועד עובדי לאומי ועל בסיס טכנולוגיות חדשות. אגוד זה בנק שממילא הבעלים יחסלו אותו תוך שנתיים. הוא נמכר בחצי מההון. אני מבין שהפוליטיקאים ודרור שטרום החליטו על יותר בנקים, ולא נוח להם שיורדים בנקים. אין לי מה לענות על טיעונים כאלה. הם לא מתבססים על כלום. הבנק הרי לא צומח בשום תחום. כל הרווח שלו זה מתיק נוסטרו (החשבון העצמי של הבנק, ג"ח) גדול שאיתו הוא משחק בשוק ההון. מהלקוחות הצרכניים הוא מפסיד כבר הרבה זמן. בשביל זה צריך בנק? שירוויח מהנוסטרו?"

 

מזרחי טפחות יכול לערער.

"לא בטוח שמזרחי יחכה שנה נוספת עד סיום הערעור, לאור נטישת הלקוחות שקיימת בבנק. אם הבנק יתפרק גם מצבם של העובדים יהיה הרבה יותר גרוע".

 

אם המיזוג יפול לחלוטין תמכור את המניות בבורסה?

"הכי נוח למכור למזרחי. לא אכפת לי למכור גם בבורסה, אבל מה זה יתרום ליציבות של הבנק? השווי שלו היום הוא 40% על ההון. זו לא אינדיקציה לחוסר היציבות של הבנק".

 

באיזשהו מקום אתה גם בפוזיציה.

"אני לא מדבר משום פוזיציה. לא כתבתי הערכת שווי לאף אחד ואף אחד לא משלם לי. אין לי שום מחויבות למכור במחיר מסוים. אני מסתכל מהצד ואגיד את דעתי בשימוע שיהיה בסוף השבוע ושאשתתף בו כנאמן למניות של אליהו. לקח לנו זמן לשכנע את מזרחי בסינרגיה והעסקה היא במניות ולא במזומן. אין שום סיבה לא לאשר את המיזוג הזה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x