נחנכה שגרירות ארה"ב בירושלים; נתניהו: "יום שייחרט בזכרוננו הלאומי לדורות"
צעד היסטורי לקידום מעמדה הבינלאומי של בירת ישראל: 800 מדינאים, מחוקקים, דיפלומטים, רבנים וכמרים השתתפו בטקס הפתיחה הרשמי של הנציגות האמריקנית הבכירה. טראמפ בברכה מצולמת: "ישראל היא אומה ריבונית עם זכות כמו של כל אומה ריבונית אחרת, לקבוע את בירתה"
יום היסטורי בתולדות מדינת ישראל ותפנית בהכרה הבינלאומית בבירתה: אחרי 70 שנה נפתחה אחר הצהריים (יום ב') לראשונה שגרירות ארה"ב בירושלים, שבה פעלה עד כה קונסוליה בלבד. אף שמדובר בהליך הצהרתי בעיקרו, טקס החנוכה שמתקיים במבנה ברחוב דוד פלוסר 14 משלים את המהלך שהחל בדצמבר האחרון בהכרזה של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ על הכרה רשמית בירושלים כבירת ישראל. בכך הוא מממש את החוק שעבר בארה"ב כבר ב-1995, אולם היישום שלו נדחה שוב ושוב על ידי הנשיאים ביל קלינטון, ג'ורג' בוש הבן וברק אובמה. בציוץ חגיגי, כתב טראמפ: "יום גדול לישראל. ברכות". נתניהו אמר: "זכרו את היום הזה. הנשיא טראמפ, עשית היסטוריה". מחוץ לאזור הטקס הפגינו כמה תושבי מזרח ירושלים נגד פתיחת השגרירות.
- כחלון נועד עם מנוצ'ין: "מאז כניסת הממשל החדש השת"פ בין המדינות התהדק"
- טראמפ עובר לירושלים, אבל הממשלה מזניחה אותה
- בית"ר ירושלים מבקשת להוסיף לשמה את המילה "טראמפ"
הנשיא טראמפ שלח ברכה מצולמת ובה אמר: "בדיוק לפני 70 שנה ארה"ב תחת הנשיא הארי טרומן הפכה להיות האומה ראשונה שהכירה במדינת ישראל. היום אנחנו פותחים רשמית את השגרירות בירושלים. ברכותיי, זה היה צריך לקרות לפני הרבה זמן. כמעט מייד אחרי הכרזת המדינה ב-48 ישראל קבעה את ירושלים כבירתה, הבירה שהעם היהודי ייסד בזמנים עתיקים. כל כך חשובה.
"היום ירושלים היא מקום מושבה של הממשלה בישראל, היא הבית של בית המחוקקים הישראלי ובית המשפט העליון, וכן של הנשיא ורה"מ הישראלים. ישראל היא אומה ריבונית ולה הזכות כמו לכל אומה ריבונית אחרת לקבוע את בירתה. אך עם זאת במשך הרבה שנים לא הכרנו במובן מאליו, המציאות הפשוטה שבירת ישראל היא ירושלים. ב-12 ביוני 2017, בהוראתי, ארה"ב הכירה סוף סוף את ירושלים כבירתה האמיתית ישראל. היום אנחנו ממשיכים בהכרה הזו ופותחים את השגרירות שלנו בעיר ההסטורית והמקודשת, ירושלים, ואנחנו עושים זאת הרבה שנים לפני המועד המתוכנן.
With the seal unveiled, the US embassy in Jerusalem is official https://t.co/PcsIhxVrZZ pic.twitter.com/9OqQ38BjqN
— CNN International (@cnni) May 14, 2018
"כמו שאמרתי בדצמבר, תקוותנו הגדולה היא היא לשלום. ארה"ב ממשיכה להיות מחוייבת להשגת הסכם שלום לטווח ארוך, ואנו ממשיכים לתמוך בסטטוס קוו באתרים הקדושים בירושלים, כולל בהר הבית שידוע גם כחראם א-שריף. העיר הזאת וכל האומה הזאת היא עדות עדות לרוחה הבלתי שבירה של העם היהודי. ארה"ב תמיד תהיה ידידה גדולה של ישראל ושותפה במטרה לחירות ושלום. אנחנו מאחלים לשגריר פרידמן הצלחה בתפקידו בשגרירות היפה בירושלים ומושיטים יד ידידותית לישראל, לפלסטינים וכל שכניהם. הלוואי שיהיה שלום, שאלוהים יברך את השגרירות ואת כל מי שעובד בה, ושאלוהים יברך את ארה"ב. תודה לכם".
ראש הממשלה נתניהו אמר בנאומו: "כולנו נרגשים מאוד, כולנו אסירי תודה, בשבילי להיות כאן - זה מחזיר זכרונות נפלאים מהילדות שלי. גדלתי פה עד גיל שלוש. הייתי הולך פה בשדות עד גבול ידוע כי פה היה אסור ללכת פה. לכן זה יום גדול, יום גדול לירושלים, יום גדול למדינתי ישראל, יום שייחרט בזכרוננו הלאומי לדורות".
נתניהו אמר עוד כי "בירושלים המלך דוד ייסד את הבירה לפני 3,000 שנה. המלך שלמה בנה את המקדש שעמד מאות ארוכות. יהודים שחזרו מהגלות בנו את המקדש מחדש. המכבים הקדישו את המקדש מחדש והחזירו ריבונות בארץ הזאת. מכאן בירושלים, 2000 שנה לאחר מכן, חיילי ישראל אמרו שלוש מילים אלמותיות: 'הר הבית בידינו'. מילים שהרימו את רוחה של האומה. אנחנו בירושלים ואנחנו כאן כדי להישאר.
ראש הממשלה הודה לחיילי צה"ל ושאר כוחות הביטחון והזכיר בנאומו של הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט. הוא פנה לשגריר האמריקני פרידמן ואמר: "יש לך פריבילגיה מיוחדת, להפוך לשגריר האמריקני הראשון לשרת את מדינתך בירושלים, וזה כבוד שיהיה שלך לנצח. אף אחד לא יהיה ראשון שוב".
נתניהו הוסיף כי "זה יום גדול לישראל, יום גדול לאמריקה, יום גדול לשותפות המדהימה שלנו. אבל אני מאמין שזה גם יום גדול לשלום. האמת והשלום הם מחוברים. שלום שבנוי על שקרים יתמוטט על סלעים של מציאות מזרח תיכונית. אפשר לבנות שלום רק על אמת. אמת שלום וצדק, זה מה שיש לנו ואנו מאמינים בו. הלוואי שפתיחת השגרירות תבסס שלום ארוך טווח בין ישראל לשכנותיה". ראש הממשלה סיים בברכה: "שהחיינו וקיימנו והגיענו ליום הזה".
בתו של טראמפ, איוונקה, הסירה את הלוט מעל שלט השגרירות: "בשם הנשיא ה-45 של ארצות הברית אנו מברכים אתכם רשמית ובפעם הראשונה לשגרירות של ארצות הברית כאן בירושלים, בירת ישראל. תודה לכם".
מהבוקר נפרסו מאות שוטרים ברחבי ירושלים וסביב המבנה. בצהריים נסגרו לתנועה הרחובות סביב השגרירות: דוד פלוסר, כפר עציון, ים המלח, משה אריה קורץ, קלוזנר וזיגפריד מוזס. רק תושבי האזור שיורשו לנוע ברחובות אלו. "המשטרה מבקשת מהציבור להימנע מהגעה לאזור השגרירות לפני ובזמן הטקס בשל החסימות ועומסי התנועה הצפויים באזור", נמסר.
השגריר דיוויד פרידמן אמר בפתיחת הטקס: "ב-1995 אושר חוק השגרירות. הצביעו לו ברוב גדול בשני הבתים והוא הובל על ידי סנטור ג'וזף ליברמן שנמצא כאן היום. החוק הזה הכריז על ירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות. 30 שנה ויותר עברו, והיום אנחנו מקיימים את הבטחתנו לעם האמריקני ונותנים לישראל את אותה זכות שאנו נותנים לכל אומה, הזכות לקבוע את עיר הבירה שלה. עיר בירה עם היסטוריה של 3,000 שנים, מאז שדוד המלך הפך אותה לבירת ישראל העתיקה.
"אלוהים, אנו עומדים לפניך, מודים לך שהבאת אותנו לרגע האדיר הזה בחיי העם שלך ובהסטוריה של העולם שלנו. לפני 4,000 שנה אמרת למשרתך אברהם שתהפוך אותו לאבי אומה גדולה, שדרכה כל העולם יבורך, ועכשיו אנחנו רואים שישראל היתה ברכה לכל העולם, דרך הטכנולוגיה, החדשנות והאנרגיה. ויותר מכל - ישראל בירכה את העולם כשהפנתה אותנו אליך, האל האמיתי".
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אמר בטקס: "ירושלים, לה נשבענו אמונים. ירושלים שמעולם לא שכחנו ולעולם לא נשכח. שלושת אלפים שנה, שמר העם היהודי אמונים לירושלים, במשך שלושת אלפים שנה התפללנו לירושלים, ומאז הקמת מדינת ישראל לפני שבעים שנים, ירושלים היא בירת ישראל. ירושלים היא ליבה של הריבונות במדינת ישראל".
ריבלין אמר עוד כי "אחדותה של ירושלים באה לידי ביטוי בכך שכל החיים בה שווים זה לזה, והחל מהיום השמח הזה, ירושלים היא גם ביתה של שגרירות ארצות הברית בישראל. זה שנים רבות שהקונגרס האמריקאי מכיר בירושלים כבירת ישראל, ואני רוצה להודות לחברי הקונגרס הרבים, דמוקרטים ורפובליקנים כאחד, על האהבה והתמיכה שלהם לישראל".
הנשיא הודה לנשיא טראמפ על העברת השגרירות ואמר: "העם בישראל מודה לך על קיום הבטחתך, על אומץ הלב והנחישות, על עמידתך האיתנה והבלתי מתפשרת לצד ישראל. אנו מקווים ומצפים שבעקבותיך ובעקבות הנהגתך ילכו מדינות נוספות באותה הדרך. אנו נמשיך לשמור על ירושלים כעיר של שלום, ביתם של כל המאמינים, עירם של כל תושביה ואזרחיה, בני כל הדתות והקהילות, החולקים יחד עיר אחת, אהובה מאוד. תודה לכולכם, היו ברוכים".
ג'ארד קושנר, יועצו וחתנו של הנשיא טראמפ, אמר: "אני כה גאה להיות כאן היום בירושלים, לבו הנצחי של העם היהודי. ויש לי כבוד מיוחד להיות כאן היום כנציג הנשיא ה-45 של ארה"ב, דונלד ג'יי טראמפ. אני גם רוצה להודות לראש הממשלה נתניהו ושרה שהם כאן איתנו לחגוג את האירוע ההסטורי הזה. תודה לכם".
בהמשך דבריו קרא קושנר לחברי הקונגרס שנכחו בטקס לקום ואמר: "היום הזה לא היה אפשרי בלי התמיכה שלכם במשך השנים". הוא הוסיף כי "בעוד נשיאים קודמים נסוגו מהתחייבותם להעביר את השגרירות, הנשיא טראמפ עשה את זה. כשהנשיא טראמפ מבטיח - הוא מקיים. על ידי העברת השגרירות לירושלים הראינו לעולם שוב שאפשר לסמוך על ארה"ב. אנו עומדים לצד ידידנו ובני הברית שלנו ומעל הכול אנחנו מראים שארה"ב תעשה את מה שנכון וכך עשינו. ישראל היא אומה ריבונית עם זכות לקבוע את בירתה".
לכבוד הטקס הגיעה לישראל משלחת אמריקנית בת 250 איש שכללה את בתו של הנשיא איוונקה טראמפ ובעלה ג'ארד קושנר, כמו גם רבנים, כמרים, חברי קומרס ובכירי ממשל ובהם שר האוצר סטיב מנוצ'ין, השליח למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט וסגן מזכיר המדינה ג'ון סאליבן. במהלך הטקס תוקרן ברכה מצולמת של הנשיא טראמפ.
פתיחת השגרירות האמריקנית בירושלים היא כאמור ציון דרך רב-משמעות עבור ממשלות ישראל וארצות הברית, אולם מדובר בינתיים בצעד סמלי בלבד. בניין השגרירות שנפתח היום הוא מתקן זמני, ודוברת מחלקת המדינה האמריקנית הבהירה כי תהליך איתור בניין הקבע והקמת השגרירות יכול לקחת 7 עד 10 שנים.
שגרירויות אמריקניות בכל העולם, ובוודאי במקומות רגישים במזרח התיכון, משמשות לא רק בניין משרדים המעניק שירותים קונסולריים ותמיכה לביקורי דיפלומטים, אלא גם, ואולי בעיקר - תחנות ריגול אזוריות. לכן, תהליך הכשרת מבנה או בניית מבנה חדש הוא ממושך. יש צורך להתקין מערכת לוויינים, מערכות האזנה ותצפית, לייבא מארצות הברית באמצעות דואר דיפלומטי מתקנים חדשניים שיכולים לעקוב אחרי הנעשה. מערכות המעקב אמורות לא רק לפעול על שטח ישראל אלא במרחב כולו.
בנוסף, ארה"ב לא נוהגת תמיד להשתמש בכוח עבודה מקומי לבניית מתקנים רגישים כמו השגרירות שלה. לרוב מובאים המהנדסים, המתכננים ואפילו פועלי הבניין מארצות הברית, זאת לאחר שכל אחד נבדק ומקבל את רמת הסיווג הנדרשת.
במשך שנים מחכה המגרש בפינת הרחובות דרך חברון וינובסקי להחלטת ארה"ב לבנות בו את מבנה השגרירות החדש. הממשל חוכר את המגרש בעלות של שקל לשנה. בשנת 2010 הועברה פעילות הקונסוליה האמריקנית למבנה חדש בשכונת ארנונה, שנבנה במקום שהיה בעבר שטח הפקר בין ישראל לירדן וכך הממשל האמריקני נמנע מהבעת עמדה פוליטית במיקום הקונסוליה החדשה.
אמש התקיים טקס קבלת פנים למשלחת האמריקנית וראש הממשלה נתניהו אמר בו: "החלטתו של הנשיא דונלד טראמפ להעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים מאשרת עובדה פשוטה: ירושלים הייתה הבירה של העם היהודי 3,000 שנה, ושל מדינתנו שבעה עשורים, ותישאר בירתנו לנצח. אין תומכים יותר גדולים מכם לישראל על פני כדור הארץ. זה רגע גדול".