הממונה על ההגבלים פותחת את הברז לחברות הקטנות לגז בישול
ל"כלכליסט" נודע כי רשות ההגבלים מנעה משלוש החברות השולטות בשוק הגז: פזגז, אמישראגז וסופרגז, להשתתף במכרז אחסון
רשות ההגבלים העסקיים מנעה לאחרונה משלוש החברות הגדולות הפועלות בתחום גז הבישול - פזגז, אמישראגז וסופרגז - להשתתף במכרז לאחסנה ומכירה של גז עבור צרכני המשק המקומי, כך נודע ל"כלכליסט". המכרז כלל קבלת הצעות לאחסון גז בישול (גפ"מ) במכלים חדשים שיוצבו באזור אשקלון בשטח חברת קצא"א בהיקף של כמה מאות אלפי טונות. הרשות הפעילה את כללי ועדת הריכוזיות לענפי האנרגיה בשיתוף פעולה עם חן בר יוסף, ראש מינהל הדלק במשרד האנרגיה.
- לא זורקים לחם: בהולנד הופכים את השאריות לגז בישול
- בז"ן מבצעת עבודות תחזוקה, והספקים מדווחים על מחסור בגז בישול
- מגבירים את התחרות - רשות ההגבלים תאפשר לספק לרכוש גז בישול ללא הגבלה
שלושת ספקי הגפ"מ הגדולים שולטים על כ־75% מהשוק. לצידם פועלים עוד כ־20 ספקי גפ"מ קטנים מאודאשר נתח השוק של כל אחד מהם אינו עולה על 5%. לפי נתוני רשות ההגבלים, מאפייני שוק גז הבישול אינם מאפשרים לחברות הקטנות להתרחב. "על מנת לייבא, יש להקים או לרכוש שטח אחסון, לצורך פריקת הגז, אולם קיים מחסור בשטחי אחסון, שמקשה מאוד על ספקים קטנים לייבא, ובכך מונע את התרחבותם. "מבדיקת הרשות עולה כי כל נפח האחסון הקיים בקצא"א מוקצה לספקי גפ"מ החוכרים נפחי אחסון לשנים רבות. לפיכך, פתיחת אפשרות אחסון ללקוחות קטנים תעודד את התחרות, תפחית את העלויות לצרכנים ביתיים או למפעלים ותצר את פעילותם של שלוש החברות שמחזיקות כשלושה רבעים מהשוק", הוסבר בהחלטת הרשות.
הממונה על הגבלים עסקיים מיכל הלפרין אמרה בעבר בדיון בכנסת כי "בערים ואזורים שבהם נכנס מתחרה יורד מחיר קוב גז מ־35 שקל ל־10 שקלים ובמקרים מסוימים אף ל־7 שקלים. הכנסת תחרות לתחום תחסוך כ־460 שקל בשנה למשפחה. במקומות שבהם נהוג לחמם בגז המספרים אפילו יותר דרמטיים, והחיסכון יכול להגיע ל־3,500 שקל בשנה. הגיעה העת למשוך את השטיח מתחת לרגליים של החברות הגדולות ולאפשר לחברות הקטנות להביא את התחרות לשוק", אמרה הלפרין.