היום בוועדת שרים לחקיקה: הצעת חוק לפרסום רבעוני של תעריפי עמלות הבנקים
הצעת החוק קובעת כי תפורסם טבלה שתציג את תעריף העמלות ששילמו משקי הבית ותשווה בין כל הבנקים בצורה מהירה ונגישה יותר. משרד האוצר צפוי להכריע את הכף בנוגע לאישור החוק
בהתאם להצעת החוק, תפורסם כל שלושה חודשים (כל רבעון) באתר של בנק ישראל טבלה שתציג את התעריף בגין כל עמלה ועמלה אותו שילמו משקי הבית בשלושת החודשים האחרונים, תוך השוואה בין כל הבנקים.
כיום משק בית שמעוניין לבצע השוואה של העמלות, יכול לעשות זאת באופן שהוא הרבה פחות פשוט ונגיש. כך, יש להיכנס לאתר האינטרנט של כל בנק ובנק ולבצע השוואה דרך תעריפוני העמלות. אפשרות נוספת היא לבצע השוואת תעריפים לגבי קבוצות עמלות פופולריות בשימוש - באמצעות הדיווח החצי שנתי שמגישה המפקחת על הבנקים חדוה בר לוועדת הכלכלה של הכנסת.
הצעת החוק של כהן נועדה לספק כלי נוסף, הכרחי ובסיסי יותר עבור משקי הבית - כדי לעקוב ולהשוות אחר מחירי העמלות.
בדיווח החצי שנתי כיום של הפיקוח על הבנקים, ההשוואה מוצגת ביחס ל'עלות ממוצעת' לעמלה בקבוצת עמלות שכיחות בשימוש, ולא באופן פרטני לגבי כל סוגי העמלות - כפי שמציעה הצעת החוק. אותה "עלות ממוצעת" לעמלה מתייחסת להפקדה ומשיכה של מזומן, העברות בנקאיות, הפקדת צ'ק, הוראות קבע, שאילתות מידע ותדפיסים. זאת תוך השוואה בין עלות פעולה ממוצעת בסניף ולזו המבוצעת באמצעים הישירים מרחוק (אתר האינטרנט, אפליקציה, מכונות אוטומטיות).
הדיווח החצי שנתי גם מספק את העלות הממוצעת לקבוצה נוספת של עמלות :ממוצע חודשי לניהול עו"ש וכרטיסי אשראי. הדבר רלוונטי מאוד לקבלת תמונת מצב של היקף העמלות העיקריות שמשלם משק בית מדי חודש בחודשו.
יתרונות נוספים בהצעת החוק הם בתדירות ובמועד הפרסום. כך, הצעת החוק מציעה לפרסם כל שלושה חודשים, ובדיווח של המפקחת התדירות נמוכה יותר - כל שישה חודשים. בנוסף, הצעת החוק מציעה לפרסם הנתונים באיחור קל וסביר של חודש ימים, כאשר הדיוווח החצי שנתי מפורסם באיחור של למעלה מחצי שנה.
נקודה חשובה לעניין העמלות היא סלי העמלות בתשלום חודשי קבוע וידוע, אליהם ניתן להצטרף דרך אתר האינטרנט של כל בנק. כך, משק בית יכול לבחור בסל בסיסי בעלות של 10 שקלים לחודש או בסל מורחב בעלות של עד 29.9 שקל לחודש - מה שעשוי להוזיל את העלויות. כל סל כולל כמות מקסימאלית של עמלות עבורן התשלום קבוע. באופן יחסי לכל עמלה, מדובר בתעריף נמוך יותר לעומת התעריף הרשמי. כדאיות ההצטרפות משתנה מלקוח ללקוח - כתלות בהטבות מוזילות עמלות עוד יותר שמציעים הבנקים השונים למשל לארגוני עובדים, עובדי ממשלה, כמו גם לאוכלוסיות ספציפיות , כמו סטודנטים או חיילים.