עלות חופשת הלידה לגברים גבוהה ב-150% משל נשים
עלייה של כ־140% במספר הגברים שיצאו לחופשת לידה ברבעון הראשון של 2018 לעומת השנה שעברה. רובם משכבה סוציו־אקנומית גבוהה
השכר הממוצע ליום של גברים היוצאים לחופשת לידה עומד על 600 שקל והוא גבוה פי כ־2.5 מזה של נשים היוצאות לחופשת לידה, שעומד על 260 שקל ליום בלבד. כך עולה מנתונים שמסר הביטוח הלאומי לוועדת הרפורמות של הכנסת. כיוון שדמי הלידה זהים לשכר עד לעלות של 1,464 שקל ליום, עלות חופשת הלידה לגברים לביטוח הלאומי גבוהה ב־150% מעלות חופשת הלידה לנשים.
- חופשות לידה עולות לנשים 50 אלף שקל בפנסיה
- אבות, נותנים לכם שלושה חודשי חופש, לא תקחו?
- העגלה נוסעת: אינפלציה בפעילויות לחופשת לידה
נראה שלפער הזה שתי סיבות עיקריות. אחת היא שהשכר הממוצע של גברים (11,700 שקל) גבוה ביותר מחצי (53%) מזה של נשים (7,600 שקל). השנייה היא, כך אפשר להעריך, שגברים שנוטים לנצל את הזכות לחופשת לידה הם משכבות משכילות יותר ובעלות הכנסה גבוהה יותר.
ועדת הרפורמות של הכנסת בראשות ח"כ רחל עזריה מכולנו ערכה ביום שלישי ישיבת מעקב על יישום חוק הארכת חופשת הלידה שהיא יזמה. במסגרת החוק הוארכה החופשה מ־14 ל־15 שבועות. כן קוצרה התקופה המינימלית של חופשת לידה שגבר יכול לקחת במקביל או במקום בת זוגו משלושה שבועות לשבוע. זמן חופשת הלידה שלוקח הגבר מקוזז מהחופשה של האישה.
נציג המוסד לביטוח לאומי שרון אסיסקוביץ מסר כי 324 גברים יצאו לחופשת לידה והורות ברבעון הראשון השנה לעומת 137 גברים ברבעון הראשון של 2017, שבו טרם הוחל החוק. זוהי עלייה של 136%. נראה שעל סמך נתון זה צופה הביטוח הלאומי שבשנת 2018 יצאו לחופשת לידה כ־1,300 גברים, לעומת 545 שיצאו בשנת 2016, עלייה של כ־140%.
84% מהגברים שיצאו לחופשת לידה שכירים ורק 16% עצמאיים, התפלגות דומה למדי לזו שבאוכלוסיה הכללית. 77% מהזוגות לקחו חופשה מתחלקת, כלומר הגבר
נשאר עם התינוק בתקופה שבה האישה חזרה לעבוד. הדבר אפשרי מהשבוע השביעי של חופשת הלידה. רק 23% נטלו חופשה מקבילה לשני בני הזוג (שאפשרית למשך של עד שבוע אחד). הגיל הממוצע של הגברים שלקחו חופשת לידה הוא 35.
נציגי ארגוני הנשים קראו בישיבה להוסיף תקופה נוספת של חופשת לידה משותפת שלא על חשבון חופשת הלידה של היולדת. יו"ר הוועדה ח"כ רחל עזריה אמרה ש"מאוד משמח לראות קפיצה במספר הגברים שלקחו חופשת לידה ב־2018. כל מי שיש לו ילדים, יודע כמה זה קריטי, התינוקות מרוויחים את שני ההורים לידם".
דו"ח שפרסמה קרן המטבע העולמית שלשום התייחס בין היתר לפערי השכר הגדולים בין גברים לנשים. לפי הקרן עיקר הפער מוסבר בשכר החודשי - פער של כמעט 35% (בעוד שבשכר השעתי הפער עומד על קצת יותר מ־15%) ונובע בעיקר מהיקף שעות העבודה. בהשוואה בינלאומית, בעוד שישראל נמצאת לא רחוק מהממוצע בכל הנוגע לפער בשכר השעתי בין גברים לנשים, בפער בשכר החודשי ישראל נמצאת בקרב המדינות עם הפערים הגדולים ביותר. ההיבט החיובי הוא שמאז 2006 הפערים הצטמצמו במעט.