27% מכספי קרן ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים לא נוצלו
ועדת הכספים אישרה תוספת של 400 אלף שקל לקרן, זאת למרות ש-160 מיליון שקל שיועדו להלוואות לעסקים קטנים כלל לא נוצלו. גפני: "אם יתברר כי דווקא מי שזקוק לאשראי לא מקבל אותו אז בשביל מה קיימת הקרן?"
160 מיליון שקל שהם 27% מכספי הקרן להלוואות לעסקים קטנים ובינוניים לא נוצלו בשנתיים וחצי האחרונות. למרות זאת אישרה ועדת הכספים של הכנסת היום תוספת של 400 מיליון שקל לקרן וכן אישרה להשתמש ב-160 מיליון השקלים שנשארו. עם זאת הוועדה דרשה מהאוצר להמציא הסברים לקצב המימוש הנמוך של לקיחת ההלוואות והאם הסיבה לכך היא ביורוקרטיה עודפת.
- כחלון מבטיח לעסקים הקטנים: תקבלו תקציב כבר ב-2019
- ראשי ארגוני העצמאים נגד התקציב: "הודעת האוצר על הקמת ועדה בלי שיש לה כסף זו בדיחה עצובה"
- פנייה לחשכ"ל: עצור קיפוח העסקים הקטנים במכרזים
המדינה החלה להפעיל את קרן ההלוואת לעסקים קטנים ובינוניים בראשית 2016, בשיתוף עם בנקים וגופים מוסדיים. הערבויות שמעניקה המדינה מאפשרות לגופים אלה להציע הלוואות בתנאים טובים יותר. ועדת הכספים אישרה לקרן בדצמבר 2015 מסגרת ערבויות של 600 מיליון שקל שניתן למנפה לאשראי לעסקים בהיקף גדול פי כמה. בפועל מומשו עד היום רק 440 מיליון שקל. זאת לצורך הלוואות בהיקף של 3 מיליארד שקל שניתנו לכ-6,800 עסקים קטנים ו-325 עסקים בינוניים.
בישיבה נשמעו תלונות על הקשיים שמעמידים הבנקים בפני הלווים. ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו אמר שהגיעו אליו פניות מבעלי עסקים "שהגישו בקשות לאשראי, קיבלו אישור ראשוני ובבנקים הם קיבלו תשובה שלילית". רכז ערבויות המדינה באוצר, רואה חשבון עמית מרזאי, אמר שאם בנק מסוים מסרב לתת הלוואה העסק יכול להעביר את הבקשה לבנק אחר. אבל יעקב גבאי מבעלי חברת האופנה "דיסקרט" טען ש"ממה שהבנתי הבנקים הזוכים במכרז מתואמים ביניהם".
פורר שאל "למה 160 מיליון שקל לא נוצלו"? ואמר ש"או שלא יודעים על זה מספיק עסקים או שהבנקים מסרבים לתת".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני מיהדות התורה, אמר ש"אם יתברר כי דווקא מי שזקוק לאשראי לא מקבל אותו, כי הבנקים אומרים שיש סיכון, אז בשביל מה קיימת הקרן?".
ח"כ רחל עזריה מכולנו אמרה שלאור הקשיים הידועים של העסקים הקטנים והבינוניים היה ניתן לצפות שהכספים בקרן ינוצלו במלואם.
נציגי עסקים טענו כי הבירוקרטיה מרתיעה מלקחת הלוואות במסגרת הקרן: "ישנו תשלום ליועצים בבנק, יש צורך בתוכנית עסקית, דמי פתיחת טופס הם 2,000 שקל. אולי חלק מהפתרון זה הלוואות קטנות לעסקים קטנים – 50 אלף שקל בלי יועצים וועדות".