$
70 למדינה

היו שם

אליהו מצא חוזר לבג"ץ אליס מילר: "התגובה המטומטמת של צה"ל הקלה עלי"

1995 - המאבק לשיוויון מגדרי. בין השנים 1994–1995 הוביל שופט העליון בדימוס אליהו מצא שני פסקי דין שהנחילו לנשים את השוויון שהח"כים הותירו באותה עת בערפל: בג"ץ שדולת הנשים ובג"ץ אליס מילר על הסירוב לגייסה לקורס טיס

זוהר שחר לוי 12:0221.04.18

"התגובה המטומטמת של הצבא לבג"ץ של אליס מילר הקלה עלי. דחיתי את הטענות בגלל ששוויון עולה כסף, ומדינה שרוצה ומחויבת להגשים את העיקרון הזה צריכה לשלם". כך מספר שופט העליון בדימוס אליהו מצא.

 

מילר הגישה ב־1995 בג"ץ על סירובו של הצבא לגייסה לקורס טיס. במוקד הטיעון של הצבא היה השיקול הכלכלי. נשים השתחררו ממילואים בגיל 38 ובמקרים של חתונה והיריון אפילו לפני. לכן, טען הצבא, חבל לבזבז הכשרה יקרה של טייס על אישה שלא תוכל להחזיר את כמות שעות הטיסה כמו גבר. מצא דחה את הטיעון הזה, ופסק הדין פתח את שערי קורסי הטיס בפני נשים.

 

אליס מילר. פסק הדין פתח את שערי קורס טיס בפני נשים אליס מילר. פסק הדין פתח את שערי קורס טיס בפני נשים צילום: גרמי פלדמן

 

 

בנובמבר 1994 היה זה בג"ץ שדולת הנשים. השדולה, עמותה פמיניסטית לקידום שוויון לנשים, עתרה נגד מינוי שלושה גברים (אחד למועצת רשות הנמלים והרכבות ושניים לדירקטוריון בתי הזיקוק), בטענה שהממשלה התעלמה ממצוות המחוקק, וגם מחובתה לבחון התאמת נשים כדי להתגבר על תת הייצוג הבולט שלהן בדירקטוריונים של חברות ממשלתיות. "התעקשתי לפטר את הדירקטורים שהשרים מינו, וזאת למרות שהם היו מצוינים", נזכר מצא.

 

לדבריו, "כפיתי את זה הר כגיגית על חבריי להרכב. אמרתי שאם נסתפק רק ברטוריקה, בלה־בלה, לא נשיג כלום. ואכן, השלכות פסק הדין הזה היו מרחיקות לכת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x