מחלוקת משפטית בין משרדי האוצר והבריאות מעכבת את יצוא הקנאביס
משרד הבריאות גורס כי חלוקת הרישיונות ליצוא תיעשה בשיטת "כל הקודם זוכה", אך יועמ"ש האוצר מתנגדים לכך ודורשים פרסום מכרז; לפיכך הצעת המחליטים שהיתה צפויה לעלות לדיון ממשלתי מחר בבוקר תידחה - ככל הנראה לשבוע הבא
מחלוקת משפטית שהתעוררה שלשום (ה') בלילה בין משרד האוצר לבין משרד הבריאות תעכב את אישור הממשלה ליצוא קנאביס, כך נודע ל"כלכליסט". לפיכך, הצעתה מחליטים בנושא שהיתה צפויה לעלות מחר בבוקר תידחה, ככל הנראה, לשבוע הבא. הרקע למחלוקת: דרישה חדשה של המשרד לביטחון פנים, בראשות גלעד ארדן, לפיה יש להגביל ל-50 את מספר חוות הגידול של הקנאביס. זאת לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו, אשר עד כה היווה הגורם המעכב האחרון למהלך כבר נתן אור ירוק לקידום יצוא הקנאביס מישראל.
- רפורמת הקנביס: פלונטר הייצוא על סף פתרון
- תראפיקס מדווחת על הצלחה בניסוי לטיפול בתסמונת טורט
- לגליזציה של קנאביס: כך זה עובד בעולם
מנכ''ל לביטחון הפנים החדש, צ'יקו אדרי, פנה למנכ''ל משרד האוצר, שי באב''ד, ודרש להגביל את מספר הרישיונות לחוות לגידול קנאביס. אחרי דיון ארוך, החליט באב''ד – אשר מקדם את מהלך היצוא - להיענות לדרישה. בשלב זה התעוררה שאלה משפטית שבסופו של דבר גרמה לפיצוץ, והיא נוגעת לאופן שבו יחולקו אותם רישיונות. במשרד הבריאות וגם כמה גורמים באוצר סברו כי השיטה המועדפת היא של "כל הקודם זוכה". אלא שבמשרד היועץ המשפטי של האוצר, בראשות אסי מסינג, התנגדו נחרצות לדבר, וטענו כי הדרך לחלק את הרישיונות היא באמצעות פרסום מכרז. גורמים בתוך משרד האוצר התנגדו להצעה של מסינג שמטבע הדברים עלולה לעכב את הוצאת המהלך לפועל שצפוי להניב למשק הכנסות של כ-4 מיליארד שקל בשנה.
אלא שהמחלוקת לא נפתרה וכבר ביום שישי היה ברור כי אין מספיק זמן להסכים על נוסח להצעת מחליטים. הן במשרד האוצר והן במשרד הבריאות מנסים להרגיע את הרוחות ומסבירים כי מהלך יצוא קנאביס הוא עובדה מוגמרת וייצא לפועל, וכי העיכוב הוא טכני וזמני בלבד.
נזכיר כי נתניהו ביקש בתחילת חודש פברואר לעצור את תהליך אישור היצוא על רקע מחלוקת קשה שהתגלעה בין משרד האוצר לבין משרד לביטחון פנים על ההשלכות של הקמת תעשיית קנאביס בארץ. על רקע זה, נתניהו החליט לעצור את התהליך ולשקול אותו מחדש.
לפי הדו"ח שפרסמה הוועדה הבין משרדית שטיפלה בנושא, ישראל יכולה לייצא 15 טונה קנאביס לשנה. רק לסבר את האוזן, לפי אותו דו"ח, היצואנית הגדולה ביותר כעת היא אנגליה עם יצוא של 1.8 טונה לשנה.
בעבר נמסר מהמשרד לביטחון פנים כי הוא "אינו מתנגד לייצוא קנאביס מישראל. עמדת המשרד והשר לביטחון הפנים נמסרה מספר רב של פעמים כולל למשרדי האוצר, החקלאות, המשפטים והבריאות: משטרת ישראל הביעה חשש לזליגת קנאביס מחוות הגידול לשימוש בלתי חוקי ועל כן נדרשים תקנים לפיקוח ואכיפה. המשרד אינו מתנגד לייצוא אך, ככל שיגברו היקפי הייצוא נדרש צורך לפקח על הגידולים. משטרת ישראל אחראית על האכיפה אולם עליה לקבל משאבים כדי לעמוד במשימות הנדרשות". המשרד דרש 200 מיליון שקל לתקנים ולתקציבים לאכיפה.
באוצר מאוד לא אהבו את מה שמכנים שם "התרגיל" של ארדן לאחר שבאמצעות ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל, גדי סיסו, הוצגו לראש הממשלה נתונים על השתלטות אפשרית של הפשע המארגן על חוות קנאביס. ערב אישור תקציב המדינה לשנת 2019, הסכים שר האוצר משה כחלון להעניק את התקציבים ובכך נסללה הדרך למהלך, לפחות מבחינה תקציבית.
לתמונה נכנס מאוחר יותר פרופ' אבי שמחון, היועץ הכלכלי של נתניהו שהתבקש על ידי ראש הממשלה לחשב את התועלת למשק מאותו מהלך. ל"כלכליסט" נודע כי החישובים של שמחון מראים כי הכדאיות למהלך היא רבה, והפוטנציאל שלו הוא עצום.