בלעדי לכלכליסט
בשליש מהמדינות משולם שכר כפול ביום המנוחה
בעשור האחרון הסירו מדינות רבות את ההגבלות על המסחר ביום המנוחה, ובמקביל הורחבה חקיקת הזכויות לעובדים ביום זה כולל העלאת שכרם. החוק בישראל מחייב לשלם על עבודה בשבת 150% מהשכר הרגיל
מחקר חדש מגלה כי בעולם יש מגמה של הסרת מגבלות מעל המסחר בימי מנוחה אך מעבר לחוקים המגבילים העסקת עובדים בהם.
הגל האחרון של הרחבת המסחר בימי המנוחה קרה בעשור האחרון בעקבות המשבר הכלכלי ב־2008. בין היתר מגלה המחקר, שנעשה על ידי ארגון נאמני תורה ועבודה, שב־57% ממדינות ה־OECD וב־55% ממדינות העולם יש חובה לשלם יותר עבור עבודה ביום המנוחה, כפי שנהוג גם בישראל.
בשליש ממדינות העולם (34%) וברבע ממדינות ה־OECD (כ־23%) יש חובה לשלם ביום המנוחה שכר כפול. בישראל החובה היא לשלם 150% עבור עבודה ביום המנוחה.
את המחקר ערך אריאל פינקלשטיין עבור נאמני תורה ועבודה — תנועה ציונית דתית מתונה, שמבקשת לקדם פתרונות של פשרה והסכמה במאבקי דת ומדינה. פינקלשטיין ערך בשנים האחרונות סדרה של מחקרים על היקף הפעילות והעבודה בימי המנוחה בישראל ובעולם. לדבריו, בעשורים האחרונים מסתמנת במדינות העולם מגמה של צמצום המגבלות על פעילות מסחר בימי המנוחה. פינקלשטיין כותב כי הדבר נעשה בשלושה גלים. האחרון שבהם והמשמעותי ביותר קרה בעשור האחרון מאז המשבר הכלכלי של 2008. כדוגמה הוא מציין כי בתשע מדינות באירופה צומצמו ההגבלות על המסחר ביום ראשון (למשל בצרפת) או בוטלו כליל (איטליה ופורטוגל). בחלק מהמדינות היה מדובר במסגרת הניסיונות להגביר את הצמיחה ולצמצם את נזקי המשבר.
במקביל למגמה זו פיתחו מדינות רבות חוקי עבודה הנוגעים לזכויות העובדים ביום המנוחה.
בחלק מהמדינות, כדוגמת בריטניה, סלובניה, פינלנד וצרפת, הקשר הוא ישיר — חקיקה שאפשרה להרחיב את פעילות המסחר ביום המנוחה לוותה בחוקים שהבטיחו זכויות לעובדים בימי ראשון והטילו מגבלות על המעסיקים עובדים בימים אלו.
אחת המגבלות היא קביעת מספר ימי מנוחה מקסימלי שבהם מותר להעסיק עובד. בגרמניה המעסיק מחויב לאפשר לעובד חופש בלפחות 15 ימי ראשון בשנה, ובהולנד לפחות ב־13. ההסדר המקובל יותר הוא הגבלה של מספר ימי מנוחה ברצף. בנורבגיה ופולין יש חובה להעניק לעובד חופש בכל יום ראשון רביעי, ובצ'ילה חובה לאפשר לו שני ימי ראשון חופשיים בחודש. במדינות אחרות יש מגבלות לגבי הורים לילדים קטנים או לגבי עובדים בתחום המסחר.
החוק בישראל מאפשר רק לעובדים דתיים לסרב לעבוד ביום המנוחה. בימים אלה נדונה בכנסת ומעוררת מחלוקת גדולה הצעת חוק שמטרתה לאפשר זאת גם לעובדים חילונים. המחקר של נאמני תורה ועבודה מלווה הצעת חוק שלהם שהגיש ח"כ אלעזר שטרן מיש עתיד ומיועדת לקדם סוג אחר של מגבלה: המעסיק יחויב להעניק לעובד חופש לפחות ב־ 16 שבתות בשנה. זאת, במטרה להבטיח לו לפחות שבת אחת חופשית בחודש.
ראש תחום דת בנאמני תורה ועבודה תני פרנק אומר שהמטרה של הצעת החוק היא "לחשוב קצת אחרת ולתת לעובדים אפשרות לעבוד פחות בשבת".