$
דעות

מה צריך לדעת משקיע בתעשיית הקנאביס הרפואי

בניגוד לעולמות תוכן אחרים, בהם ההבנה יכולה להיות ממוקדת על תחום אחד בלבד, פיתוח מוצרי קנאביס רפואי מצריך הבנה עמוקה במגוון רחב של תחומים – מחלות, זנים חקלאיים, רגולציה ועסקים

יוסי בורנשטיין 08:3423.03.18

המרוץ העכשווי אחר ייצור ושיווק קנאביס רפואי מזכיר את תופעת ה"בהלה לזהב" של קליפורניה במחצית המאה ה-19. אך בניגוד לזהב, ההשקעה בקנאביס היא מורכבת הרבה יותר. אנשים רבים עתירי ממון ברחבי העולם מבינים שזהו אחד השווקים המהירים אשר מניבים תשואה גבוהה, ולכן נלהבים לעשות גם הם דריסת רגל בתעשיית הצמח הירוק.

 

 

 

מכיוון שישנם רבים שלא מבינים לחלוטין כיצד השוק הזה צפוי לפעול, פעמים רבות אנשי עסקים משקיעים את כספם על קרן הצבי בחוות גידול חסרות בשלות או ניסיון מתאים בגידולי צמחי קנאביס. הבשלות יכולה לבוא לידי ביטוי למשל בטכנולוגיות המייעלות את ייצור הקנאביס הרפואי, ומביאות את הצמח ואת תהליך המיצוי לאיכות גבוהה לפי תקנים מוגדרים. העובדה שחקלאי בקיא ברזי החקלאות לא אומר שהוא יודע לגדל קנאביס, שעונה על הקריטריונים המתבקשים שיובילו למוצרים רפואיים. לכן אם המשקיע מבקש להשתלב ולהצליח בתעשיית הקנאביס לטווח הרחוק, עליו למצוא שותפים שמבינים את עולם הקנאביס הרפואי הגלובלי ולא רק זה שבאותה מדינה בה הוא משקיע.

 

חממת קנאביס חממת קנאביס צילום: חוות שיח

 

תחום הקנאביס הרפואי הינו יחסית בחיתוליו בכל העולם, ומרבית המשקיעים לא מכירים אותו לעומק בכדי להבין את מורכבות הצמח, גידולו, התאמתו לצרכים רפואיים, את הרגולציה, או את המערכת הטכנולוגית המתפתחת לייעול השפעתו ודרכי הצריכה שלו. במקרים רבים חוסר הידע בשילוב האינסטינקט העסקי, מוביל את המשקיע לכיוון השקעה בחומר הגלם, כלומר בחוות הגידול. כיום ישנן 6 מדינות אשר פתחו את שעריהן לסחר גלובלי בקנאביס רפואי. 5 שנים מהיום, מרבית העולם המערבי צפוי להצטרף אליהן, מה שייצור אינפלציה בחומר הגלם ומחירו יירד בעולם כולו.

 

לשם המחשה, לפני 3 שנים עלות של קילוגרם CBD הייתה 60 אלף דולר, היום המחיר צנח ל-6,000 דולר, והוא ימשיך לרדת ככל שיותר מדינות ייצרו את הצמח ויסחרו בו. אותו תהליך בדיוק צפוי לקרות גם עם חומרים פעילים אחרים בצמח הקנאביס, ביניהם ה-THC. הצניחה הצפויה במחירי הקנאביס בעלת השפעה ישירה על המגדלים. כך למשל, בקליפורניה חילקו לאחרונה 3,000 רישיונות להקמת חוות גידול קנאביס, כלומר 3,000 חקלאים שעומדים להשקיע כסף רב בהקמת תשתיות. מהלך שכזה יוביל לעודף היצע של גידולי קנאביס בקליפורניה, להורדה משמעותית במחירים, ומי שלא ידע להתנהל נכון בשוק הזה ולא ייהנה מיתרון הגודל – יתקשה מאוד להמשיך ולהתקיים.

 

בתוך כך, וגם בשל אותה אינפלציה הצפויה על חומר הגלם בשנים הקרובות, דווקא התחום שיניב את התשואה הגבוהה ביותר עבור המשקיע, צפוי להיות בקרב היצרנים והמשווקים של מוצרי קנאביס מעובדים. מוצרים ייחודיים שייתנו ערך מוסף גבוה לצרכן, מעבר ליתרונות הרפואיים שבחומר הגלם.

 

מגמה נוספת המתפתחת בתעשיית הקנאביס הרפואי היא נהירתן של חברות לא בשלות לשוק ההון הציבורי, זהו אחד מהרעות החולות של תחום הקנאביס, שצפוי להסב בטווח הרחוק נזק גדול לתעשיית הקנאביס הרפואי כולה. לכן על המשקיעים לשים לכך לב, כי רבים מאנשי העסקים מקרב הקהל הרחב לא יודעים לעשות את ההבחנה בין חברה שיש מאחוריה את הידע המקצועי וההבנה הרגולטורית כדי להצדיק את ההנפקה, לבין חברה מונפקת ללא רקע מתאים.

 

בנוסף לכך, יש לוודא שכספי ההשקעה שנכנסים לחברה מגיעים ממקורות אמינים. באופן טבעי קנאביס, שעדיין נמצא בפקודת הסמים המסוכנים בישראל וברוב מדינות העולם הינו בעל פוטנציאל למשוך אליו גורמים פחות מהימנים. לכן על משקיעים להיזהר שהם נכנסים לחברה אמינה, שלא תתפתה לעשות דברים שלא בתחום הרגולציה, אחרת גם השם של היזם והחברה עלול להינזק.

 

בתוך כך, בניגוד לעולמות תוכן אחרים, בהם ההבנה יכולה להיות ממוקדת על תחום אחד בלבד, פיתוח מוצרי קנאביס רפואי מצריך הבנה עמוקה במגוון רחב של תחומים – מחלות, זנים חקלאיים, רגולציה ועסקים. לכן מקור ההשקעה הטוב ביותר בתחום הקנאביס הרפואי יהיה בחברה, שלה יש יכולות מולטי דיסיפלינריות. כלומר ארגון השולט בכל ממשקי הקנאביס הרפואי – פארמה, רגולציה, פיתוח טכנולוגיות, גידול חקלאי וייצור, ניסיון והבנה בשוק ההון, שיווק ומסחר.

 

לסיכום, תעשיית הקנאביס הרפואי בישראל בעלת פוטנציאל אדיר להיות מקור המיטבי להשקעות, אך כדי לממש את הפוטנציאל הזה על המשקיע לעשות זאת באופן חכם ועם משנה זהירות.

 

יוסי בורנשטיין, יו"ר cann10 חברת השקעות, יזמות וייעוץ בתחום הקנאביס הרפואי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x