אלקין מחדש ייצור אנרגיה מזבל בתחנת הכוח באשקלון
ל"כלכליסט" נודע כי המשרד להגנת הסביבה וחברת החשמל נערכים לבצע ניסוי בייצור אנרגיה מפסולת עירונית. זאת אף שניסוי דומה שנערך לפני שנתיים הסתיים בעלייה בזיהום האוויר ובפליטת ריחות קשים. גורמי הסביבה באזור מתנגדים בתוקף
המשרד להגנת הסביבה ביקש מחברת החשמל לחזור ולשרוף פסולת עירונית בתחנת הכוח הפחמית באשקלון, כך נודע ל"כלכליסט". היום אמורים בכירי המשרד לגבש את המסגרת והפרטים לפיילוט כולל לוח זמנים לבדיקות זיהום האוויר.
לפני כשנתיים הושלם בתחנת הכוח באשקלון ניסוי לשימוש בפסולת עירונית (RDF). עיקר הפסולת ששימשה בניסוי הגיעה מאיטליה שיש בה מתקן המספק פסולת לתחנת כוח מדגם זהה לזה של התחנה באשקלון. מכיוון שהפסולת העירונית בפיילוט הקודם היתה מעורבת עם פסולת מחו"ל, במשרד סבורים שהדבר עיוות את התוצאות, והוא מתכנן פיילוט נוסף על טהרת פסולת כחול־לבן.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד סבור כי ישראל צריכה להצטרף לרשימה של מדינות כדוגמת בריטניה וקנדה אשר שואפות להפסיק את השימוש בפחם. על מנת להגיע לאפס אחוז פחם ולשמור על ביטחון אספקת אנרגיה, יש להסב את היחידות הפחמיות לגז טבעי".
לעניין תחליפי פחם, "המשרד רואה תועלת סביבתית בשימוש בתחליפים כדוגמת RDF, כפי שנעשה בעולם ואשר שילובו בפחם מביא לצמצום הפליטות מהטמנת פסולת. לכן, תמך בביצוע ניסוי ומצר על כך שחח"י לא פעלה מספיק כדי לקדם ניסוי נוסף. יחד עם זאת, לאור מועד הסבת התחנות לגז, חח"י תצטרך לשקול את כדאיות הפרויקט".
בעקבות קידום הפיילוט מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ישראל דנצינגר, קיבל אתמול (ג') דרישה דחופה לעצור את המהלך.במכתב שנשלח לדנצינגר, עליו חתומה מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה - נפת אשקלון מיטל אמיתי, היא מזכירה שבמאי 2015, בפיילוט של חברת החשמל לשריפת RDF בתחנת הכוח הפחמית באשקלון, התגלה שהתהליך דווקא הגדיל את רמות זיהום האוויר. "כך למשל, נצפתה עליה בפליטות מזהמים לאוויר מעל ל־886% ברמות הכלורידים, ומעל ל־238% ברמות הפחמן החד חמצני", כותבת אמיתי, ומוסיפה: "כמו כן היתה עליה בריכוזי הקורט באפר מרחף אשר גרמו גם לפגיעה באיכות טחינת הפחם; עיבוד ה־RDF היה מלווה במטרד ריח, התגלו כשלים בשיטות הזנת ה־RDF, והתגלו רכיבי פלסטיק ומתכות", היא טוענת, ומסכמת ש"כל האמור לעיל מצביע על כך שלא רק שקידום פרויקט ה־RDF בתחנת רוטנברג עומד בניגוד גמור למדיניות הממשלה לצמצום פליטות מזהמים מתחנות כוח פחמיות, אלא שהוא אף מסכל את המטרה של סגירת התחנות הפחמיות עד לשנת 2030".
איגוד ערים לאיכות סביבה - נפת אשקלון מתנגד לקידום הפרויקט לשריפת פסולת בתחנת רוטנברג, והוא מבטיח שבכוונתו "לדחות על הסף כל ניסיון לאשר פיילוט נוסף בעת הזו". האיגוד מבין את הצורך באיתור מיזמים אחרים שיספקו פתרונות קצה לפסולת, לרבות בתחום הפיכת פסולת לאנרגיה. "אנו מבקשים כי משרדכם יפעל על מנת לעצור את קידום פרויקט ה־RDF ברוטנברג", נכתב למשרד להגנת הסביבה, "לרבות פסילת ביצועו של פיילוט נוסף, על מנת להבטיח מניעת מפגעים סביבתיים ועמידה ביעדי איכות האוויר ופליטות מזהמי אוויר שהצבתם לעצמכם כאמור".
יו״ר איגוד ערים לאיכות הסביבה - נפת אשקלון אשר אברג׳ל מסר בנוסף ל"כלכליסט" כי "יש לעצור את קידום פרויקט ה־RDF בתחנת רוטנברג, לרבות פסילת ביצועו של פיילוט נוסף. אנו חוששים כי המשך הפרויקט יוביל לזיהום אוויר ופגיעה בריאותית שתשפיע על עשרות אלפי תושבי אשקלון והסביבה".
הרעיון לייצר אנרגיה באמצעות פסולת עירונית) שאמורה להפחית את זיהום האוויר שנגרם משריפת פחם, נולד ממצוקה כפולה של זיהום אוויר גבוה יחסית באזור אשקלון בשל הפעלת תחנת הכוח הפחמית - אחת משתיים שפועלות בארץ, כמו גם הניסיון למצוא פתרונות לפסולת עירונית שרובה עוברת היום להטמנה.
חברת החשמל הביעה בעבר עניין בהקמת מיזם לייצור 1,500 טונות של RDF מדי יום והעברתן לתחנת הכוח באשקלון.ההערכה היא שבאמצעות השימוש בפסולת ניתן להפחית ב־5% את השימוש בפחם.
מחברת החשמל נמסר בתגובה כי היא מצפה מראשי הרשויות לנהוג באחריות לאומית "ולהיות שותפים מלאים במאמץ של המשרד להגנת הסביבה למצוא פתרון מיטבי להררי האשפה של ישראל הגורמים לזיהום קרקע".
לדברי חברת החשמל היא לא תבצע שום ניסוי מבלי שיתקבלו כל ההשלכות הסביבתיות, נבחרו החלופות הטובות ביותר ואושרו על ידי המשרד להגנת הסביבה. "ובכל מקרה בשלב הזה טרם גובש מתווה כלשהו לניסוי מבלי שייבחנו כל ההשלכות", מסרה החברה.