$
בארץ

שבוע העבודה יקוצר בשעה. מי ירוויח ומי יפסיד מזה?

מי יושפע מהשינוי הצפוי באפריל, מה זה אומר לגבי עובדים בשכר גלובלי ומה יקרה לרפורמת סופי השבוע הארוכים — כלכליסט עושה סדר

עמרי מילמן 06:5219.03.18

קיצור שבוע העבודה מ־43 שעות ל־42 שעות ייכנס לתוקף בתחילת אפריל, ויפחית לעובדים שלגביהם הוא רלבנטי כ־50 שעות בשנה. אולם כשבוחנים את המהלך מבינים כי מדובר בחלופה שתקבור את היוזמה להנהיג ארבעה סופי שבוע ארוכים בשנה.

 

מי מרוויח מקיצור שבוע העבודה, מי מפסיד ממנו ואיך הוא ישפיע על סוגי עובדים שונים? "כלכליסט" עושה סדר.

 

מי קיבל את הצו?

הצו התקבל באופן רשמי על ידי שר העבודה והרווחה חיים כץ. אולם בפועל מדובר בסיכום בין אבי ניסנקורן ושרגא ברוש, בתמיכת שר האוצר.

 

שעון נוכחות שעון נוכחות צילום: אורן אגמון

 

על מי יחול השינוי?

עובדים לפי שעות במשרה מלאה ייהנו מהשינוי. עובדי מדינה שעובדים היום פחות (42.5 שעות בשבוע) ייהנו מהפחתה של חצי שעה בלבד שתשווה את התנאים שלהם. מורים שעובדים פחות לא ירוויחו מהמהלך.

 

איך ההחלטה תשפיע על מי שעובד באופן גלובלי?

עובד גלובלי לא ייהנה מהפחתת שעת העבודה, שכן שעות העבודה שלו בפועל לא נספרות, והשעות הנוספות שהוא מקבל נקבעו מראש במסגרת החוזה.

 

מה יקבל אדם שעובד במשרה חלקית?

היקף המשרה של אותם עובדים יעלה. היום שעות העבודה שלהם מחלוקות ב־186 שעות, החל מאפריל תחולק היקף המשרה ב־182 שעות. כאשר מדובר באדם שמרוויח שכר מינימום התוספת תעמוד על 60 אגורות לשעה מ־28.49 ל־29.12 שקל לשעה.

 

מי בוחר את דרך הקיצור?

המעסיק ייקבע בתאום עם כל עובד ועובד האם הפחתת השעה תעשה בצורה שווה על פני השבוע או ביום ספיציפי שיסתיים מוקדם יותר.

 

האם אפשר לעבוד שעות נוספות ביום המקוצר?

כן. למעשה ההערכות הן שהקיצור לא יביא לפחות עבודה. לפחות לא בטווח הקצר. המשמעות היא שעובדים ייהנו משעת העבודה הזו משכר של 125%. עם הזמן מעסיקים יעדיפו לשלם פחות ולהעסיק פחות שעה את העובדים.

 

מי יפסיד מהמהלך?

מי שעובד בלילה. ההסכם שנחתם בין ההסתדרות לנשיאות הארגונים העסקיים קובע כי משמרות לילה לא יוגבלו לעד שבע שעות אלא להגיע גם ל־12 שעות. לפי ההסתדרות מדובר במהלך שמשרת גם את העובדים שאחרת לא היה משתלם להעסיק אותם. כמובן גם עובדים גלובליים במשרות שלא מתחשבות בשעות העבודה והיו נהנים מסופ"ש ארוך לא ייהנו כלל מהמהלך.

 

איך קרה שהמהלך החליף את הסופ"ש הארוך?

באופן לא רשמי הצו החדש קובר את המהלך שניסה שר הכלכלה לקדם - 4 סופ"שים ארוכים בשנה (ההצעה המקורית דיברה על 6). באופן רשמי אין למהלך מתנגדים. אמנם במקור שרגא ברוש הביע התנגדות, אולם זו כבר לא נאמרת באופן רשמי. גם ההסתדרות לא מתנגדת רשמית, אבל מסבירה שהיא מעדיפה לצמצם את שבוע העבודה בסופו של דבר ל־40 שעות. בסופו של דבר ללא אף מתנגד "רשמי" עקפו ההסתדרות, האוצר והתעשיינים את כהן וקברו את הבטחת הסופ"ש הארוך.

 

מה היתרון של סופ"ש ארוך על פני קיצור שעת עבודה?

סופ"ש ארוך היה משפיע על כמות רבה יותר של עובדים במשק, שכן היה כולל גם עובדים גלובליים ועם פוטנציאל גדול יותר להשפיע יותר על עובדים בהיקף משרה חלקית.

מעבר לכך, בעוד שקיצור שעה אחת מתורגם בקלות יותר לתוספת שכר, ולא להגדלת הפנאי, יום חופש נוסף היה מגדיל את הפנאי ובאמת מצמצם את שעות העבודה. מצד שני מאחר ומדובר בארבעה סופ"שים הפזורים על פני השנה, לא מדובר במהלך שמשנה את אורח החיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x