בנק ישראל: חובות המגזר הפרטי ממשיכים לגדול, אבל פחות
החוב של המגזר הפרטי תפח אשתקד ב-2.9% לרמה של 1.4 טריליון שקל. קרנות הפנסיה החדשות גדלו ב-50 מיליארד שקל - עלייה של 17%
יתרת החוב של המגזר הפרטי הלא פיננסי המשיכה לגדול ב-2017 אולם בשיעור נמוך מזה שהיה בשנה לפני כן, כך מפרסם היום (ד') בנק ישראל בדו"ח מבט סטטיסטי עבור 2017.
- המשק צומח, אבל החיסכון של הישראלים מתכווץ
- חדוה בר: "הסיכון כיום הוא האשראי שנוטלים משקי בית עם הכנסה נמוכה"
- בנק ישראל: נמשכת מגמת הירידה בקצב גידול חובות משקי הבית
החוב של המגזר הפרטי גדל ב-2.9% (39 מיליארד שקל) לרמה של 1.4 טריליון שקל. בעוד שיתרת החוב של המגזר העסקי צמחה רק ב-1.5%, יתרת החוב של משקי הבית גדלה ב-5.1%. בעוד שהיחס בין החוב של המגזר העסקי לתוצר צמח ב-1.3% בשנה שעברה, היחס בין החוב של משקי הבית לתוצר צמח ב-0.7%, כאשר לפי נתוני בנק ישראל קצב הגידול השנתי של החוב החוץ-בנקאי גבוה מזה של החוב הבנקאי.
עוד עולה, כי ב-2017 המשיכה הירידה בקצב הגידול של יתרת החוב של משקי בית לדיור ושלא לדיור ועמדה על 5.1% לעומת 6.4% (עיקר הירידה נובעת מהחובות שלא לדיור שעלו רק ב-3.9% לעומת 5.8% במוצע בחמש השנים האחרונות) זאת בעיקר בגלל ירידה בשיעור החובות של הציבור לבנקים שהם אמנם המלווים העיקריים למשקי הבית (כ-90%) אך משקלם מסך החוב הולך ויורד לעומת שיעורם של ההלוואות מהגופים המוסדיים שהולך וגדל.
ניתוח תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור מעלה כי במהלך 2017 נמשך הגידול ביתרת תיק הנכסים של הציבור (הנכסים של משקי הבית והמגזר העסקי) בקצב גבוה יותר בהשוואה לשנתיים הקודמות. עיקר העלייה הייתה ברכיבי המזומן והעו"ש של הציבור שעלו ב-36 מיליארד שקל (11.1%). העלייה ברכיב המניות שעמדה על 16 מיליארד שקל נבעה משילוב של עוד השקעות במניות ומעלייה של מחירי המניות בבורסה בתל אביב.
עוד עולה מנתוני בנק ישראל כי נמשכת המגמה של הירידה בחלקו של התיק המנוהל על ידי הציבור ישירות (כול לקרנות נאמנות ומנהלי תיקים) ב-1.8%, במקביל לעליית חלקו של התיק המנוהל בידי הגופים המוסדיים. בתיק המנוהל על ידי הציבור ישירות ממשיכה ההאטה בקצב הגידול של רכיב המזומן והעו"ש בידי הציבור שעמד ב-2017 על 6.4%.
בעקבות תוכנית חסכון לכל ילד, קצב הגידול של הנכסים המנוהלים על ידי הגופים המוסדיים הואץ ועמד על 11.4% (גבוה יותר ב-5.8% מהשנה שלפניכן). גם קרנות הפנסיה החדשות גדלו ב-50 מיליארד שקל (17.4%) בהמשך לגידול החד מאז 2008 אז נכנס לתוקף הסדר פנסיית החובה לכלל המשק, זאת לעומת קרנות הפנסיה הותיקות שגדלו ב-4.1% בלבד.