3% תשואה ליתרות בנק ישראל ל-2017 - הסתכמו ב-113 מליארד דולר
מדובר בעלייה של 14.6 מיליארד דולר מסוף 2016. לפי הבנק, עיקר השינוי נבע משיערוך היתרות בהיקף של 7.5 מיליארד דולר. אחת הסיבות לכך היא היחלשות הדולר מול היורו והשטרלינג
יתרות מטבע החוץ של ישראל הסתכמו בסוף 2017 ב-113 מיליארד דולר. כך פרסם היום (ג') בנק ישראל בדו"ח על השקעת יתרות מטבע החוץ לשנת 2017. מדובר בעלייה של 14.6 מיליארד דולר מסוף 2016. לפי בנק ישראל, עיקר השינוי נבע משיערוך היתרות בהיקף של 7.5 מיליארד דולר (השינוי ביתרות בדולרים המיוחס להכנסה מריבית, לרווחי הון ולהפרשי השערים מול הדולר במטבעות שבהם מושקעות היתרות).
אחת הסיבות לעלייה מהשיעורך היא החילשות הדולר מול היורו והשטרלינג –מטבעות בהם משקיע בנק ישראל 30% מהיתרות. אל העלייה מהשערוך מצטרפים עוד 6.6 מיליארד דולר (לעומת 6 מיליארד ב-2016) של רכישות במסגרת המדיניות המוניטרית של בנק ישראל. למעשה מדובר ברמת יתרות שגבוהה מהקצה העליון של טווח רמת היתרות הנאותה שנקבעה על ידי הבנק בין 70 ל- 110 מיליארדי דולרים, לאור פרמטרים שונים כמו השימושים שפוטנציאלים של המשק ביתרות, מימון יבוא, החזר חוב ועוד. הבנק אמור לפעול אקטיבית להחזיר את היתרות לרמה הנאותה לפי החוק רק כאשר הסטייה היא משמעותית ומתמשכת ורק אם זה עולה בקנה אחד עם מטרות בנק ישראל- יציבות המחירים, יציבות המערכת הפיננסית ותמיכה במדיניות הכלכלית של הממשלה.
תשואת תיק היתרות של בנק ישראל עמדה ב-2017 על 3% במונחי נומרר (סל המטבעות המורכב בעיקר מדולר ויורו). זו לפי בנק ישראל התשואה הגבוהה ביותר מאז 2009, בעיקר בעקבות הגדלת ההשקעה בנכסים בעלי סיכון מסוים כמו מניות ואג"ח חברות שבעלי סיכון.
ההחלטה על ההשקעה במניות בחו"ל התקבלה בבנק ישראל והוסדרה בחקיקה ב-2012, זאת בעקבות הגידול החד ביתרות ועל רקע הירידה החדה של הריביות ושל תשואות האג"ח הממשלתיות. זאת מתוך נקודת הנחה המבוססת על מחקרים כי בטווח הארוך למרות הסיכון הכרוך בכך, ההשקעה במניות משתלמת יותר. היום 13% מיתרות המט"ח מושקעות במניות של 9 מדינות (לעומת 3% מהיתרות שהושקעו בשוק האמריקאי בלבד ב-2012). לפי הדו"ח של בנק ישראל, ההשקעה במניות הניבה 64% מהתשואה המצטברת מאז 2012 שעמדה על 9.2%. זאת בעיקר תודות לכך ששערי המניות בעולם עלו בשנים האחרונות בצורה די עקבית. בבנק ישראל מזהירים כי מאחר ששוק המניות מאופיין במחזוריות, בעתיד ההשקעה תוכל להניב הפסדים שלא ניתן לצפות מראש, אולם כדי שאלו יביאו לתשואה שלילית מצטברת, הירידה צריכה להיות חדה של יותר מ-36%.