שטייניץ: יצוא גז מאפרודיטה מחייב הסכם מול ישראל
חלק מהגז שבמאגר אפרודיטה הקפריסאי נמצא בשטחו של מאגר ישי הישראלי. לפי החוק הבינ"ל, יצוא מהמאגר הקפריסאי דורש הסכם עם ישראל
התוכניות לחתום על עסקה ליצוא גז ממאגרי אפרודיטה הקפריסאי וישי הישראלי לא צפויות להתממש בזמן הקרוב. משרד האנרגיה אמר אתמול ל"כלכליסט" שההסכם לפיתוח המאגר הקפריסאי אפרודיטה "מחייב הסכמה בין הצדדים באשר להבטחת הזכויות של שתי המדינות (קפריסין וישראל ‑ ל"ג) במאגר".
- מה יהיו ההכנסות ממאגר תמר? תלוי את מי שואלים
- אנרג'יאן השלימה הסגירה הפיננסית לפיתוח שדות הגז כריש ותנין
- תמר פטרוליום יקרה מדי - ישראמקו עדיפה
זאת בהמשך לפרסומים בתקשורת ששותפות לוויתן בדרך לסגירת עסקת יצוא גז גדולה שכוללת מכירת גז משותפת בין מאגר לווייתן הישראלי ואפרודיטה למתקני יצוא גז נוזלי שממוקמים במצרים ונמצאים בבעלות של (SHELL).
על פי ממצאים גיאולוגיים, 93% ממאגר הגז אפרודיטה נמצא בשטח קפריסין, ו־7% הנותרים מהמאגר נמצאים בשטח מאגר ישי הישראלי. לפי חוקים בינלאומיים, בשביל לייצא גז מהמאגר חייבים לחתום על הסכם בין המדינות שיסדיר את היצוא. וכפי שציינו במשרד האנרגיה, כרגע אין הסכם כזה. עם זאת, ציינו במשרד האנרגיה ש"דיאלוג בנושא מתקיים עם קפריסין".
שותפות הגז ישי פנתה למשרד האנרגיה בדרישה לקבל הבהרות לגבי מצבו של ההסכם בין ישראל וקפריסין, על מנת להבטיח את זכויותיה של ישראל במאגר אפרודיטה. מאגר ישי נחשב למאגר גז קטן, והוא משתרע על שטח של כ־2 מיליון דונם וממוקם כ־170 ק"מ מערבית לחיפה. המאגר הוכרז על ידי משרד האנרגיה כתגלית, לאחר שקידוח אקספלורציה הושלם בשטחו ב־2013. על פי פרסומי משרד האנרגיה, כמות הגז בו מוערכת בכ־7‑10 BCM גז טבעי. השותפים כיום ברישיון הם הזדמנות ישראלית, נאמאקס, אדן אנרגיה ו־Petroleum Services Holdings AS.
יו"ר הזדמנות ישראל רוני הלמן אמר ל"כלכליסט" כי "ויתור ישראלי לקפריסין והמשך פיתוחו של מאגר אפרודיטה תוך התעלמות מזכויותיה של ישראל במאגר יהוו תקדים מסוכן שישפיע בעתיד על מאגרים נוספים שיתגלו באגן הים התיכון, ואשר יחצו את הגבולות הימיים בין ישראל ושכנותיה. התנהלות שכזו תביא לאובדן הכנסות משמעותי לקופת המדינה".
הפרסומים בתקשורת לגבי ההסכם המתגבש בין SHELL לשותפות לוויתן דומים למזכר ההבנות שכבר נחתם ביוני 2014 בין לווייתן ל־BG (בריטיש גז) בהיקף אפשרי של כ־25 מיליארד דולר, במסגרתו שותפות לוויתן תמכור גז ל־BG כדי שזו תייצא אותו לאירופה דרך מתן יצוא שממוקם בצפון מצרים. מאז רכשה SHELL את BG, ונדמה היה לתקשורת שמדובר בעסקה חדשה. שותפות דלק קידוחים ורציו שחררו דיווח לבורסה שמסייג את הפרסומים בתקשורת עם בקשה מהמשקיעים "להתייחס לדיווחים המיידיים והתקופתיים של השותפות", לשון הדיווח הבורסאי.