$
בארץ

חוק חזקת הגיל הרך אושר בקריאה ראשונה: מחלוקת תמנע כנראה קריאה שנייה ושלישית

הכנסת דנה בהצעה של ח"כ יואב קיש לבטל את חזקת הגיל הרך לגמרי ובהצעה של ח"כ שולי מועלם-רפאלי להורידה לגיל 4, בשל המגמה ההולכת וגוברת של מעורבות אבות בהורות

שחר אילן 19:3207.03.18

חוק חזקת הגיל הרך אושר במליאת הכנסת בקריאה ראשונה ברוב של 33 ח"כים מול 16 מתנגדים. זאת לאחר שתומכי הגרסה הקשה של החוק הסכימו להוציא ממנו את הסעיף המחייב את השופט להתחשב בקביעת הסדרי המשמורת באיתנות הכלכלית. בשל המחלוקת לגבי הגיל שאליו תרד חזקת הגיל הרך נקבע בשלב זה שהחזקה תחול רק על "פעוטות".ההערכה הרווחת בכנסת היא שהחוק לא יגיע לקריאה שנייה ושלישית. המטרה העיקרית של העברתו בקריאה ראשונה היא כנראה להבטיח שניתן יהיה להחיל עליו דין רציפות בכנסת הבאה.

 

 

 

עיקרון חזקת הגיל הרך קובע היום שילדים עד גיל 6 נמסרים למשמורת האם. כיוון שגירושים נעשים בישראל על פי הדין הדתי, זהו אחד היתרונות העיקריים שיש לנשים במלחמות הגירושים. הכנסת דנה בקדנציה הנוכחית בהצעה של יו"ר ועדת הפנים ח"כ יואב קיש לבטל את חזקת הגיל הרך לגמרי ובהצעה של יו"ר סיעת הבית היהודי ח"כ שולי מועלם-רפאלי להורידה לגיל 4. זאת, בשל המגמה ההולכת וגוברת של מעורבות אבות בהורות. התוצאה של שתי ההצעות היא שהמחלוקת מתנהלת בין תומכי ביטול החזקה לבין תומכי המיתון שלה.

 

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: shutterstock

 

כדי לאפשר את העברת החוק בקריאה הטרומית אושרה פשרה זמנית של הורדת החזקה לגיל שנתיים. אבל מועלם-רפאלי התנגדה להעביר את הצעת החוק בקריאה ראשונה עם פחות מגיל 3 בטענה שזו עמדת משרד הרווחה. בסופו של דבר הוסכם לא לנקוב בשלב זה בהצעת החוק בגיל מפורש אלא להשתמש במונח "פעוט". בדברי ההסבר נכתב שפעוט הוא עד גיל 3.

 

בנוסף, החוק מקודם בשלב זה בשני נוסחים, זה של קיש וזה של מועלם-רפאלי. מועלם-רפאלי הוסיפה לפני כחודשיים לקראת הדיון בוועדה בקריאה ראשונה סעיף שיבטיח יציבות בהסדרי המשמורת, כלומר יסייע לאם שבדרך כלל היא המטפלת העיקרית בילדים להמשיך לקבל משמורת.

 

מה שגרם למחלוקת הוא שקיש הוסיף לנוסח שלו סעיף שיחייב להתחשב באיתנות כלכלית, כלומר יעניק יתרון משמעותי לגברים. הסעיף עורר התנגדות ציבורית רחבה

בטענה ש"עניים לא יוכלו להיות הורים". מועלם-רפאלי הודיעה שלא תאפשר לקדם את הצעת החוק לפני שהסעיף הזה יוצא ממנו. ואכן בנוסח המתוקן, שאושר היום, נקבע במעורפל שהשופט יתחשב ב"יכולות של כל אחד מההורים לדאוג למכלול צרכיו של הקטין".

 

למרות האישור מועלם-רפאלי מעריכה שהחקיקה לא תושלם בכנסת הנוכחית בשל חילוקי הדעות הקשים. גם קיש אומר ש"אני לא יודע אם החוק יגיע להשלמה. ביני לבין ח"כ שולי מועלם-רפאלי יש חילוקי דעות מהותיים". ח"כ מרב בן ארי (כולנו) אמרה ש"האם יהיה חוק בקריאה שניה ושלישית? אל תעצרו את נשימתכם". ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני) אמרה ש"מדובר בחוק לא מבושל" וכל המטרה של העברתו בקריאה ראשונה היא להבטיח שניתן יהיה להחיל עליו דין רציפות אם הכנסת תתפזר.

 

קיש אמר: "ילד ולא משנה באיזה גיל צריך את שני הוריו. לשים הורה בעדיפות זו טעות קשה ומי שנפגע זו טובת הקטין. אבות דרושים מתאבדים פי 7". ח"כ מועלם-רפאלי אמרה ש"צריך שינוי בחזקת הגיל הרף ולא לבטל אותה. לבטל לגמרי את חזקת הגיל הרך זה לבטל עוול ביצירת עוול".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x