המשבר בקואליציה מסכן את רפורמת הביטוח הסיעודי
תרחיש של בחירות יותיר את הציבור ואת מיליון הנפלטים מהביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים ללא מענה סביר, והפיצוי שנולד עם ביטולם עלול להתנדף. שושביני הרפורמה כחלון וליצמן הם גם אלה שאולי יקברו אותה
הרפורמה שתוכננה בעקבות ביטול הביטוח הסיעודי הקבוצתי טרם זכתה לאישור תקציבי, לפיכך היא אמורה להתמסמס בתרחיש הלא־בלתי־סביר של הליכה לבחירות. הגם שיש קונצנזוס ציבורי ואף נכונות של הציבור להקצות תקציב ציבורי לכיסוי סיעודי, דחיית הרפורמה בגלל הליכה לבחירות עלולה לגרום גם לאובדנה או לכל הפחות למסמוסה לטווח ארוך.
- כחלון: אם התקציב לא יעבור עד סוף השבוע הבא - לא אמשיך לכהן כשר האוצר
- מה עלול לרדת לטמיון עם תקציב 2019
- גפני פותח חזית נוספת במשבר התקציב: "אם תתעקשו על חוק צמצום שימוש במזומן, לא נצביע"
במשך שנים מדבר סגן שר הבריאות יעקב ליצמן על הצורך להנהיג ביטוח סיעודי. אך רק הטריגר של ביטול הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים במקומות העבודה והלחץ הציבורי והתקשורתי שבאו בעקבותיו, יצרו מנוף לחץ כזה שאילץ את שר האוצר משה כחלון לתת "סוכרייה", גם אם קטנה יותר ממה שהיה מצופה. כלל לא ברור מה יקרה בעוד שנה, כשתקום ממשלה חדשה, שלא בהכרח תשים בראש סדר העדיפויות שלה את החולים הסיעודיים, וכשהדי המצוקה של העובדים שנפלטו מהביטוחים הסיעודיים כבר ישככו.
במשך חודשים ארוכים לקראת תום שנת 2017 נלחם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן נגד ביטול הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים במקומות העבודה, בעקבות הודעת הממונה על שוק ההון דורית סלינגר על הכוונה לחסלם. בקמפיין חוצות רחב היקף זעקה ההסתדרות את זעקתם של החולים הסיעודיים והודיעה כי לא תיתן ידה להפקרת כמעט מיליון עובדים שעלולים להישאר ללא כיסוי ביטוחי.
בסופו של דבר, כחלון לא התקפל תמך בממונה על שוק ההון דורית סלינגר שאכן ביטלה את הביטוחים הללו שמאז ינואר האחרון אינם בתוקף. הציפייה לייצר ביטוח סיעוד ממלכתי לא התממשה בגלל העלות התקציבית הגדולה הכרוכה בכך — כמיליארד שקל בשנה. עם זאת, הלחץ הציבורי כמו גם איומיו של ניסנקורן וועדי העובדים בכל זאת הולידו מענה מסוים מצד הממשלה: הגדלת קצבאות הסיעוד של ביטוח לאומי מ־3,500 שקל ל־5,000 שקל בחודש, עבור הקצבה המקסימלית.
תרחיש של בחירות יותיר את הציבור ואת מיליון הנפלטים מהביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים ללא כל מענה וה"פיצוי" שנולד עם ביטולם עלול להתנדף. האבסורד הוא שמי שעשויים להיות חתומים על הפגיעה בציבור החולים הסיעודיים יהיו לא אחרים מאלה שהולידו את הרפורמה — כחלון וליצמן — המתנגחים כעת על התקציב וחוק הגיוס.