$
משפט

בלעדי לכלכליסט

חוקרי 433 נסעו לאפריקה לחקור מקורב לשטיינמץ - וחזרו בידיים ריקות

חוקרי להב 433 נסעו לגבות עדות מאברהם לב רן, מקורב לבני שטיינמץ החשוד במעורבות בפרשת השוחד בגינאה. ברגע האחרון הודיעו שבכוונתם לחקור אותו באזהרה. כשהתברר שנוהל החקירה במדינה שונה, סירבו להמשיך וחזרו בידיים ריקות

זוהר שחר לוי 06:4804.03.18

חוקרי להב 433 יצאו לדרום אפריקה כדי לגבות עדות מאברהם לב רן, אחד החשודים בפרשת השוחד בחברת הכרייה BSGR של המיליארדר בני שטיינמץ, חזרו בידיים ריקות לאחר ששינו את עמדתם וביקשו לחקור אותו תחת אזהרה.

 

בדצמבר האחרון חשף "כלכליסט" כי המשטרה איתרה את לב רן, המקורב לשטיינמץ, בדרום אפריקה. לטענת המשטרה, הוא נמלט לשם עם פתיחת החקירה בישראל, לפני יותר משנה, אך לטענתו הוא שוהה שם עם משפחתו כבר שנים רבות.

 

לב רן מסרב לשוב לישראל לצורך החקירה, ובשל כך הגישה הפרקליטות לרשויות הדרום אפריקאיות בקשה לחיקור דין. בעקבות כך זומן לב רן לחקירה, אך הגיש ערר על ההחלטה באמצעות משרד עורכי דין מקומי.

 

חיקור הדין הוסדר ואמור היה להתקיים בשבוע שעבר בדרום אפריקה בנוכחות חוקרי יאח"ה (היחידה הארצית לחקירות הונאה) שבלהב 433, התובע הדרום אפריקאי, סנגוריו הישראלים של לב רן ועורכי הדין המקומיים שלו. אולם אף שבמסגרת הסיכום בין המדינות הוחלט כי לב רן ימסור עדות בלבד, הפתיעו חוקרי יאח"ה את הנוכחים כשהכריזו שיחקרו אותו תחת אזהרה כחשוד בפרשה.

 

 

"הפגישה התפוצצה והצדדים הלכו לדרכם, אך יום לאחר מכן נקבעה פגישה נוספת", סיפר גורם מעורה בפרטים ל"כלכליסט". בפגישה הזו הסכים לב רן להיחקר תחת אזהרה ולמסור את מלוא גרסתו. לשיטתו, גרסתו מוכיחה כי לא נפל רבב במעשיו וכי יש ביכולתו להוכיח שלא ביצע כל עבירה.

 

בניגוד להליך בישראל, שבמסגרתו החוקרים שואלים את החשוד הנחקר תחת אזהרה שאלות פנים אל פנים ומתעדים בכתב את תשובותיו, הרי שבדרום אפריקה חקירות כאלה מתנהלות באופן שונה. שם החוקרים מגישים רשימת שאלות לחשוד ולבאי כוחו, ואלה מעבירים את התשובות בכתב כמעין תצהיר. באותה פגישה בשבוע שעבר בדרום אפריקה הודיע התובע המקומי כי החקירה תחת אזהרה תתבצע בדרך זו, כמקובל במדינה, אולם חוקרי להב 433 סירבו לכך וגם פגישה זו לא העלתה דבר.

 

בסופו של דבר חזרו חוקרי להב 433 לישראל בידיים ריקות - ללא עדות וללא חקירה תחת אזהרה - מה שצפוי לעכב עוד יותר את החקירה המתנהלת בעניינו של שטיינמץ ובעניינם של מעורבים נוספים. מעבר לכך, נוצר הרושם כי מדובר בבזבוז כספי החקירה וכספי הציבור. במשטרה לא השיבו לפניית "כלכליסט" לגבי השפעת המקרה על חקירת שטיינמץ. בתגובה מסרו כי "איננו מתייחסים לחקירות מתנהלות".

 

השוחד, השותפים הנמלטים והחברה המסתורית

 

נגד שטיינמץ מתנהלת חקירה בינלאומית להעברת תשלומי שוחד בהיקף של כ־30 מיליון דולר לנשיא גינאה לשעבר נסאנה קונטה שנפטר, וכן לאשתו ממאדי טור, בין השנים 2008-2012. זאת בתמורה לכך שיקדמו את האינטרסים העסקיים של חברת הכרייה שבשליטתו BSGR.

 

על פי החשד, בתמורה לתשלומי השוחד סייעו השניים לשטיינמץ לזכות ברישיון כרייה של עפרת ברזל במכרה הגדול במדינה, סימנדאו.

 

עם פתיחת החקירה טענה משטרת ישראל כי שני אנשי עסקים המקורבים לשטיינמץ, החשודים גם הם בפרשה, נמלטו מישראל — לב רן, המיוצג על ידי גלית רוטנברג וגיל דחוח ממשרד דחוח ושות', שלגרסתו לא נמלט אלא חי בדרום אפריקה שנים רבות עם משפחתו, ומיכאל נוי, המיוצג על ידי עוה"ד קובי גולדמן ואורי גולדמן.

 

בני שטיינמץ בני שטיינמץ צילום: נעמי צורף

 

לב רן ונוי היו בעלי מניות בחברה בשם פנטלר (Pentler), שבה השתמשה על פי החשד חברת הכרייה של שטיינמץ כצינור להעברת תשלומי שוחד לפקידי ממשל בגינאה. המשטרה הקפיאה נכסים שונים של השניים בישראל.

 

נוי, שותפו לשעבר של שטיינמץ, נחקר בחודשים האחרונים בצרפת בחשד לתיווך בשוחד על ידי חוקרי המשטרה. החוקרים טסו לצרפת על מנת לחקור את נוי לאחר שהגישו בקשה לחיקור דין. זאת, לדבריהם, לאחר שסירב להגיע לארץ לחקירה.

 

עד המפתח שהעביר מעטפות כסף לאשת הנשיא

 

כפי שנחשף בעבר ב"כלכליסט", בידי המשטרה עדות של ישראלי שעבד בעבר בחברת תקשורת בגינאה, ועל פי החשד היה מעורב בהעברת כספי שוחד לבכירים בממשל מטעמו של שטיינמץ.

 

אותו אדם חתום על הסדר מול הרשויות בארה"ב ובשוויץ, שחוקרות גם הן את הפרשה. על פי העדות שמסר ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), הוא העביר בעבר מעטפות עם מזומנים לגורמים שונים בשלטון בגינאה, ובהם אשתו של הנשיא.

 

אנשי העסקים לב רן ונוי, כך נחשף בין היתר גם במסמכי פנמה שפרסם לפני כשנתיים ארגון העיתונאים החוקרים הבינלאומי (ICIJ), היו בעלי מניות בפנטלר עם אדם נוסף - איש עסקים צרפתי בשם פרדריק סילינס (Cilins). סילינס הורשע בארה"ב ב־2014 בניסיון לשבש חקירה של ה־FBI לגבי תשלומי שוחד בגינאה, לאחר שהוקלט בחשאי על ידי אשת הנשיא לשעבר כשהוא מבקש ממנה להשמיד מסמכים. הוא נדון לשנתיים מאסר.

 

פנטלר, שבה היו שותפים השלושה, היתה חתומה על חוזה ייעוץ בגינאה מול BSGR, אולם על פי החשד במשטרה, היה זה רק כסות להעברת כספי שוחד לבכירים בשלטון. 

 

מטעמו של שטיינמץ נמסר: "מדובר בפרשה ישנה שכבר נחקרת ארבע שנים ומקורה בקונספירציה שמטרתה להפקיע את זכויותיה של BSGR שלא כדין תוך נסיון לפגוע בשמו הטוב של שטיינמץ. כל הקונספירציה מבוססת על תשתית ראייתית לקויה ועדות שקר שהוליכו את ממשלת גינאה שולל וכתוצאה מכך גם את רשויות החקירה בשוויץ ובישראל. אנו משוכנעים שהאמת תצא לאור וייחשפו הגורמים שעומדים מאחורי עלילת השווא ובראשם ג'ורג' סורוס. BSGR מנהלת בוררות בינלאומית נגד ממשלת גינאה במטרה לקבל את זכויותיה חזרה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x