אושר לקריאה שנייה ושלישית: קצבאות הזקנה לעולים יגדלו בכ-800 מיליון שקל
ועדת העבודה, הרווחה אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את הגדלת קצבאות הזקנה לעולים קשישים שלא הספיקו לצבור שנות וותק. מדובר בפרק חוק ההסדרים המגדיל את תוספת הוותק שיכולים קשישים לצבור לקצבת הזקנה ב-307 עד 673 שקלים בחודש בהתאם לגיל ולהרכב המשפחתי
- מכשול חדש מאיים על קצבאות הנכים: שכחו את הקשישים
- האוצר: הקצבאות לקשישים מורידות בחצי את שיעור העוני באוכלוסייה זו
- הנכים צפויים לקבל עוד 300 מיליון שקל, אך הקשישים נזנחו
תוספת ותק לקצבת זקנה היא תוספת המשולמת בשיעור של 2% מהקצבה הבסיסית לשנה, על פי מספר שנות הביטוח שנצברו במוסד לביטוח לאומי. עד לשנת 2016, כל שנה מעל 10 שנות ביטוח זיכתה ב-2% תוספת לקצבה, עד למקסימום 50% עם ותק של 35 שנות תשלום לביטוח הלאומי.
בחוק ההסדרים לשנים 2017-2018 נקבע כי תחילת צבירת הוותק תוקדם באופן הדרגתי ומ-2020 הוא ייצבר משנת הביטוח הראשונה ולא מהשנה ה-11. כלומר כדי לקבל את השיעור המקסימלי של 50% תוספת יהיה צורך לעבוד 25 שנים ולא 35 שנים כבעבר. התוצאה: מי שעבד 15 שנה יקבל תוספת של 30% במקום של 10% בלבד. כעת הוחלט לקצר את המהלך ההדרגתי, כך שכבר משנת 2019 יימנו שנות הוותק החל מהשנה הראשונה.
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף מכולנו וח"כ מיכל בירן מהמחנה הציוני, הביעו חשש כי הגידול בתוספת הוותק יביא לאובדן זכאות להשלמת הכנסה. ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו ורכז רווחה באגף התקציבים במשרד האוצר, אייל מדן, טענו כי לא תהיה כל פגיעה, וכי במקרים מועטים בהם התוספת לא תיטיב עם המבוטחים, היא גם לא תרע את מצבם. זאת, כיוון שאמור היה להתקבל במסגרת השלמת ההכנסה יתקבל במסגרת תוספת הוותק. בנוסף, יישמרו גם ההטבות הנלוות לקצבת השלמת הכנסה, בהן הנחה בארנונה, חברת חשמל ועוד.
מדן הודיע שהאוצר מתחייב לשפות את הביטוח הלאומי על תוספת ההוצאות של 800 מיליון שקלים.