פרשת בזק: המשטרה ורשות ני"ע מבקשות להאריך ב-8 ימים את מעצרם של 5 החשודים
בין העצורים: שני מקורבים לרה"מ ושני בכירים בחברה; החשדות המרכזייים נגד המעורבים - עבירות שוחד, מרמה ושיבוש הליכי משפט.
ההתפתחות הדרמטית בפרשת בזק: המשטרה ורשות ני"ע מבקשות להאריך בשמונה ימים את מעצרם של חמשת העצורים בפרשה, בהם שני מקורבים לראש הממשלה בנימין נתניהו ושני בכירים בבזק. שני המקורבים גם מסרו עדות ברשות ני"ע. החשדות המרכזייים נגד המעורבים - עבירות שוחד, מרמה ושיבוש הליכי חקירה.
הבוקר (א') נודע כי חוקרי הרשות לניירות ערך והיחידה למאבק בפשיעה הכלכלית בלהב 433 עצרו מספר חשודים, נושאי משרה בכירים בבזק, יועץ תקשורת בכיר וכן בכיר בשירות הציבורי. מלבד העצורים זומנו הבוקר לחקירה ברשות ני"ע מעורבים נוספים בפרשה, חלקם מקורבים לבעל השליטה בחברה שאול אלוביץ' וחלקם לנתניהו. החקירה עוסקת בחשד לפיו מקורבים לראש הממשלה קיבלו עבורו טובות הנאה בתמורה לקידום ענייניה של בזק במשרד התקשורת. כן נחקר חשד לשיבוש הליכי משפט על ידי חלק מהמעורבים.
- בעלי מניות בבזק תובעים את החברה: המיזוג עם yes הסב נזק של 65 מיליון ש' לכל הפחות
- חקירת בכירי בזק עלולה לטרפד גם הפעם את גיוס החוב של אינטרנט זהב
- בזק הדיחה את היועצת המשפטית לינור יוכלמן
על כל פרט נוסף מפרטי החקירה הוטל צו איסור פרסום למשך יומיים. על פי הודעת הרשות: "נוכח ראיות שמצאה הרשות במסגרת פרשת בזק, אשר העלו חשדות לביצוע עבירות נוספות, נפתחה הבוקר חקירה משותפת חדשה".
בהודעה שמסרה בזק לבורסה נמסר כי "בהודעה משותפת לתקשורת שהוצאה הבוקר על ידי הרשות לניירות ערך ומשטרת ישראל, נמסר כי נוכח ראיות שמצאה הרשות במסגרת חקירתה, אשר העלו חשדות לביצוע עבירות נוספות, נפתחה הבוקר חקירה משותפת חדשה של חוקרי הרשות והיחידה למאבק בפשיעה הכלכלית בלהב 433, במסגרתה נעצרו מספר חשודים ביניהם נושאי משרה בכירים בקבוצת בזק. על כל פרט נוסף מפרטי החקירה הוטל צו איסור פרסום. נכון למועד דיווח זה אין בידי החברה כל מידע נוסף אודות מהות החקירה ונסיבותיה".
הקשרים בין אלוביץ' ונתניהו
בסוף השבוע נודע כי רשות ניירות ערך והיחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית במשטרה (היאל"כ) יחקרו יחד את מערכת היחסים בין בעל השליטה בקבוצת התקשורת, שאול אלוביץ', לבין נתניהו, במסגרת תיק 4000. כך הוחלט לאחרונה בצמרת משרד המשפטים.
לפי הדיווח, הצוות המשותף לרשות וליחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית, יבצע השלמות החקירה באחת משלוש הפרשיות שחקרה רשות ניירות ערך – קידום האינטרסים העסקיים של בזק במשרד התקשורת.
ככל הידוע בשתי הפרשות הנוספות שנחקרו - הוצאת כספים במרמה מקופת בזק על ידי אלוביץ', ומרמה מול הוועדות הבלתי תלויות שאישרו עסקאות בעלי עניין שהיה חפץ בהן בהיקף של כ-2 מיליארד שקל – לא צפויות השלמות מהותיות.
כבר במהלך שנת 2015 פרסם עיתונאי "הארץ" גידי וייץ תחקיר על התערבות בתכנים באתר "וואלה" שבשליטת אלוביץ' לטובת משפחת נתניהו, נושא שצפוי להיחקר בהשלמות. התערבות זו על פי החשד עלתה לכדי טובת הנאה שהעניק אלוביץ' לראש הממשלה ובני משפחתו.
החשד: פילבר הדליף מסמכים לבזק וקידם את ההפרדה המבנית
הפרקליטות הודיעה לבג"צ כבר בחודש דצמבר שהורתה לרשות לבצע השלמות חקירה בתיק בזק. תגובתה הגיעה בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ על ידי התנועה לטוהר המידות ועו"ד שחר בן מאיר, ובה דרישה לחייב את היועמ"ש, אביחי מנדלבליט, לנמק מדוע לא הורה לחקור את נתניהו בחשד לביצוע עבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת בזק. זאת לאור העובדה שנתניהו כיהן כשר התקשורת בפועל בחלק מהתקופה הרלוונטית (2015-2017).
בפרשייה שבה יבוצעו כעת השלמות החקירה ביחד עם המשטרה, הרשות כבר המליצה להעמיד לדין את מנכ"ל משרד התקשורת המושעה, שלמה פילבר, על ביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים. על פי ממצאי חקירת הרשות, המנכ"ל שמינה נתניהו לעמוד בראש משרד התקשורת קידם אינטרסים עסקיים של בזק שנמצאת בשליטת חברו אלוביץ' על חשבון האינטרס הציבורי. מדובר בקידום ההפרדה המבנית בין חברות הקבוצה, שהייתה שווה לבזק חיסכון בתשלומי מס של מאות מילוני שקלים, ולאלוביץ' באופן ישיר עוד עשרות מילוני שקלים שיקבל מקופת החברה.
על פי ראיות שאספה הרשות פילבר, והעוזרת הבכירה למנכ"ל, עדי קהאן, עשו שימוש בתיבות הדואר האלקטרוני הפרטיות שלהם (הוט מייל וג'מייל) כדי להדליף מסמכים פנימיים וחסויים של המשרד לגורמים בבזק, ובהם המנכ"לית סטלה הנדלר. המסמכים שנשלחו לבזק, ועל פי הראיות שאספה הרשות הושבו על ידי הנדלר עם הערות ותיקונים מטעם החברה אשר קיבלו ביטוי בנוסח הסופי שלהם, נשלחו על פי החשד מתיבות מייל פרטיות ולא מהמייל הרשמי של משרד התקשורת כדי להסוות את הפעילות האסורה לכאורה.
בין המסמכים שהועברו באמצעות מיילים פרטיים לגורמים בבזק, היו טיוטות של המכתב בנושא ביטול ההפרדה המבנית בבזק ומסמכים נוספים. התנהלות משרד התקשורת סביב מכתב זה, גם עמדה בלב דו"ח ביקורת חריף שפרסם לאחרונה מבקר המדינה, יוסף שפירא.
מטעמו של ראש הממשלה נמסר בתגובה: "עוד טענה שקרית נגד ראש הממשלה נתניהו. ראש הממשלה לא פעל לטובת אלוביץ' ובזק, לא עבור סיקור חיובי ולא עבור שום דבר אחר".
מרשות ניירות ערך נמסר: "אנחנו לא מגיבים בנושאי חקירות ומודיעין".
ממשרד המשפטים נמסר: "התיק בהשלמות, וכך נמסר גם לבג"ץ".