בלעדי לכלכליסט
אחרי שנה של דיונים - קק"ל לא תשקיע בקנאביס רפואי
הקרן בחנה השקעה של 20 מיליון שקל בחברת ייצור הקנאביס "שאיפה לחיים", אולם בשבועות האחרונים הוחלט שלא לבצע את ההשקעה, שלאורך כל הדיונים הוגדרה כ"פרויקט צמחי מרפא". סגן יו"ר קק"ל: "חברים בוועדת ההשקעות חשבו שהנושא קצת פרובלמטי ועדיף שלא נהיה מעורבים"
הקרן הקיימת לישראל בדקה במשך אפשרות להשקיע 20 מיליון שקל בחברת הייצור הקנאביס הרפואי "שאיפה לחיים". בין היתר היא ערכה סקר לבדוק איך תיתפס השקעה כזו בציבור שגילה שלא צפויה פגיעה בדימוי הקרן. עם זאת, בשבועות האחרונים התקבלה החלטה שלא לבצע את ההשקעה בשל העובדה שמדובר בתחום כלכלי שנוי במחלוקת ובשל הירידה הצפויה ביתרות הכספים של הקרן.
- הפוליטיקה תוקעת את יצוא הקנאביס הרפואי
- האם הרפורמה באמת תעזור לקבל רישיון לקנאביס רפואי?
- קנאביס רפואי הכסף בורח לנו בין האצבעות
חברת "שאיפה לחיים" מגדלת ומשווקת זני קנאביס רפואי. ועדת ההשקעות של קק"ל החלה בראשית 2017 לדון בהשקעה בחברה בהיקף של כ-20 מיליון שקל. היא דנה בנושא מספר פעמים והוזמנה חוות דעת כלכלית. סגן יו"ר קק"ל, ארנן פלמן, העומד בראש ועדת ההשקעות, הביע תמיכה בפרויקט.
בין היתר הוחלט על הזמנת סקר דעת קהל ופלמן אומר ש"הסקר הראה שאין אפשרות לפגיעה בשמה הטוב של קק"ל". בדיון של ועדת הכספים ביוני 2017 ציין פלמן שבתקופה האחרונה חל שינוי ביחס לנושא שהפך "למטרה לאומית". למרות זאת בפרוטוקולים של קק"ל הוגדר הנושא כ"פרויקט צמחי מרפא" ולא הוזכרה המילה קנאביס.
בסופו של דבר, אומר פלמן, ההחלטה היא לא להשקיע. לדבריו, "חברים בוועדת השקעות חשבו שהנושא קצת פרובלמטי ועדיף שלא נהיה מעורבים. אנחנו לא מקדמים דברים שלא בקונצנזוס בוועדה, כך שאני לא מתכוון להביא את זה לדיון נוסף". סיבה נוספת הייתה לדבריו העברת חוק מיסוי קק"ל. "המצב הכלכלי של הקרן לא מאפשר השקעות", הוא אומר .
מנכ"ל "שאיפה לחיים", ד"ר תמיר גדו, אמר בתגובה ש"כל האינטראקציה עם קק"ל הייתה פגישה וחצי. הם הביעו נכונות ועניין במטרה לעזור לחקלאים בפריפריה, אבל לא נפתח משא ומתן". לדבריו, הוא הציע לקרן להקים מרכזי אחסון וכספות עבור החקלאים. עוד אמר ש"זה ברור שדעת הקהל אוהדת" ולכן תוצאות הסקר אינן מפתיעות אותו.
לדברי גדו, "נערכו בארץ מספר רב של ניסויים בטיפול בקנאביס באוטיזם, אפילפסיה, שיקום ועוד עם הצלחות אדירות". לכן, "טוב יהיה אם גופים מוסדיים ישקיעו בתחום שמקבל לגיטימציה בארץ ועוד יותר בעולם".
בדיון שנערך לפני כשבועיים בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא הורה על עיכוב הרפורמה בפיתוח ענף יצור הקנאביס. בדיון תמכו משרדי האוצר, החקלאות והמשפטים ברפורמה כיוון שהפוטנציאל הכלכלי של יצוא הקנאביס מוערך במיליארד עד 4 מיליארד שקל. לעומתם במשרד לביטחון הפנים ובמשרד הבריאות התנגדו מחשש לזליגת קנאביס רפואי לעולם התחתון ובטענה שישראל לא צריכה להיות מזוהה עם ייצור קנאביס.
נתניהו שלח את מנכ"לי המשרדים לגבש הסכמות. בלשכתו אמרו ש"זכותו של ראש הממשלה להתערב ולהחליט אם מדינת ישראל תהפוך ליצואנית הסמים הגדולה בעולם". פלמן אומר שההחלטה בקק"ל התקבלה הרבה לפני הדיון במשרד ראש הממשלה.