מכה לעמותות: יחויבו לשלם מע"מ מלא במכרזים
רשות המסים החליטה על הצעד כדי לבטל את היתרון המובנה של עמותות מול חברות שמחויבות לשלם מע"מ. המבחן יהיה באכיפת ההחלטה
רשות המסים החליטה כי במקרים שבהם עמותות ומלכ"רים מהווים תחרות לעסקים אחרים באותו תחום – מה שקורה בעיקר במכרזים של הרשויות המקומיות והממשלה – אלו יידרשו לשלם מע"מ על הפעילות העסקית שלהם. כך עולה מחוזר שהגיע לידי "כלכליסט". ככלל, עמותות פטורות ממע"מ, מה שעד היום העניק להן יתרון מובנה במכרזים השונים.
בשנים האחרונות יותר ויותר עמותות החלו לנהל פעילות עסקית שמטרתה לקדם פעילות ציבורית של אותו הגוף, ותחת אותה אג'נדה, מה שיוצר תחרות בינן לבין חברות עסקיות, בעיקר בתחומים חברתיים כמו סיעוד, פיקוח על מוסדות חינוך וכו'. דוגמאות לעמותות כאלה הן עמותת מטב והאגודה לבריאות הציבור. אלא שבעוד שחברות רגילות נדרשות להוסיף מע"מ של 17% כשהן ניגשות להציע הצעת מחיר לשירותים כלשהם, מלכ"רים ועמותות נדרשים להוסיף רק מס שכר (על השכר שהם משלמים) של 7.5% בלבד.
ככלל עסקים יכולים להזדכות על מע"מ מרכישות שהם ביצעו (לעומת מלכ"רים), אולם כאשר מדובר על מכרזים שבהם השירותים מבוססים בעיקר על כוח אדם, לעסקים (כדוגמת חברת תיגבור) יש מעט הוצאות שלגביהן הם יכולים לקזז מע"מ ונוצר פער לא הוגן בין העמותות לעסקים המתחרים על אותו מכרז, זאת מכיוון שמרבית ההוצאות הן על שכר. מי שבעיקר נפגע מכך הן חברות כוח אדם וחברות קבלן.
כך למשל קרה במכרז של משרד הביטחון עבור סומכות וחונכות של נכי צה"ל, בעיות דומות מתעוררות במכרזים של משרד החינוך לפיקוח וניהול מערכי חינוך שונים, ביקורת הסעדה על צהרונים, תחום בריאות הנפש ועוד.
בנוגע לשאלה מהו מלכ"ר הפטור ממע"מ, לפי החוק, צריך להסתכל על שני היבטים – האם מטרתו לשם השגת רווחים והאם הוא מהווה גורם תחרותי לעסקים אחרים. בעבר ניתן פסק דין שקבע כי על עמותה לשלם מע"מ במכרז שבו היא מתחרה בעסקים, אולם לא נעשו צעדי אכיפה מצד הרשות. כעת, בחוזר שהוציאה, שנכנס לאחרונה לתוקף, רשות המסים החליטה שלא להעלים עין מהבעיה וקבעה כי באותם מכרזים גם העמותות יידרשו לשלם מע"מ, מה שייקר את השירותים שהן מציעות לרשויות המקומיות או משרדי הממשלה, וישווה את נקודת המוצא שלהן מול החברות העסקיות.
השאלה היא האם וכיצד רשות המסים תאכוף את אותה החלטה. סביר להניח שבמקרים בולטים שבהם עסקים ייפגעו, הם יטרחו לעדכן את רשות המסים בעוול שנעשה להם, אולם לעקוב אחר כל מכרז וכל הצעת מחיר של עמותה הוא דבר בלתי אפשרי עבור הרשות במסגרת הכלים שיש לה היום. עם זאת, החוזר מטיל את האחריות על העמותות בכך שאם הן בוחרות שלא לשלם מע"מ אפשר בקלות להאשימן בהעלמת מע"מ, שמהווה עבירה חמורה.