הריאיון המיותר והמזיק של אלשיך
המשטרה עשתה ככל הנראה עבודה טובה וסביר שהמלצותיה, כמו גם מסקנות הפרקליטות, יתבססו על ראיות טובות. האמון בתהליך חשוב לא פחות מתוצאתו ואלשיך למרבה הצער פגע באמון הזה
למשטרה יש חוקרים טובים אבל תרבות ארגונית קלוקלת. הריאיון של המפכ"ל רוני אלשיך אמש בתוכנית "עובדה" של קשת, במקביל להדלפת ההמלצות שצפויות להתפרסם בקרוב, שיקפו במלוא תפארתם את התרבות הזו.
וגרוע יותר: הריאיון וההדלפות הם גול עצמי שפוגע בלגיטימיות וניקיון הדעת שאמורים לאפיין התנהלות של אוכפי חוק בהליך הפלילי. תארו לכם את היועץ המשפטי לממשלה מתראיין שבוע לפני פרסום החלטתו להעמיד לדין את נתניהו ומתייחס אליה.
למשטרה ולאלשיך יש בעיית יחסי ציבור. תמונת המינוי של אלשיך הציגה אותו באור נלעג. השפם, הכובע העיניים הפעורות לרווחה וההצדעה המתוחה התכתבו ישירות עם דמותו הבלתי נשכחת של שייקה אופיר בסצנת הסיום של הסרט "השוטר אזולאי". מאז משקיע אלשיך ביחסי ציבור, אבל רק תקלות יוצאות מתחת ידיו. העסקתו של ליאור חורב כיועץ חיצוני והריאיון ב"עובדה" הן השתיים הבולטות.
מלאכת ההמלצות בתיק כזה אמורה להיות ניטראלית, מקצועית ורחוקה ככל האפשר מהחשד למשוא פנים פוליטי. ומשוא הפנים יכול להתבטא באמביציית חסר או אמביציית יתר. לכן, חובה על החקירה להתנהל, ככל שניתן, במסלולים סמוים מהעין. הדלפת ההמלצות והריאיון פוגעים אנושות בטוהר ההליך. ועל הדרך הם מספקים לחשוד נתניהו סיבות טובות להטיל דופי ביושרת החקירה והחוקרים. האם על מזבח יחסי הציבור אמורה המשטרה לזהם את תוצריה, לחשוף אותן לביקורת, לפגוע באמון הציבור כלפיה?
אלשיך נחלץ גם להגן על חוקריו בהצגת הלחצים וההתנכלויות כלפיהם. עוד טעות לאוסף. או שתציג ראיות ותחשוף את החשודים בהפעלת הלחצים אם יש לך כאלה, או שתשתוק במקום להרים שוב להנחתה לראש הממשלה.
אני מניח שהמשטרה עשתה עבודה טובה. אני מניח שהמלצותיה, כמו גם מסקנות הפרקליטות, יתבססו על ראיות טובות ועל שיקול דעת ראוי בנוגע לסבירות ההרשעה כמבחן להגשת כתב אישום. האמון בתהליך חשוב לא פחות מתוצאתו ואלשיך למרבה הצער פגע באמון הזה.