בלעדי לכלכליסט
האתגר שמציב עידן עופר למדינה בדרך לפיתוח לווייתן
בתי הזיקוק בחיפה הודיעו למשרד האנרגיה שיוותרו על רכישת תוצר הפקת הגז (קונדנסט) העתידי ממאגר לווייתן בשל מחסור במקום אחסון ייעודי. במשרד החליטו לפעול כדי למנוע פגיעה בפיתוח המאגר, ובוחנים את אחסון החומר במכלים בבעלות המדינה
בזן (בתי הזיקוק בחיפה), שבשליטת משפחת עופר, הודיעה בימים האחרונים למשרד האנרגיה שהיא מוותרת על רכישת תוצר הפקת הגז (קונדנסט) ממאגר לווייתן, כך נודע ל"כלכליסט". קונדנסט משמש כחומר גלם נקי יחסית לחבית נפט לייצור דלקים כגון בנזין, סולר או דלק סילוני. בבית הזיקוק טוענים שהם לא זקוקים לקונדנסט משתי סיבות עיקריות: הראשונה מחסור באחסון ייעודי והשנייה היא החובה למהול את חומר הגלם עם חומרים נוספים (ביניהם מימן) כדי להפיק מכך דלקים נקיים, פעולה שנראית להם מיותרת.
- לא מתרגשים מהתביעה: בתי הזיקוק אישרו את הסכם הגז עם אנרג'יאן היוונית
- האולטימטום של חיפה לבזן: הריסת חריגות בנייה או תביעה
- בפעם השניה בתוך שנה - בזן מחלקת דיבידנד
הוויתור על הקונדסנט מעורר דאגה במשרד האנרגיה, מכיוון שבלי לטפל בקונדסנט – במכירה של החומר או באחסון שלו – עלולה להיווצר מגבלה בפיתוח מאגר לווייתן או בטיפול בתוצרי הגז. הקונדסנט הוא תוצר לוואי אוטומטי של הפקת הגז ולא ניתן להיפטר ממנו או להתעלם מקיומו, כשבמאגר גדול כמו לווייתן מדובר בכמות גדולה יחסית שנאמדת בכ־40 מיליון חביות, שהיא כ־40% מהיקף האנרגיה הפוסילית (חביות נפט) שמיובאת לישראל בשנה נתונה.
כיום מאגר תמר מפיק קונדנסט שנמכר לבית הזיקוק של פז באשדוד במחיר של כ־46 דולר לחבית. בסביבת משרד האנרגיה רומזים שיש אפשרות לכפות על בתי הזיקוק לרכוש את החומר ולאחסנו. גורמים בענף טוענים כי ייתכן שבזן רק ירתה את "יריית הפתיחה" במו"מ שבסופו היא מקווה להשיג מחיר טוב על חומר הגלם.
אם משרד האנרגיה לא יצליח לכפות רכישה, הפתרון האלטרנטיבי הוא מציאת מקומות אחסון לחומר. אחד הפתרונות יכול להיות מכלים בבעלות המדינה, בין שמדובר במכלים של חברת תש"ן באזור חיפה ובין שבמכלי חברת קצא"א (קו צינור אילת אשקלון) בדרום. אפשרות שלישית היא אחסון בסביבת אתר חגית שליד יקנעם. ממשרד האנרגיה נמסר ש"לא קיימת בעיה מקצועית כלשהי בקליטת קונדנסט בבתי הזיקוק".
מלווייתן נמסר: פיתוח המאגר מתקדם בהתאם ללו"ז המקורי".